arek-lin 10 Posted September 18, 2016 Cześć, Obecnie używam cały czas kociołka a'la lidl i chciałbym w perspektywie czasu zwiększyć wybicie. Tzn plan mam taki, aby jednokrotnie zacierać tyle brzeczki aby rozlać do dwóch wiader fermentacyjnych czyli po około 22-25l. W głowie zrodził mi się pomysł na dwa w jednym czyli destylator i kadź zacierno-fermentacyjna. Czy ktoś z Was coś takiego ma zrobione? MA to sens, da się zrobić? Za bazę posłużyło by coś takiego: http://allegro.pl/destylator-pot-still-keg-50-bimber-sliwowica-tanio-i6501376208.html#thumb/2 Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wania 18 1 Items Posted September 18, 2016 W temacie kadzi 2w1 się nie wypowiadam. A co do wybicia. Z mojego doświadczenia, wybicie rzędu 44 litrów (12,5BLG) jest ze spokojem do wyciągnięcia z LIDLa przy założeniu, że LIDL kadź zacierna, a do warzenia mamy dodatkowy garnek 50L. I moim zdaniem jest to rozwiązanie warte rozważenia Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciek1221 32 Posted September 18, 2016 Jak wybicie 2 fermentory to radzę kupic garnek 70 litrów. Sam używam i otrzymuję zwykle 2 pojemniki po 26litrów. Filtruję do 65litrów, odparowuje do około 60 i około 5litrów zostaje w garnku w chmielinach oraz z racji wysokości kranu. Pozdro Quote Share this post Link to post Share on other sites
jac007 33 1 Items Posted September 18, 2016 W głowie zrodził mi się pomysł na dwa w jednym czyli destylator i kadź zacierno-fermentacyjna. Czy ktoś z Was coś takiego ma zrobione? MA to sens, da się zrobić? Za bazę posłużyło by coś takiego: http://allegro.pl Jest to możliwe ale po kilku destylacjach zacieru keg ma specyficzny zapach i tego zapachu nie idzie się pozbyć. 1 arek-lin reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
arek-lin 10 Posted September 18, 2016 Dzięki wszystkim. Myślę o modyfikacjach i zakupu innego sprzętu i pomyślałem połączyć dwie rzeczy w jednym. Kierując się powyższym postem widzę, że to nie ma jednak sensu. Co do zwiększenia wybicia i powyższych postów to będę kombinował Tu akurat chciałem połączyć dwa w jednym Quote Share this post Link to post Share on other sites
piwnymar 1 Posted September 18, 2016 Zrobić się da i jak najbardziej ma to sens:) np grainfather ładnie połączył te dwie funkcje, więcej info pod tym linkiem Wydatek na GF z tą przystawką dość spory no i wybicie mniejsze niż byś chciał wiec po zakupie podstawowego gara można by próbować zamówić w którymś ze sklepów z destylatorami coś analogicznego pasującego do twojej kadzi Quote Share this post Link to post Share on other sites