Skocz do zawartości
SlavKo

Płatki migdałów w stoucie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Biorę się za swoją pierwszą warkę. Na początek spróbuję zmierzyć się z brewkitem, a konkretnie mam zamiar ugotować Irish Stouta z Coopersa. W planie mam zamiar dorzucić płatki migdałów na cichą :) Próbował ktoś takiego dodatku? Ponieważ to jakaś odmiana orzecha to zawiera tłuszcz. Myślałem rozłożyć to na papierze do pieczenia i wrzucić na chwile do piekarnika by pozbyć się tłuszczu. Jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trochę może nie w temacie itp., ale nie uważasz że jak na pierwszą warkę mógłbyś sobie darować takie dodatki i opanować podstawy ? A co do tematu to z kokosem tak robili i wyszło także tutaj też powinno być ok, mimo wszystko ja skłaniam się ku temu żebyś sobie odpuścił takie kombinacje skoro dopiero rozpoczynasz zabawę z warzeniem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Myślałem rozłożyć to na papierze do pieczenia i wrzucić na chwile do piekarnika by pozbyć się tłuszczu.

Przy okazji je od razu odkazisz ;) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja myślę, że eksperymenty można robić nawet od pierwszej warki. Jednak, żeby eksperyment miał wartość, potrzebny jest materiał porównawczy.

Ja bym połowę warki zabutelkował, a połowę zlał na cichą z dodatkami, a jeśli masz możliwość to daj 1/3 do butelek a resztę na dwie części z różnym dawkowaniem, albo z różnymi dodatkami

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja myślę, że eksperymenty można robić nawet od pierwszej warki. Jednak, żeby eksperyment miał wartość, potrzebny jest materiał porównawczy.

Ja bym połowę warki zabutelkował, a połowę zlał na cichą z dodatkami, a jeśli masz możliwość to daj 1/3 do butelek a resztę na dwie części z różnym dawkowaniem, albo z różnymi dodatkami

Od razu do butelek? A jak nie dofermentuje i ewentualne granaty zrobią mi z chaty jesień średniowiecza? Chyba żeby załatwić 3-ci fermentor :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Ja myślę, że eksperymenty można robić nawet od pierwszej warki. Jednak, żeby eksperyment miał wartość, potrzebny jest materiał porównawczy.

Ja bym połowę warki zabutelkował, a połowę zlał na cichą z dodatkami, a jeśli masz możliwość to daj 1/3 do butelek a resztę na dwie części z różnym dawkowaniem, albo z różnymi dodatkami

Od razu do butelek? A jak nie dofermentuje i ewentualne granaty zrobią mi z chaty jesień średniowiecza? Chyba żeby załatwić 3-ci fermentor :)

 

A dlaczego ma niedofermentować ? Planujesz źle przeprowadzić fermentację ? Czy może nie masz doświadczenia ? Już wiesz dlaczego radziłem, żeby zacząć od podstaw ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

 

Spokojnie możesz dodać te migdały. Najlepiej jakbyś je macerował np w whisky czy czymś przez jakiś czas. Piany aż tak nie powinno Ci zepsuć (chociaż nie wiem ile zamierzasz dać). Szczerze powiem Ci, że ja bym się zastanawiał, czy nie szkoda tych migdałów do brewkita. Lepiej zrób normalnie i jak już piwo będzie gotowe to zrób ciasto migdałowe do piwka (stouta) - polecam :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od razu do butelek? A jak nie dofermentuje i ewentualne granaty zrobią mi z chaty jesień średniowiecza? Chyba żeby załatwić 3-ci fermentor

 

Brewkit nie przewiduje chyba cichej fermentacji? Czyli po zakończeniu burzliwej  piwo idzie do butelek. Kiedy jest zakończona burzliwa? To już chyba wiesz z lektury forum. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Brewkit nie przewiduje chyba cichej fermentacji? Czyli po zakończeniu burzliwej  piwo idzie do butelek. Kiedy jest zakończona burzliwa? To już chyba wiesz z lektury forum.

 

Dzięki tej radzie prawdopodobnie będą granaty i/lub przegazowane piwerko.. Poza tym:

Przy fermentacji i tak i tak zachodzi fermentacja cicha, niezależnie czy przelewasz znad drożdży do innego pojemnika czy nie. Przy cichej drożdże dojadają sobie resztki cukrów i przy okazji sprzątają po sobie. Warto zostawić moim zdaniem na te 3-5 dni piwo w spokoju już po pozytywnym teście końca fermentacji. Jak poleży trochę dłużej niż w instrukcji nic się nie stanie (raczej stanie się). 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzięki tej radzie prawdopodobnie będą granaty i/lub przegazowane piwerko.. Poza tym: Przy fermentacji i tak i tak zachodzi fermentacja cicha, niezależnie czy przelewasz znad drożdży do innego pojemnika czy nie. Przy cichej drożdże dojadają sobie resztki cukrów i przy okazji sprzątają po sobie. Warto zostawić moim zdaniem na te 3-5 dni piwo w spokoju już po pozytywnym teście końca fermentacji. Jak poleży trochę dłużej niż w instrukcji nic się nie stanie (raczej stanie się). 

 

myślę, że moja rada, czyli wiara w to, że kolega doczytał, co się na forum pisze, nie może wprowadzić go na pole minowe granatowe. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

 

Spokojnie możesz dodać te migdały. Najlepiej jakbyś je macerował np w whisky czy czymś przez jakiś czas. Piany aż tak nie powinno Ci zepsuć (chociaż nie wiem ile zamierzasz dać). Szczerze powiem Ci, że ja bym się zastanawiał, czy nie szkoda tych migdałów do brewkita. Lepiej zrób normalnie i jak już piwo będzie gotowe to zrób ciasto migdałowe do piwka (stouta) - polecam :)

 

Mam w planie dać 200g na 20L

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

 

Spokojnie możesz dodać te migdały. Najlepiej jakbyś je macerował np w whisky czy czymś przez jakiś czas. Piany aż tak nie powinno Ci zepsuć (chociaż nie wiem ile zamierzasz dać). Szczerze powiem Ci, że ja bym się zastanawiał, czy nie szkoda tych migdałów do brewkita. Lepiej zrób normalnie i jak już piwo będzie gotowe to zrób ciasto migdałowe do piwka (stouta) - polecam :)

 

Dziś minął tydzień od uwarzenia mojego pierwszego Almonds Irish Stouta :) Z 20L warki, na cichą 10L zostawiłem sote, drugie zaś połączyłem z 200g migdałów macerowanych 24h w whisky. W smaku wszystko ok jak na razie. Burzliwa przeszła w temp 18-21'C. Tylko jest jedno ALE. Z 12BLG odfermentowało mi do troszku ponad 5BLG. Temp. na cichej jest aktualnie 17,3-17,8'C. Jakieś podpowiedzi? bo wg mnie trochę będę się musiał wstrzymać z butelkowaniem. Z góry dzieki za wszelka pomoc. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

Spokojnie poczekaj. Tym bardziej, że dałeś drożdże bezimienne. Powoli jeszcze powinno Ci zejść niżej. 

Tak poza tym to do puszki dodałeś ekstraktu słodowego, glukozy czy cukru? Czy może innego zamiennika? W sumie te 5 blg to tak na porządku dziennym po tygodniu fermentacji :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

Spokojnie poczekaj. Tym bardziej, że dałeś drożdże bezimienne. Powoli jeszcze powinno Ci zejść niżej. 

Tak poza tym to do puszki dodałeś ekstraktu słodowego, glukozy czy cukru? Czy może innego zamiennika? W sumie te 5 blg to tak na porządku dziennym po tygodniu fermentacji :)

Coopers Irish Stout + ekstrakt słodowy ciemny 1,7kg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

Spokojnie poczekaj. Tym bardziej, że dałeś drożdże bezimienne. Powoli jeszcze powinno Ci zejść niżej. 

Tak poza tym to do puszki dodałeś ekstraktu słodowego, glukozy czy cukru? Czy może innego zamiennika? W sumie te 5 blg to tak na porządku dziennym po tygodniu fermentacji :)

Wczoraj po 7 dniach od przelania na cichą zmierzyłem Blg. Wyszło 4.5. Zmierzę jeszcze jutro i jak okaże się, że nie spada to mogę rozlewać? Surowca do refermentacji pewnie będę musiał dodać mniej. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyszło 4.5. Zmierzę jeszcze jutro i jak okaże się, że nie spada to mogę rozlewać?

Myślę, że jeżeli blg spadło po 7 dniach o 0,5 to w ciągu 1 dnia nic nie zauważysz :( Cierpliwości!

 

 

Surowca do refermentacji pewnie będę musiał dodać mniej.

A niby dlaczego?

Popełniasz błąd logiczny.

Surowca do refermentacji daje się tyle ile go nam potrzeba (jakie chcemy uzyskać nagazowanie) i nie ma na to wpływu odfermentowanie piwa.

Po prostu piwa, które nie odfermentowało się nie butelkuje chyba, że ktoś jest stałym prenumeratorem "Młodego Piromana" :D i jego celem jest produkcja granatów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Wyszło 4.5. Zmierzę jeszcze jutro i jak okaże się, że nie spada to mogę rozlewać?

Myślę, że jeżeli blg spadło po 7 dniach o 0,5 to w ciągu 1 dnia nic nie zauważysz :( Cierpliwości!

 

 

Surowca do refermentacji pewnie będę musiał dodać mniej.

A niby dlaczego?

Popełniasz błąd logiczny.

Surowca do refermentacji daje się tyle ile go nam potrzeba (jakie chcemy uzyskać nagazowanie) i nie ma na to wpływu odfermentowanie piwa.

Po prostu piwa, które nie odfermentowało się nie butelkuje chyba, że ktoś jest stałym prenumeratorem "Młodego Piromana" :D i jego celem jest produkcja granatów.

 

Ale na cichej nie może chyba stać w nieskończoność? :) Nie chciałbym żeby mu się coś złego nie przyplątało więc dlatego się trochę niepokoję i pytam bardziej doświadczonych :)Temp. otoczenia na cichej 18,3'C.

 

W kalkulatorze z piwo.org chcąc obliczyć ile dodać surowca do refermentacji ilość ta też jest uzależniona od stopnia odfermentowania i dlatego mniemam, że jeśli mi nie odfermentuje do 3Blg to ilość dodawanego surowca może być inna. No chyba, że źle rozumuję :)

 

 

 

Dzięki za odp.

Edytowane przez SlavKo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cukry w brzeczce dzieła się na fermentowalne i niefermentowalne. Jeśli blg nie spada to znaczy że drożdże przejadly wszystkie fermentowalne. Cukru dodaj normalnie, bo jeśli uważasz że drożdże wszystkiego nie przejadly to czekaj aż skończą robotę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cukry w brzeczce dzieła się na fermentowalne i niefermentowalne. Jeśli blg nie spada to znaczy że drożdże przejadly wszystkie fermentowalne. Cukru dodaj normalnie, bo jeśli uważasz że drożdże wszystkiego nie przejadly to czekaj aż skończą robotę.

 

OK. Poczekam do piątku i zmierzę Blg. Jeśli będzie tak samo wskazywać 4,5Blg to rozumiem, że przejadły cukry fermentowalne i będę mógł zabutelkować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale na cichej nie może chyba stać w nieskończoność? :) Nie chciałbym żeby mu się coś złego nie przyplątało

W nieskończoność to nie, ale dość długo może :) Swoją droga pomyśl dlaczego i jak ma się coś "przyplątać"?

Wg mnie tylko jeśli będziesz "grzebał" w nim.

 

 

 

W kalkulatorze z piwo.org chcąc obliczyć ile dodać surowca do refermentacji ilość ta też jest uzależniona od stopnia odfermentowania i dlatego mniemam, że jeśli mi nie odfermentuje do 3Blg to ilość dodawanego surowca może być inna. No chyba, że źle rozumuję

Nie wiem jak to liczy ten kalkulator, ale tak jak Ci napisał redlum jeśli zakończyła się fermentacja (cukry fermentowalne zostały już przerobione przez drożdże) jaki wpływ na nagazowanie ma mieć zawartość cukrów niefermentowalnych?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zabieram się na swoja druga warkę. Mam drożdże US-04, mogę na nich zrobić Black IPA? Czym się one różnią od US-05?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×