Jump to content
lukasz.b

chmiel o zapachu konopnym

Recommended Posts

Kiedyś pijałem jakieś Broki i Perły, a któreś z nich po otwarciu butelki uderzało mocnym aromatem zielonego. Czy Szanowni Koledzy są w stanie nakierować mnie na chmiel o podobnych właściwościach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam hasło Lightstruck ;)   zresztą kolega Zasada podał linka.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

To chyba nie zrozumiałeś pytania Łukasza

Zrozumiałem.

Zapach "konopny" to nie efekt konkretnego chmielu, tylko procesu zachodzącego w chmielonym piwie przetrzymywanym w zielonych/ białych butelkach.

Wpis w linku to tłumaczy.

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest, zgodnie z nazwą tej cechy, naświetlić piwo, najlepiej w zielonych bądź bezbarwnych butelkach :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie. Tego że zielone butelki przepuszczają część światła UV, które powoduje pewną reakcję na związkach chmielu i daje taki efekt. Jest on opisywany przez różnych ludzi jako skunks/marihuana. Poszukaj sobie więcej na forum pod hasłem "skunks", to to samo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm... Dziękuję za nakierowanie. Aczkolwiek w żadnym innym zielonobutelkowym tego nie wyczułem. To kwestia wyższego IBU?

To kwestia czym piwo jest chmielone. Jeśli ekstraktem, to efekt jest zdecydowanie mniejszy, bądź nie ma go wcale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Hmmm... Dziękuję za nakierowanie. Aczkolwiek w żadnym innym zielonobutelkowym tego nie wyczułem. To kwestia wyższego IBU?

To kwestia czym piwo jest chmielone. Jeśli ekstraktem, to efekt jest zdecydowanie mniejszy, bądź nie ma go wcale.
Dlaczego? Właśnie http://www.wiki.piwo.org/NAS%C5%81ONECZNIONY_/_SKUNKS_/_LIGHTSTRUCK piszą o stosowaniu modyfikowanych chemicznie produktach chmielowych. Ale to powstaje niby z alfa kwasów, więc o co chodzi dokładniej?

Btw piszą tam też, że niektóre gatunki chmielu mają podobne właściwości. Ktoś coś wie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Hmmm... Dziękuję za nakierowanie. Aczkolwiek w żadnym innym zielonobutelkowym tego nie wyczułem. To kwestia wyższego IBU?

To kwestia czym piwo jest chmielone. Jeśli ekstraktem, to efekt jest zdecydowanie mniejszy, bądź nie ma go wcale.
Dlaczego? Właśnie http://www.wiki.piwo.org/NAS%C5%81ONECZNIONY_/_SKUNKS_/_LIGHTSTRUCK piszą o stosowaniu modyfikowanych chemicznie produktach chmielowych. Ale to powstaje niby z alfa kwasów, więc o co chodzi dokładniej?

Btw piszą tam też, że niektóre gatunki chmielu mają podobne właściwości. Ktoś coś wie?

 

 

Chodzi o to, że koncerny kupują wstępnie zizomeryzowane ekstrakty chmielowe - które w gotowym piwie nie wytwarzają aromatu skunksa w zielonej butelce. Po tym łatwo można poznać, który koncern stosuje chmiel, a który ekstrakty chmielowe ;)

 

Co do odmian z podobnym zapachem - Czeskie i Angielskie -ziołowo-trawiaste chmiele mówi się, że mają zbliżony aromat do tego skunksa. Dla mnie to stwierdzenie nie precyzyjne bo, bardziej odnosi się do tej części aromatów: "nikotyna, stara skoszona trawa" niż do mary jane. Miałem nikotyne w przypadku Vic Secret, a starą trawę przy jakimś dziwnym EKG - co do dzisiaj nie jestem pewien czy to on był. 

 

Jak chcesz marychę to robiłem coś takiego pod kolegę bo nie wierzył, że można uzyskać ten aromat w piwie - zrobiłem Polskie ale 11 blg nachmielone na zimno Sybillą i Iungą (chmielenie tego piwa też było porządne na 30-35IBU) zlałem je do białych butelek i 2 tygodnie podczas refermentacji posiedziało to piwo na słoneczku. Aromat mocny - dla mnie bardzo nie przyjemny już wręcz siarkowy, kolega zadowolony zabrał wszystkie butelki, a ja stałem się szczęśliwym posiadaczem 12 letniej whisky ;) Drugi raz tego nie powtórzyłem, a jemu kazałem wystawiać perły na słoneczko bo koneserem piwa on nie jest :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Po co chmiel jak można :-)... http://biokonopia.pl/ziolo-konopi/104-ziolo-konopi-xq-40g.htmll ... legalnie.

Trochę drogo jak na przyprawę. ;)

Swoją drogą ciekawe. Degustowałeś to?

Nie, nie próbowałem. Czytając opinie osób to stosujących w celach kulinarnych - efekt smakowy jest dobry (np. sos serowo-ziołowy) . Ale fakt, drogie to to. Są tańsze, ale to będą raczej liście, łodygi, herbatki itp bez kwiatostanów - a w nich, jak mi się wydaje, najwięcej aromatu :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...