Skocz do zawartości
Wormo

Chocolate Ale

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Sezon warzelniczy ruszył , temperatura spada , więc czas się zabrać za kombinowanie :) . Od paru miesięcy chodzi mi po głowie piwo czekoladowe w stylu tego piwa.

 Troszkę poczytałem i stworzyłem taką recepturę :

Słody :

Strzegom Pale Ale 4 kg 80%

Pszeniczny 0.6 kg 12%

Strzegom Monachijski typ I 0.2 kg 4%

Caramunich 0.2 kg 4%

 

Chmiel :

Iunga 10g 45 minut

Columbus 10g 45 minut

   

 

Dodatki

Laktoza 500g 15minut gotowanie

Śruta kakaowca 200g cicha (7 do 14 dni )

 

Drożdże US-05

 

Zacieranie

67* 60 minut

76* 5 minut

 

12,5 BLG

19 IBU

 

Wszelkie uwagi i pomoc mile widziana . Największe wątpliwości mam jeżeli chodzi o ilość laktozy i śruty kakaowca . To piwo nie ma być ulepkiem , więc nie chce przesadzić .

Pozdrawiam

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trochę pogrzebałem po forach i blogach i delikatnie zmienię recepturę .

Dodam 500 gram płatków owsianych opiekanych w piekarniku dzień wcześniej . Chmiel columbus zmieniam na jaryllo . Będę też zacierał w 68* stopniach .

No nic trzeba eksperymentować .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×