Jump to content

Jak zacierać - Maibock


keda
 Share

Recommended Posts

Przejrzałem kilka przepisów na Maibocka i najciekawiej wygląda wg. mnie zestaw z BA czyli:

- słód pilzneński Weyermann - 3,0 kg,

- słód pszeniczny jasny - 1,0 kg,

- słód karmelowy jasny Carahell - 0,4 kg,

- chmiel goryczkowy Marynka - 20 g (granulat),

- chmiel aromatyczny Tettnanger - 30 g (granulat),

 

Te słody wszystkie posiadam i taki zestawik sobie skomponuje ale nie mam pojęcia jak to zacierać i jakie drożdże będą lepsze; budvar lager czy s-23?

 

Czy ma sens:

52°C - 15 min

62°C - 30 min

72°C - 30 min

76°C -10 i wysładzanie

Link to comment
Share on other sites

ja bym jednka zacierał dekokcyjnie:

Ześrutowany słód wsypujemy do 15 L wody o temp. 45°C

Podnosimy temp. z prędkością 1°C/min do temp 52°C i utrzymujemy przez 15 minut.

Podnosimy temp. do 62-63 °C i utrzymujemy przez 15 minut.

Odbieramy około 30% gęstej części zacieru do gotowania (dekokt),

Temp. dekoktu podnosimy do 72°C i utrzymujemy przez 10 minut, następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20-25 minut. (W tym czasie pozostały zacier pozostaje w temp. 62-63 °C)

Zagotowany dekokt łączymy z zacierem głównym, uzyskując temp. około 70-72°C

Utrzymujemy tę temp. zacieru do negatywnej próby jodowej, czekamy jeszcze 10 minut,

podnosimy temp do 75°C i filtrujemy.

 

 

chmielenie

Gotowanie: 90 minut.

0? ? 20g chmielu Marynka.

60? - 20g chmielu Tettnanger i dalej gotować całość

80? - 10g chmielu Tettnanger

90? ? STOP.

Link to comment
Share on other sites

ja bym jednka zacierał dekokcyjnie:

Ześrutowany słód wsypujemy do 15 L wody o temp. 45°C

Podnosimy temp. z prędkością 1°C/min do temp 52°C i utrzymujemy przez 15 minut.

Podnosimy temp. do 62-63 °C i utrzymujemy przez 15 minut.

Odbieramy około 30% gęstej części zacieru do gotowania (dekokt),

Temp. dekoktu podnosimy do 72°C i utrzymujemy przez 10 minut, następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20-25 minut. (W tym czasie pozostały zacier pozostaje w temp. 62-63 °C)

Zagotowany dekokt łączymy z zacierem głównym, uzyskując temp. około 70-72°C

Utrzymujemy tę temp. zacieru do negatywnej próby jodowej, czekamy jeszcze 10 minut,

podnosimy temp do 75°C i filtrujemy.

 

 

.

Dlaczego iść na łatwiznę ? Zacznij dekokcję już od 52°C ;)

Link to comment
Share on other sites

i chyba tak zrobię tylko sie zastanawiam co do drożdzy: Budvary czy s-23 ;)

A nie lepiej Bohemian Lager - 2124? Nawet niedługo będę miał gęstwę więc gdybyś był przypadkiem w Rzeszowie mogę Ci dać z pierwszego zbioru.

Być może bedę w środę - ale to będę wiedział dopiero jutro po południu.

Link to comment
Share on other sites

Na środę to mogę Ci dać tylko w postaci zamrożonej, która jeszcze nigdy nie pracowała. Rozmnożyłem sobie drożdżówki wcześniej i część zamroziłem w zalewie glicerynowej. Jeśli chcesz mogę wziąć, ewentualnie zapytać kogoś ze znajomych czy nie wybiera się do Brzozowa.

Pytanie.

Kiedy chcesz warzyć?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Chciałbym jutro wziąć się za koźlaka.

 

Planuję nastaw w 27 l i mam następujące składniki na podstawie zestawu z BA:

 

pilzneński Strzegom 4,2

pszeniczny jasny Wayerman 1,4

karmelowy Carahell 0,6

 

Problem tylko w tym, że im więcej czytam o zacieraniu tym mam większy mętlik. Proszę o poradę czy faktycznie tak zacierać:

 

52°C – 10 minut

63°C – 30 minut

72°C – 30 minut

podgrzanie do 76°C

 

Będzie to piąta warka i jeszcze nie chciałbym zacierać dekokcyjnie.

Dodam jeszcze że użyję drożdże Saflager W-34/70 z Marcowego który właśnie kończy cichą.

Będę wdzięczny za sugestie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.