Jump to content

Płatki migdałów w stoucie


SlavKo
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Biorę się za swoją pierwszą warkę. Na początek spróbuję zmierzyć się z brewkitem, a konkretnie mam zamiar ugotować Irish Stouta z Coopersa. W planie mam zamiar dorzucić płatki migdałów na cichą :) Próbował ktoś takiego dodatku? Ponieważ to jakaś odmiana orzecha to zawiera tłuszcz. Myślałem rozłożyć to na papierze do pieczenia i wrzucić na chwile do piekarnika by pozbyć się tłuszczu. Jakieś sugestie?

Link to comment
Share on other sites

Trochę może nie w temacie itp., ale nie uważasz że jak na pierwszą warkę mógłbyś sobie darować takie dodatki i opanować podstawy ? A co do tematu to z kokosem tak robili i wyszło także tutaj też powinno być ok, mimo wszystko ja skłaniam się ku temu żebyś sobie odpuścił takie kombinacje skoro dopiero rozpoczynasz zabawę z warzeniem.

Link to comment
Share on other sites

Ja myślę, że eksperymenty można robić nawet od pierwszej warki. Jednak, żeby eksperyment miał wartość, potrzebny jest materiał porównawczy.

Ja bym połowę warki zabutelkował, a połowę zlał na cichą z dodatkami, a jeśli masz możliwość to daj 1/3 do butelek a resztę na dwie części z różnym dawkowaniem, albo z różnymi dodatkami

Link to comment
Share on other sites

Ja myślę, że eksperymenty można robić nawet od pierwszej warki. Jednak, żeby eksperyment miał wartość, potrzebny jest materiał porównawczy.

Ja bym połowę warki zabutelkował, a połowę zlał na cichą z dodatkami, a jeśli masz możliwość to daj 1/3 do butelek a resztę na dwie części z różnym dawkowaniem, albo z różnymi dodatkami

Od razu do butelek? A jak nie dofermentuje i ewentualne granaty zrobią mi z chaty jesień średniowiecza? Chyba żeby załatwić 3-ci fermentor :)

Link to comment
Share on other sites

 

Ja myślę, że eksperymenty można robić nawet od pierwszej warki. Jednak, żeby eksperyment miał wartość, potrzebny jest materiał porównawczy.

Ja bym połowę warki zabutelkował, a połowę zlał na cichą z dodatkami, a jeśli masz możliwość to daj 1/3 do butelek a resztę na dwie części z różnym dawkowaniem, albo z różnymi dodatkami

Od razu do butelek? A jak nie dofermentuje i ewentualne granaty zrobią mi z chaty jesień średniowiecza? Chyba żeby załatwić 3-ci fermentor :)

 

A dlaczego ma niedofermentować ? Planujesz źle przeprowadzić fermentację ? Czy może nie masz doświadczenia ? Już wiesz dlaczego radziłem, żeby zacząć od podstaw ?

Link to comment
Share on other sites

Cześć. 

 

Spokojnie możesz dodać te migdały. Najlepiej jakbyś je macerował np w whisky czy czymś przez jakiś czas. Piany aż tak nie powinno Ci zepsuć (chociaż nie wiem ile zamierzasz dać). Szczerze powiem Ci, że ja bym się zastanawiał, czy nie szkoda tych migdałów do brewkita. Lepiej zrób normalnie i jak już piwo będzie gotowe to zrób ciasto migdałowe do piwka (stouta) - polecam :) 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Od razu do butelek? A jak nie dofermentuje i ewentualne granaty zrobią mi z chaty jesień średniowiecza? Chyba żeby załatwić 3-ci fermentor

 

Brewkit nie przewiduje chyba cichej fermentacji? Czyli po zakończeniu burzliwej  piwo idzie do butelek. Kiedy jest zakończona burzliwa? To już chyba wiesz z lektury forum. :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Brewkit nie przewiduje chyba cichej fermentacji? Czyli po zakończeniu burzliwej  piwo idzie do butelek. Kiedy jest zakończona burzliwa? To już chyba wiesz z lektury forum.

 

Dzięki tej radzie prawdopodobnie będą granaty i/lub przegazowane piwerko.. Poza tym:

Przy fermentacji i tak i tak zachodzi fermentacja cicha, niezależnie czy przelewasz znad drożdży do innego pojemnika czy nie. Przy cichej drożdże dojadają sobie resztki cukrów i przy okazji sprzątają po sobie. Warto zostawić moim zdaniem na te 3-5 dni piwo w spokoju już po pozytywnym teście końca fermentacji. Jak poleży trochę dłużej niż w instrukcji nic się nie stanie (raczej stanie się). 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Dzięki tej radzie prawdopodobnie będą granaty i/lub przegazowane piwerko.. Poza tym: Przy fermentacji i tak i tak zachodzi fermentacja cicha, niezależnie czy przelewasz znad drożdży do innego pojemnika czy nie. Przy cichej drożdże dojadają sobie resztki cukrów i przy okazji sprzątają po sobie. Warto zostawić moim zdaniem na te 3-5 dni piwo w spokoju już po pozytywnym teście końca fermentacji. Jak poleży trochę dłużej niż w instrukcji nic się nie stanie (raczej stanie się). 

 

myślę, że moja rada, czyli wiara w to, że kolega doczytał, co się na forum pisze, nie może wprowadzić go na pole minowe granatowe. ;)

Link to comment
Share on other sites

Cześć. 

 

Spokojnie możesz dodać te migdały. Najlepiej jakbyś je macerował np w whisky czy czymś przez jakiś czas. Piany aż tak nie powinno Ci zepsuć (chociaż nie wiem ile zamierzasz dać). Szczerze powiem Ci, że ja bym się zastanawiał, czy nie szkoda tych migdałów do brewkita. Lepiej zrób normalnie i jak już piwo będzie gotowe to zrób ciasto migdałowe do piwka (stouta) - polecam :)

 

Mam w planie dać 200g na 20L

Link to comment
Share on other sites

Cześć. 

 

Spokojnie możesz dodać te migdały. Najlepiej jakbyś je macerował np w whisky czy czymś przez jakiś czas. Piany aż tak nie powinno Ci zepsuć (chociaż nie wiem ile zamierzasz dać). Szczerze powiem Ci, że ja bym się zastanawiał, czy nie szkoda tych migdałów do brewkita. Lepiej zrób normalnie i jak już piwo będzie gotowe to zrób ciasto migdałowe do piwka (stouta) - polecam :)

 

Dziś minął tydzień od uwarzenia mojego pierwszego Almonds Irish Stouta :) Z 20L warki, na cichą 10L zostawiłem sote, drugie zaś połączyłem z 200g migdałów macerowanych 24h w whisky. W smaku wszystko ok jak na razie. Burzliwa przeszła w temp 18-21'C. Tylko jest jedno ALE. Z 12BLG odfermentowało mi do troszku ponad 5BLG. Temp. na cichej jest aktualnie 17,3-17,8'C. Jakieś podpowiedzi? bo wg mnie trochę będę się musiał wstrzymać z butelkowaniem. Z góry dzieki za wszelka pomoc. 

Link to comment
Share on other sites

Cześć. 

Spokojnie poczekaj. Tym bardziej, że dałeś drożdże bezimienne. Powoli jeszcze powinno Ci zejść niżej. 

Tak poza tym to do puszki dodałeś ekstraktu słodowego, glukozy czy cukru? Czy może innego zamiennika? W sumie te 5 blg to tak na porządku dziennym po tygodniu fermentacji :) 

Link to comment
Share on other sites

Cześć. 

Spokojnie poczekaj. Tym bardziej, że dałeś drożdże bezimienne. Powoli jeszcze powinno Ci zejść niżej. 

Tak poza tym to do puszki dodałeś ekstraktu słodowego, glukozy czy cukru? Czy może innego zamiennika? W sumie te 5 blg to tak na porządku dziennym po tygodniu fermentacji :)

Coopers Irish Stout + ekstrakt słodowy ciemny 1,7kg.

Link to comment
Share on other sites

Cześć. 

Spokojnie poczekaj. Tym bardziej, że dałeś drożdże bezimienne. Powoli jeszcze powinno Ci zejść niżej. 

Tak poza tym to do puszki dodałeś ekstraktu słodowego, glukozy czy cukru? Czy może innego zamiennika? W sumie te 5 blg to tak na porządku dziennym po tygodniu fermentacji :)

Wczoraj po 7 dniach od przelania na cichą zmierzyłem Blg. Wyszło 4.5. Zmierzę jeszcze jutro i jak okaże się, że nie spada to mogę rozlewać? Surowca do refermentacji pewnie będę musiał dodać mniej. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Wyszło 4.5. Zmierzę jeszcze jutro i jak okaże się, że nie spada to mogę rozlewać?

Myślę, że jeżeli blg spadło po 7 dniach o 0,5 to w ciągu 1 dnia nic nie zauważysz :( Cierpliwości!

 

 

Surowca do refermentacji pewnie będę musiał dodać mniej.

A niby dlaczego?

Popełniasz błąd logiczny.

Surowca do refermentacji daje się tyle ile go nam potrzeba (jakie chcemy uzyskać nagazowanie) i nie ma na to wpływu odfermentowanie piwa.

Po prostu piwa, które nie odfermentowało się nie butelkuje chyba, że ktoś jest stałym prenumeratorem "Młodego Piromana" :D i jego celem jest produkcja granatów.

Link to comment
Share on other sites

 

Wyszło 4.5. Zmierzę jeszcze jutro i jak okaże się, że nie spada to mogę rozlewać?

Myślę, że jeżeli blg spadło po 7 dniach o 0,5 to w ciągu 1 dnia nic nie zauważysz :( Cierpliwości!

 

 

Surowca do refermentacji pewnie będę musiał dodać mniej.

A niby dlaczego?

Popełniasz błąd logiczny.

Surowca do refermentacji daje się tyle ile go nam potrzeba (jakie chcemy uzyskać nagazowanie) i nie ma na to wpływu odfermentowanie piwa.

Po prostu piwa, które nie odfermentowało się nie butelkuje chyba, że ktoś jest stałym prenumeratorem "Młodego Piromana" :D i jego celem jest produkcja granatów.

 

Ale na cichej nie może chyba stać w nieskończoność? :) Nie chciałbym żeby mu się coś złego nie przyplątało więc dlatego się trochę niepokoję i pytam bardziej doświadczonych :)Temp. otoczenia na cichej 18,3'C.

 

W kalkulatorze z piwo.org chcąc obliczyć ile dodać surowca do refermentacji ilość ta też jest uzależniona od stopnia odfermentowania i dlatego mniemam, że jeśli mi nie odfermentuje do 3Blg to ilość dodawanego surowca może być inna. No chyba, że źle rozumuję :)

 

 

 

Dzięki za odp.

Edited by SlavKo
Link to comment
Share on other sites

Cukry w brzeczce dzieła się na fermentowalne i niefermentowalne. Jeśli blg nie spada to znaczy że drożdże przejadly wszystkie fermentowalne. Cukru dodaj normalnie, bo jeśli uważasz że drożdże wszystkiego nie przejadly to czekaj aż skończą robotę.

Link to comment
Share on other sites

Cukry w brzeczce dzieła się na fermentowalne i niefermentowalne. Jeśli blg nie spada to znaczy że drożdże przejadly wszystkie fermentowalne. Cukru dodaj normalnie, bo jeśli uważasz że drożdże wszystkiego nie przejadly to czekaj aż skończą robotę.

 

OK. Poczekam do piątku i zmierzę Blg. Jeśli będzie tak samo wskazywać 4,5Blg to rozumiem, że przejadły cukry fermentowalne i będę mógł zabutelkować.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ale na cichej nie może chyba stać w nieskończoność? :) Nie chciałbym żeby mu się coś złego nie przyplątało

W nieskończoność to nie, ale dość długo może :) Swoją droga pomyśl dlaczego i jak ma się coś "przyplątać"?

Wg mnie tylko jeśli będziesz "grzebał" w nim.

 

 

 

W kalkulatorze z piwo.org chcąc obliczyć ile dodać surowca do refermentacji ilość ta też jest uzależniona od stopnia odfermentowania i dlatego mniemam, że jeśli mi nie odfermentuje do 3Blg to ilość dodawanego surowca może być inna. No chyba, że źle rozumuję

Nie wiem jak to liczy ten kalkulator, ale tak jak Ci napisał redlum jeśli zakończyła się fermentacja (cukry fermentowalne zostały już przerobione przez drożdże) jaki wpływ na nagazowanie ma mieć zawartość cukrów niefermentowalnych?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.