SlavKo Posted September 17, 2016 Share Posted September 17, 2016 Witam, Biorę się za swoją pierwszą warkę. Na początek spróbuję zmierzyć się z brewkitem, a konkretnie mam zamiar ugotować Irish Stouta z Coopersa. W planie mam zamiar dorzucić płatki migdałów na cichą Próbował ktoś takiego dodatku? Ponieważ to jakaś odmiana orzecha to zawiera tłuszcz. Myślałem rozłożyć to na papierze do pieczenia i wrzucić na chwile do piekarnika by pozbyć się tłuszczu. Jakieś sugestie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted September 17, 2016 Share Posted September 17, 2016 Trochę może nie w temacie itp., ale nie uważasz że jak na pierwszą warkę mógłbyś sobie darować takie dodatki i opanować podstawy ? A co do tematu to z kokosem tak robili i wyszło także tutaj też powinno być ok, mimo wszystko ja skłaniam się ku temu żebyś sobie odpuścił takie kombinacje skoro dopiero rozpoczynasz zabawę z warzeniem. dirk gently 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGR Posted September 17, 2016 Share Posted September 17, 2016 Myślałem rozłożyć to na papierze do pieczenia i wrzucić na chwile do piekarnika by pozbyć się tłuszczu. Przy okazji je od razu odkazisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted September 17, 2016 Share Posted September 17, 2016 Ja myślę, że eksperymenty można robić nawet od pierwszej warki. Jednak, żeby eksperyment miał wartość, potrzebny jest materiał porównawczy. Ja bym połowę warki zabutelkował, a połowę zlał na cichą z dodatkami, a jeśli masz możliwość to daj 1/3 do butelek a resztę na dwie części z różnym dawkowaniem, albo z różnymi dodatkami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlavKo Posted September 17, 2016 Author Share Posted September 17, 2016 Ja myślę, że eksperymenty można robić nawet od pierwszej warki. Jednak, żeby eksperyment miał wartość, potrzebny jest materiał porównawczy. Ja bym połowę warki zabutelkował, a połowę zlał na cichą z dodatkami, a jeśli masz możliwość to daj 1/3 do butelek a resztę na dwie części z różnym dawkowaniem, albo z różnymi dodatkami Od razu do butelek? A jak nie dofermentuje i ewentualne granaty zrobią mi z chaty jesień średniowiecza? Chyba żeby załatwić 3-ci fermentor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted September 17, 2016 Share Posted September 17, 2016 Ja myślę, że eksperymenty można robić nawet od pierwszej warki. Jednak, żeby eksperyment miał wartość, potrzebny jest materiał porównawczy. Ja bym połowę warki zabutelkował, a połowę zlał na cichą z dodatkami, a jeśli masz możliwość to daj 1/3 do butelek a resztę na dwie części z różnym dawkowaniem, albo z różnymi dodatkami Od razu do butelek? A jak nie dofermentuje i ewentualne granaty zrobią mi z chaty jesień średniowiecza? Chyba żeby załatwić 3-ci fermentor A dlaczego ma niedofermentować ? Planujesz źle przeprowadzić fermentację ? Czy może nie masz doświadczenia ? Już wiesz dlaczego radziłem, żeby zacząć od podstaw ? dirk gently 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted September 17, 2016 Share Posted September 17, 2016 Cześć. Spokojnie możesz dodać te migdały. Najlepiej jakbyś je macerował np w whisky czy czymś przez jakiś czas. Piany aż tak nie powinno Ci zepsuć (chociaż nie wiem ile zamierzasz dać). Szczerze powiem Ci, że ja bym się zastanawiał, czy nie szkoda tych migdałów do brewkita. Lepiej zrób normalnie i jak już piwo będzie gotowe to zrób ciasto migdałowe do piwka (stouta) - polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted September 17, 2016 Share Posted September 17, 2016 Od razu do butelek? A jak nie dofermentuje i ewentualne granaty zrobią mi z chaty jesień średniowiecza? Chyba żeby załatwić 3-ci fermentor Brewkit nie przewiduje chyba cichej fermentacji? Czyli po zakończeniu burzliwej piwo idzie do butelek. Kiedy jest zakończona burzliwa? To już chyba wiesz z lektury forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted September 17, 2016 Share Posted September 17, 2016 Brewkit nie przewiduje chyba cichej fermentacji? Czyli po zakończeniu burzliwej piwo idzie do butelek. Kiedy jest zakończona burzliwa? To już chyba wiesz z lektury forum. Dzięki tej radzie prawdopodobnie będą granaty i/lub przegazowane piwerko.. Poza tym: Przy fermentacji i tak i tak zachodzi fermentacja cicha, niezależnie czy przelewasz znad drożdży do innego pojemnika czy nie. Przy cichej drożdże dojadają sobie resztki cukrów i przy okazji sprzątają po sobie. Warto zostawić moim zdaniem na te 3-5 dni piwo w spokoju już po pozytywnym teście końca fermentacji. Jak poleży trochę dłużej niż w instrukcji nic się nie stanie (raczej stanie się). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted September 17, 2016 Share Posted September 17, 2016 Dzięki tej radzie prawdopodobnie będą granaty i/lub przegazowane piwerko.. Poza tym: Przy fermentacji i tak i tak zachodzi fermentacja cicha, niezależnie czy przelewasz znad drożdży do innego pojemnika czy nie. Przy cichej drożdże dojadają sobie resztki cukrów i przy okazji sprzątają po sobie. Warto zostawić moim zdaniem na te 3-5 dni piwo w spokoju już po pozytywnym teście końca fermentacji. Jak poleży trochę dłużej niż w instrukcji nic się nie stanie (raczej stanie się). myślę, że moja rada, czyli wiara w to, że kolega doczytał, co się na forum pisze, nie może wprowadzić go na pole minowe granatowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlavKo Posted September 17, 2016 Author Share Posted September 17, 2016 Cześć. Spokojnie możesz dodać te migdały. Najlepiej jakbyś je macerował np w whisky czy czymś przez jakiś czas. Piany aż tak nie powinno Ci zepsuć (chociaż nie wiem ile zamierzasz dać). Szczerze powiem Ci, że ja bym się zastanawiał, czy nie szkoda tych migdałów do brewkita. Lepiej zrób normalnie i jak już piwo będzie gotowe to zrób ciasto migdałowe do piwka (stouta) - polecam Mam w planie dać 200g na 20L Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlavKo Posted September 19, 2016 Author Share Posted September 19, 2016 Jest ktoś z Raciborza na piwo.org? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 http://www.piwo.org/membermap/ Może to pomoże Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlavKo Posted September 26, 2016 Author Share Posted September 26, 2016 Cześć. Spokojnie możesz dodać te migdały. Najlepiej jakbyś je macerował np w whisky czy czymś przez jakiś czas. Piany aż tak nie powinno Ci zepsuć (chociaż nie wiem ile zamierzasz dać). Szczerze powiem Ci, że ja bym się zastanawiał, czy nie szkoda tych migdałów do brewkita. Lepiej zrób normalnie i jak już piwo będzie gotowe to zrób ciasto migdałowe do piwka (stouta) - polecam Dziś minął tydzień od uwarzenia mojego pierwszego Almonds Irish Stouta Z 20L warki, na cichą 10L zostawiłem sote, drugie zaś połączyłem z 200g migdałów macerowanych 24h w whisky. W smaku wszystko ok jak na razie. Burzliwa przeszła w temp 18-21'C. Tylko jest jedno ALE. Z 12BLG odfermentowało mi do troszku ponad 5BLG. Temp. na cichej jest aktualnie 17,3-17,8'C. Jakieś podpowiedzi? bo wg mnie trochę będę się musiał wstrzymać z butelkowaniem. Z góry dzieki za wszelka pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_K Posted September 26, 2016 Share Posted September 26, 2016 Po tygodniu na cichą i się dziwisz, że masz 5 BLG. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted September 26, 2016 Share Posted September 26, 2016 Cześć. Spokojnie poczekaj. Tym bardziej, że dałeś drożdże bezimienne. Powoli jeszcze powinno Ci zejść niżej. Tak poza tym to do puszki dodałeś ekstraktu słodowego, glukozy czy cukru? Czy może innego zamiennika? W sumie te 5 blg to tak na porządku dziennym po tygodniu fermentacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlavKo Posted September 26, 2016 Author Share Posted September 26, 2016 Cześć. Spokojnie poczekaj. Tym bardziej, że dałeś drożdże bezimienne. Powoli jeszcze powinno Ci zejść niżej. Tak poza tym to do puszki dodałeś ekstraktu słodowego, glukozy czy cukru? Czy może innego zamiennika? W sumie te 5 blg to tak na porządku dziennym po tygodniu fermentacji Coopers Irish Stout + ekstrakt słodowy ciemny 1,7kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlavKo Posted October 3, 2016 Author Share Posted October 3, 2016 Cześć. Spokojnie poczekaj. Tym bardziej, że dałeś drożdże bezimienne. Powoli jeszcze powinno Ci zejść niżej. Tak poza tym to do puszki dodałeś ekstraktu słodowego, glukozy czy cukru? Czy może innego zamiennika? W sumie te 5 blg to tak na porządku dziennym po tygodniu fermentacji Wczoraj po 7 dniach od przelania na cichą zmierzyłem Blg. Wyszło 4.5. Zmierzę jeszcze jutro i jak okaże się, że nie spada to mogę rozlewać? Surowca do refermentacji pewnie będę musiał dodać mniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted October 3, 2016 Share Posted October 3, 2016 Wyszło 4.5. Zmierzę jeszcze jutro i jak okaże się, że nie spada to mogę rozlewać? Myślę, że jeżeli blg spadło po 7 dniach o 0,5 to w ciągu 1 dnia nic nie zauważysz Cierpliwości! Surowca do refermentacji pewnie będę musiał dodać mniej. A niby dlaczego? Popełniasz błąd logiczny. Surowca do refermentacji daje się tyle ile go nam potrzeba (jakie chcemy uzyskać nagazowanie) i nie ma na to wpływu odfermentowanie piwa. Po prostu piwa, które nie odfermentowało się nie butelkuje chyba, że ktoś jest stałym prenumeratorem "Młodego Piromana" i jego celem jest produkcja granatów. dirk gently 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlavKo Posted October 3, 2016 Author Share Posted October 3, 2016 (edited) Wyszło 4.5. Zmierzę jeszcze jutro i jak okaże się, że nie spada to mogę rozlewać? Myślę, że jeżeli blg spadło po 7 dniach o 0,5 to w ciągu 1 dnia nic nie zauważysz Cierpliwości! Surowca do refermentacji pewnie będę musiał dodać mniej. A niby dlaczego? Popełniasz błąd logiczny. Surowca do refermentacji daje się tyle ile go nam potrzeba (jakie chcemy uzyskać nagazowanie) i nie ma na to wpływu odfermentowanie piwa. Po prostu piwa, które nie odfermentowało się nie butelkuje chyba, że ktoś jest stałym prenumeratorem "Młodego Piromana" i jego celem jest produkcja granatów. Ale na cichej nie może chyba stać w nieskończoność? Nie chciałbym żeby mu się coś złego nie przyplątało więc dlatego się trochę niepokoję i pytam bardziej doświadczonych :)Temp. otoczenia na cichej 18,3'C. W kalkulatorze z piwo.org chcąc obliczyć ile dodać surowca do refermentacji ilość ta też jest uzależniona od stopnia odfermentowania i dlatego mniemam, że jeśli mi nie odfermentuje do 3Blg to ilość dodawanego surowca może być inna. No chyba, że źle rozumuję Dzięki za odp. Edited October 3, 2016 by SlavKo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted October 3, 2016 Share Posted October 3, 2016 Cukry w brzeczce dzieła się na fermentowalne i niefermentowalne. Jeśli blg nie spada to znaczy że drożdże przejadly wszystkie fermentowalne. Cukru dodaj normalnie, bo jeśli uważasz że drożdże wszystkiego nie przejadly to czekaj aż skończą robotę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlavKo Posted October 3, 2016 Author Share Posted October 3, 2016 Cukry w brzeczce dzieła się na fermentowalne i niefermentowalne. Jeśli blg nie spada to znaczy że drożdże przejadly wszystkie fermentowalne. Cukru dodaj normalnie, bo jeśli uważasz że drożdże wszystkiego nie przejadly to czekaj aż skończą robotę. OK. Poczekam do piątku i zmierzę Blg. Jeśli będzie tak samo wskazywać 4,5Blg to rozumiem, że przejadły cukry fermentowalne i będę mógł zabutelkować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted October 3, 2016 Share Posted October 3, 2016 Ale na cichej nie może chyba stać w nieskończoność? Nie chciałbym żeby mu się coś złego nie przyplątało W nieskończoność to nie, ale dość długo może Swoją droga pomyśl dlaczego i jak ma się coś "przyplątać"? Wg mnie tylko jeśli będziesz "grzebał" w nim. W kalkulatorze z piwo.org chcąc obliczyć ile dodać surowca do refermentacji ilość ta też jest uzależniona od stopnia odfermentowania i dlatego mniemam, że jeśli mi nie odfermentuje do 3Blg to ilość dodawanego surowca może być inna. No chyba, że źle rozumuję Nie wiem jak to liczy ten kalkulator, ale tak jak Ci napisał redlum jeśli zakończyła się fermentacja (cukry fermentowalne zostały już przerobione przez drożdże) jaki wpływ na nagazowanie ma mieć zawartość cukrów niefermentowalnych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlavKo Posted October 14, 2016 Author Share Posted October 14, 2016 Zabieram się na swoja druga warkę. Mam drożdże US-04, mogę na nich zrobić Black IPA? Czym się one różnią od US-05? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted October 14, 2016 Share Posted October 14, 2016 Czym się one różnią od US-05? http://www.piwo.org/topic/5080-safale-s-04-czy-us-05/ Na S-04 też możesz zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.