Jump to content
Sign in to follow this  
Wormo

Chocolate Ale

Recommended Posts

Cześć

Sezon warzelniczy ruszył , temperatura spada , więc czas się zabrać za kombinowanie :) . Od paru miesięcy chodzi mi po głowie piwo czekoladowe w stylu tego piwa.

 Troszkę poczytałem i stworzyłem taką recepturę :

Słody :

Strzegom Pale Ale 4 kg 80%

Pszeniczny 0.6 kg 12%

Strzegom Monachijski typ I 0.2 kg 4%

Caramunich 0.2 kg 4%

 

Chmiel :

Iunga 10g 45 minut

Columbus 10g 45 minut

   

 

Dodatki

Laktoza 500g 15minut gotowanie

Śruta kakaowca 200g cicha (7 do 14 dni )

 

Drożdże US-05

 

Zacieranie

67* 60 minut

76* 5 minut

 

12,5 BLG

19 IBU

 

Wszelkie uwagi i pomoc mile widziana . Największe wątpliwości mam jeżeli chodzi o ilość laktozy i śruty kakaowca . To piwo nie ma być ulepkiem , więc nie chce przesadzić .

Pozdrawiam

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę pogrzebałem po forach i blogach i delikatnie zmienię recepturę .

Dodam 500 gram płatków owsianych opiekanych w piekarniku dzień wcześniej . Chmiel columbus zmieniam na jaryllo . Będę też zacierał w 68* stopniach .

No nic trzeba eksperymentować .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...