Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Eksperyment wływu ilości zadanych drożdży na piwo

Recommended Posts

http://www.basicbrewing.com/index.php?page=basic-brewing-radio-2009

 

BYO i Basic Brewing Radio zrobili eksperymentalne sprawdzenie co się dzieje, jak zadamy za dużo lub za mało drożdzy. Dzielili warkę na 3 części: do jednej zadawali wyliczoną, prawidłową ilość, do drugiej 4 razy więcej, a do trzeciej 1/4 dawki.

 

Rezultaty nie były tak jednoznaczne jak się można spodziewać. Piwa zwykle odfermentowywały podobnie, choć nie w tym samym czasie, i zdecydowanie różnily się smakiem, z tym, że niekoniecznie najsmaczniejsze było to z prawidłową dawką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to które było najlepsze?

Wydaje mi się, że wpływ może mieć też rodzaj drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No to które było najlepsze?

Wydaje mi się, że wpływ może mieć też rodzaj drożdży.

Różnie dla różnych rodzajów piw, jeżeli już to częściej lepsze było to z za dużą ilością drożdży, najszybciej fermentowały i były klarowniejsze. Ale trudno wysnuwać definitywne wnoski, to było tylko kilka piw, można tylko powiedzieć, że w procesie warzenia dzieją się czasem rzeczy dziwne i magiczne, trudno to ogarnąć ścisłą technologią.

Share this post


Link to post
Share on other sites

NO CODER !!

Ja do piwa warzonego dzisiaj po wpływem tego wątku dałem dużo więcej drożdży niż potrzeba.

Jak nie wyjdzie to pomożesz mi wypić to piwo w Brennej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale o tym to już chyba wiemy, dodając mniej drożdży one produkują "substancje uboczne", które znacznie zmieniają smak piwa, dodając dodatkowe efekty. Eskperyment fajny, ale jakoby potwierdzenie wiedzy już znanej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Eskperyment fajny, ale jakoby potwierdzenie wiedzy już znanej.

Dotychczas byliśmy przekonani, że najlepsze rezultaty daje zadanie odpowiedniej dawki drożdży. Nie za dużej i nie za małej (po za małymi wyjątkami).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Eskperyment fajny' date=' ale jakoby potwierdzenie wiedzy już znanej.[/quote']

Dotychczas byliśmy przekonani, że najlepsze rezultaty daje zadanie odpowiedniej dawki drożdży. Nie za dużej i nie za małej (po za małymi wyjątkami).

He he to co ja tylko kombinowałem ?

Do ale zawsze dodawałem mniej drożdży niż trzeba... Powoduje to takie specyficzne efekty smakowe w zaleności od drożdży. Piwa jesli chcę, zeby miały czystszy smak zaszczepaam większą ilością gęstwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wysuwajcie pohopnych wniosków, to tylko eksperyment kilku piwowarów. Normy zadawania drożdzy ustalały przez lata browary przemysłowe tłukące po 3 warki dziennie.

 

Zamieściłem to raczej jako ciekawostkę, paradoks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzy warki dziennie to tłuką w Cieszynie ;). Giganty tłuką po osiem na jednej warzelni, a tym mają po dwie albo i więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie wysuwajcie pohopnych wniosków, to tylko eksperyment kilku piwowarów. Normy zadawania drożdzy ustalały przez lata browary przemysłowe tłukące po 3 warki dziennie.

 

Zamieściłem to raczej jako ciekawostkę, paradoks.

Ale Coder ty sam chyba pisałeś gdzieś o fazach rozwoju drożdży, rozmnażaniu, "efektach" wyczuwalnych w piwie wynikłych z ilości podziałów. Im jest ich mniej tym zrobią więcej podziałów,, więcej produktów fermentacji będzie w piwie. Oczywiście trzeba pamiętac o dobrej pożywce, żeby fermentacja nie przebiegała jakoś szczególnie nieprawidłowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak, teoretycznie to ogarniam, ale praktyka jak widać idzie swoją drogą.

 

Teoretycznie rzecz biorąc warki z tak źle zadaną ilością drozdży powinny być wyraźnie gorsze w smaku, a szczególnie już ten pils.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego ja wychodze z założenia, że jak czegoś nie sprawdzę to nie uwierzę ;) - to stwierdzenie to oczywiście lekkie nadurzycie, ale faktycznie jest tak, że ilosc drożdży wpływa na smak gotowego piwa. Kiedyś przez przypadek zauważyłem znaczną zmiane smaku, kiedy zrobiłem w odstępie czasu dwa piwa o takim samym zasypie, z tym, że jeden zaszczepiłem połową paczki suchych drożdży a drugą - uzyskaną z tej pierwszej gęstwą - chyba z pół litra ostrej gęściny. Niby to samo a piwa miały inny charakter. To pierwsze miało bardziej owocowy charakter, czuć było różne - ciekawe posmaki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.