Yannick Posted September 13, 2016 Share Posted September 13, 2016 Cześć, Jestem od niedawna piwowarem domowym i sporo wiedzy zasięgnąłem z tego forum, za co w pierwszych słowach dziękuję. Może i ja coś do tej ogólnej wiedzy wniosę. Zacieram w wiadrze (fermentorze) z kranikiem przepłukując słód wodą podgrzewaną w kadzi warzelnej (system wzorowany w dużej mierze na Brutus 10). Po kilku warkach oplot z węża przestał spełniać swoje zadanie i zacząłem szukać alternatywy. Fałszywe dno lub sito szczelinowe wydawało się koniecznością. Przeszukując różne sklepy trafiłem na Aliexpress i https://www.aliexpress.com/item/Beer-Brewing-Hopbacks-False-Bottom-25cm-9-8-inch-Diameter-Kettle-Screens-with-3-8-barb/32529498927.html?spm=2114.01010208.3.122.czMY0P&ws_ab_test=searchweb201556_10,searchweb201602_1_10065_10068_112_10069_110_111_10017_109_108_10060_10061_10062_10057_10056_10055_10037_10054_301_10033_10059_10032_10058_10073_10070_10052_10053_10050_10051,searchweb201603_4&btsid=b3be4804-9ef7-4d3e-8069-25978fbdb912 Cena wydaje się atrakcyjna, idea także ciekawa, do tego znalazłem nieliczne co prawda, ale jednak wzmianki na forach anglojęzycznych, że patent z wypukłym dnem działa. Poniżej zdjęcia tego co przyszło z Chin, testy za jakiś czas. Pozdrawiam, Y. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted September 13, 2016 Share Posted September 13, 2016 To jest do filtracji chmielin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fuki33 Posted September 13, 2016 Share Posted September 13, 2016 (edited) Heh, ciekawa sprawa, ja zrobiłem coś bardzo podobnego do wspomagania filtracji (zakładam to nad wężykiem aby się nie zatykał). Nawet pisałem o tym kilka dni temu Z takim samym sitem będziesz raczej miał mocno mętną brzeczkę Edited September 13, 2016 by fuki33 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaroM6 Posted September 13, 2016 Share Posted September 13, 2016 Trochę mnie dziwi kombinowanie z dostawami z dalekiego wschodu,cena nie jest powalająco mała. Na naszym rynku można kupić dno szczelinowe za 120zł http://piwniczka.org/falszywe-dno-315cm15mm-nierdzewka-p-397.html lub pokombinować coś samemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted September 13, 2016 Share Posted September 13, 2016 A mnie ciekawi czemu wężyk przestał spelniac swoje zadanie. U mnie moj wężyk ma ponad 100 warek a zadanie ciagle spełnia ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted September 13, 2016 Share Posted September 13, 2016 Swój oplot mam od początku przygody z piwowarstwem, przeżył nawet wkręcenie w mieszadło i nadal działa . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yannick Posted September 13, 2016 Author Share Posted September 13, 2016 (edited) A mnie ciekawi czemu wężyk przestał spelniac swoje zadanie. U mnie moj wężyk ma ponad 100 warek a zadanie ciagle spełnia ok Może przestał to za duże słowo, po prostu przy wicie z dużą ilością płatków się zatkał, a przy metodzie, którą stosuję to rozwala cały proces. Zniechęcił mnie to może lepsze określenie Dodatkowa trudność wynika z tego, że kranik mam dość wysoko zamontowany i nie odsącza dostatecznie młóta. Nie wyrzucam wężyka na wszelki wypadek Edited September 13, 2016 by Yannick Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fuki33 Posted September 13, 2016 Share Posted September 13, 2016 Z wężykiem to jest tak, że czasem się po prostu przytka, tak bez powodu. U mnie praktycznie przy każdej warce się zacina, ale wystarczy "naciąć młóto", ewentualnie zamieszać i jest gitara Podejrzewam, że twój wąż jest w pełni sprawny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted September 14, 2016 Share Posted September 14, 2016 Trochę mnie dziwi kombinowanie z dostawami z dalekiego wschodu,cena nie jest powalająco mała. Wiesz co, nie wiem, czy to działa, ale jeśli działa to dla mnie 76 złotych (z przesyłką) to jednak mniej niż 120 zł (plus przesyłka, zapemne nie mniej niż 15 zł). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted September 14, 2016 Share Posted September 14, 2016 (edited) Tym FD możesz uzyskać klarowny filtrat, nadaje się świetnie do filtracji przy zacieraniu. Przejechałem na nim prawie 30 warek, poszło dalej w nowe ręce i z tego co wiem dobrze się sprawuje. Pasuje też do zwykłego wiadra 30l, ja używałem go w takim coolerze: Edited September 14, 2016 by WiHuRa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yannick Posted September 25, 2016 Author Share Posted September 25, 2016 (edited) Jestem po testach i American Wheat z połową słodu pszennego poszedł gładko. Na razie chińskie FD zostaje jako podstawowy element browaru Pozdrawiam, Y. Edited September 25, 2016 by Yannick Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zim Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 Zastanawiam się nad tym fd. Jak przefiltrowało kolejne warki? Ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 (edited) Zastanawiam się nad tym fd. Jak przefiltrowało kolejne warki? Ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia? Przyłączę się do pytania Edited November 14, 2016 by Enethion Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 Ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia? Czy mój posty wyżej napisałem jakoś nieczytelnie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 Ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia? Czy mój posty wyżej napisałem jakoś nieczytelnie ? Tak pogrubiłem, w razie jakbyś przeoczył. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 Widać jestem za mało wiarygodny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 Tego nie mówię, ale dodatkowa opinia nie zaszkodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 Nie licz na wiele innych opinii bo raczej mało kto ich używa. Mogę chyba napisać, że w PL to jako prekursor stosowałem to FD (od jesieni 2014) - wcześniej chyba nie widziałem u nikogo tego lub nikt się nie chwalił a przeglądałem swego czasu większość forum. Mogę zatem też napisać, że chyba nikt nie trzasnął na nim tyle warek co ja (~30) - chyba, że kolega któremu później je sprzedałem (na forum się nie udziela). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zygberto Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 (edited) Od dwudziestu warek zacieram w coolerze i filtruję przez fałszywe dno. Korzystanie z tych narzędzi bardzo realnie przełożyło się na czas i przyjemność całego procesu zacierania Nie wyobrażam sobie już powrotu do wężyka z oplotu, ani do regularnego zacierania w garze (no chyba, że weizena ). Fałszywe dno polecam bezdyskusyjnie. Edited November 14, 2016 by zygberto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Billy the Kid Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Odświeżę i podłączę się pod temat. Rozumiem, że mogę włożyć fałszywe dno do garnka, zacierać normalnie, a potem filtrować …? (w garnku zamontuję zawór do spuszczania brzeczki) Do tej pory z gara przelewałem do fermentatora i przez oplot filtrowałem, ale z fałszywym dnem zaoszczędź trochę czasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted February 23, 2017 Share Posted February 23, 2017 Rozumiem, że mogę włożyć fałszywe dno do garnka, zacierać normalnie, a potem filtrować …? Ja takim sposobem uwarzyłem już kilka tysięcy litrów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzans Posted February 23, 2017 Share Posted February 23, 2017 A bez mieszadła nie przypali się to co przedostanie się przez FD? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Billy the Kid Posted February 23, 2017 Share Posted February 23, 2017 Nie dodałem, że warze na kuchence gazowej, mieszanie łyżką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted February 23, 2017 Share Posted February 23, 2017 (edited) Ja warzę w kadzi zrobionej z kega z fałszywym dnem, mieszam ręcznie, grzeję na taborecie gazowym. Mnie się nie przypala. Uściślę jeszcze, moje FD nie jest takie jak z pierwszego posta, jest ze szczelinami 0,7mm. Edited February 23, 2017 by Erikos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Billy the Kid Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 Okazało się, że mam dostęp do miedzi, czy można zrobić z blach miedzianej fałszywe dno - miedź jest dużo łatwiejsza w obróbce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.