Skocz do zawartości
Fifol

Old Ale, nagazowanie i mętność

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ponad 2 miesiące temu uwarzyłem coś na wzór Old Ale z Birbanta, gdzie główną rolę mają grac płatki dębowe. Piwo zapowiada się naprawdę dobrze, mam jednak dwa pytania:

 

1. Jak przeprowadzić refermentacje? Piwo leży na cichej ponad miesiąc więc podejrzewam że drożdży w piwie jest mało, a i zawartość alkoholu nie jest dla nich przyjemna (ok 8%). Mam jednak ich trochę w paczce, więc mógłbym je dodać podczas mieszania piwa z cukrem do refermentacji, bądź dodać po prostu trochę gęstwy. Jak uważacie?

2. Choć dwa tygodnie temu piwo wydawało się bardzo klarowne, to dzisiaj przy pobraniu próbki była mętna, pływały w niej małe farfocle. Czy to są jakieś zanieczyszczenia pochodzące od płatków dębowych?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1.Przy refermentacji trzymaj w cieple aż się nagazuje, przy 8% alk. to bym się nie bawił w nowe drożdże.

2.Jak było klarowne a jest mętne to podejrzewałbym infekcję.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie ma infekcji, jest nie tyle mętne co pływają w nim mikroskopijne drobinki, więc to nie jest mętność bakteryjna. W smaku też jest bardzo dobre. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak dezynfekowałeś płatki?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie ok 10 min razem z woreczkiem muślinowym i kamieniem obciążającym. Kurcze, to zanieczyszczenie wygląda identycznie jak kamień z czajnika.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak nie wlałeś całości, to jakiś pył itp. powinien zostać w tej wodzie.

Dziwna sprawa, ja bym i tak ostawiał coś infekcyjnego ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie - to wina płatków, mam sporo doświadczeń z przeróżnymi palonymi wiórami i zauważyłem, że niektóre płatki przy dłuższym kontakcie z płynem rozmiękczają się i rozpadają w taki dębowy pył który zapewne zaobserwowałeś w swoim piwku. Sklaruje się w butelkach ale ten pył dość łatwo się podnosi z dna wiec jeżeli zależy Ci na krystalicznym piwie to warto by sklarować przed rozlewem.

Infekcje bym wykluczył bo z tego co piszesz to zachowałeś reżim sanitarny przy dodawaniu płatków plus nie zauważyłeś oznak infekcji ani wizualnych ani smakowych w piwie wiec nie ma się co martwić na zapas. Piwko ma 8% więc też tak łatwo się nie zepsuje

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×