Skocz do zawartości
Gawron

ROOK Browar Domowy

Rekomendowane odpowiedzi

ROOK Browar Domowy

 

 

Witam wszystkich. Wczoraj miał miejsce mój piwowarski debiut i myślę, że warzenie wyszło całkiem nieźle. Zacząłem od razu od zacierania i drobnych błędów się nie ustrzegłem, ale mam nadzieję, że wszystko będzie OK.  Zaczynam od piw prostych, w miarę stylowych i bez zbędnych udziwnień, bo na eksperymenty przyjdzie jeszcze pora.Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i krytykę od bardziej doświadczonych kolegów. Pozdrawiam. Przemek.

 

Poniżej spis warek wykonanych, jak i planowanych.

 

#1 Dry Stout 17-09-2016

#2 Milk Stout 25-09-2016

#3 APA 26-11-2016

#4 FES 27-11-2016

#5 Maryna z Lublina (Polskie gorzkie) 03-12-2016

#6 Modern Mosaic Bitter (śmietnikowiec) 18-12-2016

#7 Simcoe IPA 28-01-2016

#8 Irish Red Ale 29-01-2016

# 9 Wędzone 12-02-2017

#10 Double IPA 19° 02-04-2017

#11 APA 12° 17-04-2017

#12 American Saison 07-05-2017

#13 Belgian blonde 09-05-2017

#14 Cascadian Dark Ale (Black IPA) 26-08-2017

#15 SMaSH Sorachi Ace 27-08-2017

#16 Saison 14° 11-10-2017

#17 Imperial Saison 16° 11-11-2017

#18 Zwyczajne 11° 12-11-2017

#19 Milk Stout 14° v.2 25-12-2017

#20 Cytrynowe Pale Ale 11° 26-12-2017

#21 Brown Porter 11°  27-01-2018

#22 Robust porter 15° 03-02-2018

#23 Bitter 10,5° blg 04-03-2018

#24 English IPA 15° blg 11-03-2018

#25 American Wheat 31-03-2018 11,5°blg 30-03-2018

#26 English Barleywine 22°blg 01-04-2018 + resztki z wysładzania 01-04-2018

#26A Truskawkowe z popłuczyn po #26 9°blg

#27 Niskoalkoholowe 7,5°blg 23-04-2018

#28 Mandarina 100 % Brett Ale 11,5°blg 26-05-2018

#29 Funky Fruity Sour 12,5° 23-07-2018

         a: z porzeczką

         b: z wiśnią

#30 Petite Saison 10,5° 30-07-2018

#30A Funky Petite Saison

#31 Saison (w planie)

#32 

#33

 

Wyposażenie techniczne:

-garnek 20l emaliowany

-garnek 24l nierdzewny

-garnek 36l nierdzewny 

-keg 50l (w planie przeróbka na kadź warzelną)

-taboret gazowy

-butla gazowa 11kg

-cooler 7 galonów + fałszywe dno

-fermentor szklany 30l 1szt

-fermentor plastikowy 15l 8szt

-fermentor plastikowy 33l 3 szt

-areometr x2

-refraktometr

-termometry różne x5

-chłodnica zanurzeniowa x 2

-sterownik temperatury STC-1000

-kabel grzewczy

-lodówka do fermentacji (jeszcze nie przerobiona)

-pakowarka próżniowa

-komora fermentacyjna ze styropianu x 2

-mieszadło +kolba 2 litry i trochę mniejszego szkła.

 

 

W dalszych planach budowa stelażu pod zacieranie grawitacyjne.

 

 

#1 ROOK Dry Stout 12,5°

 

Zasyp na 12,5 litra piwa

 

Pale Ale 2,5 kg

Płatki owsiane 0,2 kg

Czekoladowy ciemny 0,125 kg

Jęczmień palony 0,2 kg

 

Zacieranie:

 

Jedno temperaturowe  w 10,5 l wody

 

65-66°C- 60 minut

 

Pale Ale i płatki wsypane na początku, a słody ciemne w 45 minucie zacierania.

 

Mash out 78°C

 

Filtracja:

 

-wysładzanie 9 litrów wody 76°C (ostatni litr ciepłą kranówką, bo zabrakło przygotowanej wcześniej)

-zakończyłem przy ok 4° BLG

-do gotowania miałem 15-16 litrów brzeczki 11° BLG

-czas ok 40 minut

 

Chmielenie:

Fuggles 30 g w pierwszej minucie

Gotowanie 60 minut.

 

Chłodzenie:

Tu trochę zaskoczenie. Chłodziłem w wannie, ale użyłem do tego wody ze studni która na wyjściu miała 7°C i  z wrzątku do 16°C zszedłem w 45 minut i w takiej temperaturze zadałem drożdże. Zastanawiałem się czy nie z zimno.

 

Drożdże:

uwodnione S-04

 

Do fermentora trafiło 12,5 litra brzeczki ok 12,5° BLG. Trochę za dużo straciłem przelewając brzeczkę po gotowaniu, ale to przez nieuwagę. Zapomniałem także założyć reduktor osadów.

Fermentor trafił do styropianowej lodówki w której przy dwóch wkładach mrożących od rana niezmiennie utrzymuje się temperatura ok 15-16°C. Mam na myśli temperaturę powietrza wewnątrz, przy niemal 22°C w mieszkaniu. Drożdże ochoczo podjęły pracę. Zadane ok 22.00 rano wykazywały już dosyć mocne oznaki pracy. W chwili obecnej rurka bulka z częstotliwością 1 raz na 5 sekund i w nocy pewnie spania nie będzie.

 

EDIT:

22-09-2016

Najbardziej intensywna faza pracy drożdży trwała ponad dwie doby. W szczytowym momencie musiałem używać czterech wkładów mrożących, aby utrzymać temperaturę w ryzach. W piątym dniu wystarczy już tylko jeden wymieniany co ok 8 godzin, ale spadła także temperatura otoczenia.

09-10-2016 Zabutelkowano

 

 

Wnioski z pierwszego zacierania:

 

-Zaizolować garnek. Przy tak małym zasypie temperatura spada zbyt szybko, więc na następne warzenie garnek zostanie zaopatrzony w kubraczek.

-przygotować większy zapas wody do wysładzania

-zaczynać od rana, a nie po 16:00

-zabezpieczyć zapas szmat do podłogi i ręczników papierowych

-na czas warzenia pozbyć się małżonki z domu

Edytowane przez Gawron

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobrze że jesteś zadowolony z pierwszego warzenia. Nie wspomniałeś słowem o myciu sprzętu i dezynfekcji- mam nadzieje że jest to dla Ciebie sprawa oczywista. Bez poważnego podejścia do tej kwestii choćbyś nie wiem jak się postarał może się nie udać. ;) Z czasem dojdziesz do wprawy i nie będzie Ci to zabierać tyle czasu, także godzina 16:00 nie będzie jakimś bardzo późnym startem, ale to dopiero jak dojdziesz do swojego najlepszego sposobu mycia, kolejności procesów itd. Pozdrawiam i powodzenia !

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wspomniałem, bo jest to dla mnie rzecz oczywista. Wszystko co miało kontakt z brzeczką, drożdżami itp. już na zimnym etapie było z największą starannością dezynfekowane, sterylizowane, wyjaławiane.. Jedyne czym się martwię, to muszki owocówki które zleciały się do mnie gdy poczuły słodkie. Niestety mam w pobliżu domu sad i ogród warzywny i obecnie tych muszek jest dosyć sporo, jednak gdy przelewałem brzeczkę do fermentora żadnej nie zauważyłem w pobliżu. Może się udało. :).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W tej kwestii akurat jestem cierpliwy i zaglądać nie będę. :) Zresztą widzę co się dzieje przez półprzezroczyste ścianki. Piana na ok dwa centymetry :good:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#2 ROOK Milk Stout 15°


 


Zasyp na 12,5 litra piwa


 


Pale Ale 3 kg


Płatki owsiane 0,2 kg


Czekoladowy ciemny 0,2 kg


Jęczmień palony 0,125 kg


 


Zacieranie:


 


Jednotemperaturowe  w 10,5 l wody


 


67-68°C- 60 minut


 


Pale Ale i płatki wsypane na początku, a słody ciemne w 35 minucie zacierania.


 


Mash out 78°C 5 minut


 


 


Chmielenie:


 


East Kent Golding 25 g w pierwszej minucie IBU ok 22


 


Gotowanie 60 minut.


 


Laktoza 250 g na 15 minut


 


Chłodzenie:


W wannie tak jak warka nr #1


 


Drożdże:


uwodnione S-04


 


Do fermentora trafiło 13 litrów brzeczki ok 15° BLG. 


 


Zrezygnowałem z bulkatora, ale w zamian zostawiłem delikatnie rozszczelnioną pokrywę.


 


Druga warka i już mam luz, nie stałem cały czas przy garze, bo robiło się samo, a w międzyczasie obiad zdążyłem nawet wciągnąć i snuć plany na kolejne warki. Dzisiejsza warka jest zmodyfikowaną warką nr #1. Dodałem więcej Pale Ale,żeby uzyskać więcej ekstraktu, nieco wcześniej dodałem ciemne składniki i zacierałem bardziej na słodko. No i oczywiście dodałem laktozy. Zmierzyłem także BLG warki nr #1 i aktualnie w 7 dniu fermentacji  zeszło do 5° z 12,5°. Próbkę pobrałem z największą ostrożnością, oczywiście wypiłem i uważam, że jest dobrze. :) Oznak infekcji brak. Na cichą nie zlewam.


 


22-10-2016 zabutelkowano


 


Wnioski:


-w kalkulatorach przyjąć większą wydajność niż obecne 70%. Jak na razie otrzymuję więcej bardziej ekstraktywnej brzeczki.


-kolejny zakup to chyba będzie refraktometr. Pomiary spławikiem mnie wkurzają.


Edytowane przez Gawron

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Plan był na dwie warki w miesiącu, ale się niestety nie udało. Czasu nie zmarnowałem, ponieważ w tym czasie zdążyłem się nieźle podszkolić z teorii, oraz nieco uzupełnić sprzęt.  Teraz ostro biorę się do roboty. Plan na najbliższe warki to stoutów ciąg dalszy, tym razem coś mocniejszego, świątecznego czyli FES, oraz lekka i orzeźwiająca APA i tym samym pierwsze starcie z Ameryką. Na zdjęciu to co zostało z dwóch pierwszych warek :). Pomimo, że nie jestem z tych piw do końca zadowolony, to rozeszły się ekspresowo. Po trzy butelki mam odłożone w kotłowni i będę je otwierał po jednej  na miesiąc.

201611171_axasaxr.jpg

Edytowane przez Gawron

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#3 ROOK APA (ale wyszła IPA :) )


 


Zasyp na 12,5 litra piwa


 


Pale Ale 2,5 kg


Crystal 0,25 kg


 


Warzenie 26-11-2016


 


Zacieranie:


 


Jedno temperaturowe  w 9,5 l wody


 


64°C- 60 minut


 


 


Mash out 


 


Chmielenie:


Citra 25 g 60 minut


Citra 15 g 0 minut


Amarillo 15g 0 minut


Citra 10g na zimno


Amarillo 35g na zimno


 


Mech irlandzki


 


Drożdże:


uwodnione US-05


 


 


Wysłodziłem za mało i zamiast po gotowaniu mieć 12,5 litra 12° Blg otrzymałem 11l 15° BLG. Nie rozcieńczałem i będzie taka APA z przytupem. Nawet nie APA, ponieważ wyskoczyłem w górę poza styl z kolorem, ekstraktem i IBU. Taże chyba IPA wydzie. :)


28-11-2016- fermentacja ruszyła. Zapach chmielu unosi się w całym mieszkaniu. IBU z kalkulatora wyszło 55


28-11-2016 w próbce  fft Blg spadło z 15° do 7° w 48h


29-11-2016 FFT 5° po 72h 


30-11-2016 FFT 4° po 4 dobach


02-12-2016 FFT 3,5°


 


03-12-2016 pierwszy pomiar 4° BLG


06-12-2016 4bl° BLG


11-12-2016 4° BLG Butelkujemy

Edytowane przez Gawron

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#4 ROOK Foreign Extra Stout 17°


 


 


Zasyp na 14 litrów piwa


 


Przepis własny będący kompilacją kilku różnych min. przepisu Dori, brewgr.com, byo.com i innych


 


Pale Ale 3,5 kg


Crystal 200 0,2 kg


Caraaroma 0,2 kg


Płatki jęczmienne 0,2 kg


Czekoladowy ciemny 1200 0,15 kg


Jęczmień palony 0,125 kg


 


Zacieranie:


 


64°- 45 min


72°-30 min


 


Mash out- 5 minut


 


Garnek 20 litrów przy stosunku wody 3:1 wypełniony był niemal pod pokrywkę.


 


Chmielenie:


 


Magnum 25g 60 min


Fuggles 15g 30 min


Fuggles 15g 10 min


 


Gotowanie 65 minut.


 


Mech irlandzki


 


 


Drożdże: 


uwodnione S-04 jedna paczka


 


Udało się trafić z °Blg i ilością w punkt, a nie jak przy warce nr #3


 


28-11-2016 Temperatura otoczenia 16°, na termometrze naklejonym na fermentorze 18°. Fermentacja ruszyła :)


28-11-2016 w próbce  fft Blg spadło z 17° do 8° w 24h. W fermentorze piana sięgnęła pokrywki


29-11-2016 FFT spadło do 5° po 48 h


30-11-2016 FFT spadło do 4,5° po 72 h


02-12-2016 FFT  4,5° 


 


 


11-12-2016 6° BLG


 


Edytowane przez Gawron

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#5 ROOK Maryna z Lublina (Polskie gorzkie) 13°


 


Pale Ale na polskich chmielach


 


Zasyp na 12,5 litra piwa


 


Pale Ale 2,5 kg


Crystal 0,1 kg


 


Warzenie 03-12-2016


 


Zacieranie:


 


Jedno temperaturowe  w 9,5 l wody


 


65°C- 60 minut


 


Mash out 


 


Chmielenie:


Marynka 15 g 60 minut


Marynka 10g 15minut


Lubelski 15g  5 minut


Lubelski 10g 0 minut


 


Mech irlandzki


 


Drożdże:


uwodnione US-05


 


FFT zeszło do 3°


 


11-12-2016 4° BLG


14-12-2016  3° BLG


18-12-2016 3° BLG Zabutelkowane


 


Przy pierwszym pomiarze byłem przerażony trawiastym zapachem z fermentora. Zapach taki jakby do worka nasypać świeżo ściętej trawy, potrzymać w nim dwa dni i założyć sobie na łeb, ale na szczęście zapach minął i zrobiło się z tego dosyć lekkie i przyjemno kwiatowe piwko z wyczuwalną goryczką. Myślę, że szybko zniknie.

Edytowane przez Gawron

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#6 ROOK Modern Mosaic Bitter 10° (śmietnikowiec)


 


Zostało mi 1,5 kg słodu Pale Ale i nudziłem się, więc poszło do gara. Zobaczymy co z tego wyjdzie.


 


Zasyp na 12,5 litra piwa


 


Pale Ale 1,5 kg 75%


Caraaroma 0,1 kg 5%


Płatki jęczmienne 0,4 kg 20%


 


Warzenie 18-12-2016


 


Zacieranie:


 


Jedno temperaturowe  w 6 l wody


 


66°C- 60 minut


 


Mash out 


 


Chmielenie:


Magnum 15 g 60 minut


Mosaic 25g 0 minut


 


 


Mech irlandzki


 


Drożdże:


gęstwa po #5 US-05


 


 


Wysłodziłem do 2° Blg i wyszło mi 1,5 litra za mało. Dolałem przed gotowaniem 1,5 l wody.


 


23-12-2016 FFT 2° Blg


Edytowane przez Gawron

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#7 ROOK SIMCOE IPA 16° 
 
Zasyp na 12,5 litra piwa
 
Pale Ale 3,5 kg
Caraaroma 0,1 kg
Pszeniczny 0,25 kg
 
Warzenie 28-01-2017
 
Zacieranie:
 
Jedno temperaturowe  w 11,6 l wody
 
65°C- 60 minut
 
Mash out
 
 
Chmielenie:
Magnum 15 g 60 minut
Simcoe 10 g 30 minut
Simcoe 10 g 15 minut
Simcoe 10 g 0 minut
Simcoe 30 g na zimno
 
Mech irlandzki
 
Drożdże:
uwodnione US-05
 
Wydajność nieco większa niż zakładana. Wyszło o 1,5 litra więcej, no i po raz  pierwszy po 10 minutach utknęła mi filtracja. Na szczęście udało się sytuację szybko opanować i jakoś poszło. Śruta była drobniejsza niż zwykle, sporo było w niej mąki plus pszenica i to była przyczyna powyższego. 
 
01-02-2017 FFT 3,5 BLG
 
07-02-2017 11 dzień 5° BLG 

13-02-2017 17 dzień 3,5° BLG 

Edytowane przez Gawron

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#8 ROOK Irish Red Ale 13° 


 


Przepis zaczerpnięty z magazyny BYO


 


Zasyp na 12,5 litra piwa


 


Pale Ale 2,4 kg


Crystal 0,15 kg


Jęczmień prażony 90 g  pod koniec


 


Warzenie 29-01-2017


 


Zacieranie:


 


 


67°C- 60 minut


 


Mash out


 


 


Chmielenie: 22 IBU


 


EKG 25 g 60 minut


 


Mech irlandzki


 


Gotowanie 90 minut


 


Drożdże:


uwodnione US-05


 


01-02-2017 FFT 3,5 BLG


 


07-02-2017 dzień 10-3,5 BLG


13-02-2017 dzień 16-2 BLG


17-02-2017 dzień 19-2 BLG


19-02-2017 dzień 21 rozlane Nie wyszło niestety RED :thumbdown: 


Edytowane przez Gawron

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#9 ROOK Proste wędzone Ale 12,5° 

 

Zasyp na 12,5 litra piwa

 

Pale Ale 1 kg

Wędzony bukiem Weyermann 1,5 kg

 

 

Warzenie 12-02-2017

 

Zacieranie:

 

66°C- 60 minut

Mash out

 

Chmielenie: 30 IBU

Magnum 15g 60 minut

 

Mech irlandzki

 

Gotowanie 90 minut

 

Drożdże:

uwodnione S-04

 

 

Zeszło do 2°Blg

 

 

No CHILL. Wlane do fermentora bez chłodzenia. W zimnym pomieszczeniu wystygło w 7h do 17°. Czas operacyjny 4,5 h.

 

W butelki poszło 02-04-2017. Półtora miesiąca w wiadrze, z czego 2 burzliwej i 4 tygodnie cichej w tym dwa tygodnie cold crash'u. Trochę się przedłużyło. 

 

Edytowane przez Gawron

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

201702202_awwsnax.jpg

 

Nowa zabawka. Koszt 70 pln. Czas dostawy z Chin 29 dni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też kupiłem w Chinach za podobną cenę i jestem bardzo zadowolony. Odczyty z refraktometru i ballingometru pokrywają się.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#10 ROOK Double IPA 19° 

 

 

Warka 12.5 l

Warzenie 17-04-2017

 

Pale Ale 3,5 kg - 81%

Crystal 0,2 kg - 5%

Pszeniczny 0,2 kg - 5%

Cukier 0,35 kg  9%

 

19 BLG  

19 EBC

 

65°C - 60 minut + mash out

 

IBU 110

 

Gotowanie 90 minut

 

Cukier na 15 minut gotowania

Mech irlandzki

 

Citra 20g - 90 minut

Cascade 20g - 90 minut

Cascade 25g - 45 minut

Citra 25g - 30 minut

Citra 30g - 0 minut

Cascade 30g - 0 minut

Citra 30g - na zimno

Cascade 30g - na zimno

Simcoe 20g na zimno

Sorachi Ace 20g na zimno

 

US-05

FFT 15-04-2017 3,5 BLG

 

 

17-04-2017 1 pomiar 2,5° BLG

Edytowane przez Gawron

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wypiłem twoją IPA #7.Miałeś racje,simco słabo wypada.Żywiczność jest,ale spodziewałem się nieco intensywniejszej.Co nie zmienia faktu,że piwko spoko.Goryczka na optymalnym poziomie,jak dla mnie,nawet mogła by być ciut większa .Dopijając, czułem lekko w głowie :) Dzięki za możliwość zdegustowania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#11 ROOK APA 12° 


 


Zasyp na 12,5 litra piwa


 


Pale Ale 2,75 kg


Pszeniczny 0,25 kg


Crystal 0,1 kg


 


Warzenie 17-04-2017


 


Zacieranie:


 


Jedno temperaturowe  w 9,5 l wody


 


66°C- 60 minut


 


 


Mash out 


 


Chmielenie:


Citra 15 g 60 min


Citra 10 g 5 min


Cascade 10 g 5 min


Citra 30 g 0 min


Cascade 30 g 0 min


Citra 30g - na zimno


Cascade 30g - na zimno


Simcoe 20g na zimno


Sorachi Ace 20g na zimno


 


IBU 40    0,8 


 


Mech irlandzki


 


Drożdże:


uwodnione US-05


 


W wyniku małej pomyłki pochmielone na zimno w 9 dniu fermentacji, więc nieco za szybko. Wyboru nie było i poszło w butelki 01-05-2017. 75 g cukru v 2.5


Edytowane przez Gawron

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#12 American Saison 13° 


 


Zasyp na 12,5 litra piwa


 


Pilzneński  2,5 kg


Pszeniczny 0,3 kg


Biscuit 0,15 kg


Crystal 0,1 kg


 


Warzenie 07-05-2017


 


Zacieranie:


 


Jednotemperaturowe 


 


64°C- 60 minut


 


 


Mash out 


 


Chmielenie:


Citra 10 g 60 min


Cascade 10 g 15 min


Citra 30 g 5 min


Cascade 10 g 0 min


Citra 10g - 0 min


 


 


IBU 35  0,8 


 


 


Drożdże:


uwodnione T-58


 


Po australijsku poszło do fermentora bez chłodzenia. Drożdże zadane na drugi dzień.


Edytowane przez Gawron

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#13 Belgian Blond Ale 16° 


 


Zasyp na 12,5 litra piwa


 


Pilzneński  2,7 kg


Biscuit 0,2 kg


Miód Lawendowy 0,3 kg


 


Warzenie 08-05-2017


 


Zacieranie:


 


62°C- 25 minut


72°C- 35 minut


76°-10 minut


 


 


Chmielenie:


Tradition 25 g 60 min


 


IBU 24   


 


Drożdże:


uwodnione T-58


 


Znów bez chłodzenia, ale już spać mi się chciało.


Edytowane przez Gawron

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ze względu na brak czasu i wysokie temperatury nadchodzącego lata browar wstrzymuje warzenie. Powrót we wrześniu, a w miedzyczasie budujemy lodówkę do kontroli temperatyry fermentacji.

 

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ze względu na brak czasu i wysokie temperatury nadchodzącego lata browar wstrzymuje warzenie. Powrót we wrześniu, a w miedzyczasie budujemy lodówkę do kontroli temperatyry fermentacji.

 

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Tuning lodówki, czy budowa od zera? ;)

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tuning lodówki. Mam akurat taką kilkuletnią do wykorzystania. Muszę zamówić od chińczyka sterownik temperatury, ale najpierw muszę zgłębić temat z czym to się je. Obecnie chłodzę w styropianie. Mam dwa takie pudła.

 

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×