Skocz do zawartości
pneuropathic

Odtworzenie American India Pale Ale

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich piwowarów! :)

 

 

Chciałbym  uwarzyć swoje piwo -  na  -wzór tego co zakupiłem w sklepie, american india pale ale

skład:
słody jęczmienne pale ale, karmelowy jasny, meladoidynowy,  chmiele: cascade, columbus, summit, citra, amarillo mech irlandzki

 

 

Proszę o skróconą  - instrukcje-  w jakich ilościach na  warkę 25L powinienem  -dodać  -słodów i  -sposobu chmielenia.

Edytowane przez pneuropathic

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakie to było dokładnie piwo? Bo podałeś surowce, a nie podałeś podstawowych informacji, jak ekstrakt, alkohol i ibu.

Edytowane przez Deathhammer

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Browar Wrężel 

Ekstrak 16,5 plato

alko 6.8

70 IBU

17 EBC

 

fermantacja  górna 21C  (mam identyczną stałą temp)

chmielone na zimno

 

Piwo kupiłem w Tesco, niestety było tylko 6 butelek i wszystkie już wypiłem  - ale wiem, ze to jest "mój" kierunek

Edytowane przez pneuropathic

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na poddaszu mam właśnie taka temp 19`C Tylko interesuje mnie sposób na to piwo.... Składniki wszystkie   będę  zamawiał z twójbrowar.pl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko interesuje mnie sposób na to piwo

i jesteś przekonany, że takowy istnieje tylko nikt Co go nie chce zdradzić ;)

Napisze Ci niepopularna informację - nie ma takowego :(

I podejrzewam iż nawet sam browarnik z tego browaru nie potrafi w 100% rzeczonej receptury odtworzyć.

Zbyt wiele warunków do spełnienia by móc to powtórzyć,

ale kto szuka nie błądzi (podobno ;) )

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się tylko wiem, że chciałbym iść w tym kierunku  i chciałbym użyć tych składników które wypisałem, ta warka się nie uda, to będę  próbował dalej.  Potrzebuje  jednak podstaw   których   troszkę  mi  brakuje.

 

 

 

Dlaczego moje wszystkie posty są pisane ze złączonymi słowami, pomimo, że przy edycji wszystko jest dobrze?

Edytowane przez pneuropathic

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale co my Ci możemy poradzić? Powiedziałbyś lepiej co Ci w tym piwie najbardziej pasowało to będzie łatwiej dopasować składniki do receptury. Piwo było wytrawne czy bardziej słodkie, karmelowe? Mocno czy umiarkowanie nachmielone, jaka goryczka etc.

 

I tak najważniejsze będzie prawidłowe przeprowadzenie fermentacji, żebyś uzyskał czysty profil. Jak to będą US-05 to ja bym fermentowal max. w 20 stopniach, a najlepiej w niższych temperaturach. Chmieliłbym Columbusem i Summitem(choć sam Columbus wystarczy) na goryczkę, pozostałe chmiele na aromat. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na 10' albo w ogóle na whirpool.

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej. Nie piłem pierwowzoru ale skrobnę jak ja bym to zrobił.

Zasyp i zacieranie:

Kup 6 kg Pale Ale i po 250 g melanoidynowego i jasnego karmelu. Zatrzyj to w 66-68 C. Powinno wyjść jakieś 22 litry przy twoim założonym 16,5 Blg (80%).

Nie dawaj za dużo słodów specjalnych bo zdominują piwo. Na to przyjdzie czas.

Chmiele. Nie znam Columbus i Summit. Jak dla mnie za dużo tych gatunków na eksperymenty. Użyj jak najprostszej receptury to będzie ci łatwiej ją później modyfikować.

Kup 100 g Citry i po 50 g Cascade i Amarillo. Sypnij 30 g Citry od początku gotowania (da ci fajną goryczkę) resztę chmieli podziel według własnego uznania i sypnij na 15 minut, 0 minut i na zimno. Amarillo osobiście podzielił bym na pół i dał na 0 minut i na zimno, daje fajny aromat często opisywany jako pomarańczowy natomiast goryczkę raczej europejską, ziołową. Citra ma aromat bardziej rześki, cytrynowy (choć ta z 2015 poszła trochę w cebulę). Cascade ma ogólnie cytrusowy aromat( coś jak grejpfrut). 

Skoncentruj się na fermentacji. Zrób starter lub sypnij dwie paczki uwodnionych S-05. Temperatura 21 to zdecydowanie za wysoko. Info z etykiety raczej odbiega od prawdy. Jeśli masz możliwość fermentuj w okolicy 18 C a na dofermentowanie przenieś do 21.

Sukcesów życzę

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×