jaceq Posted September 16, 2016 Share Posted September 16, 2016 Witam. Moje piwo chmieliłem na goryczkę marynką 50g i lubelskim na aromat i smak 40g. Używałem woreczków do chmielenia a piwo nie wyszło takie goryczkowe.Czy przyczyną może być nieświeży chmiel czy ciasno zawiązane woreczki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted September 16, 2016 Share Posted September 16, 2016 Bardziej obstawial bym jakosc chmuelu ( zwlaszcza jesli chodzi o goryczke ) Alfa kwasy sie utleniaja - beer smith oferuje mozliwosc tego faktu modelowania ale to trudny temat. Temat aromatu to tez szeroki - lubelski nie jest krolem w tym temacie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted September 16, 2016 Share Posted September 16, 2016 woreczki to zło. Lepiej chmielić bez nich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.