Mateusz Furman 0 Posted September 11, 2016 Dzień dobry wszystkim, Chciałbym prosić o radę. Mam w planach zrobić piwo świąteczne jak tylko zrobi się chłodniej. I mam pytanie czy jako bazę do tego piwa można użyć Stout'a a tylko go odpowiednio zmodyfikować? Jestem dość świeży w temacie bo uwarzyłem tylko 3 warki. Chciałbym aby piwo dość mocne i treściwe. Planuj aby ekstrakt początkowy był gdzieś pomiędzy 18-21 stopni Plato. Chcę dodać trochę cukru trzcinowego oraz zacierać na słodko. I ma też pytanie jak wpływa dodanie laktozy do piwa? oraz jakich i ile przypraw użyć? wanilia + cynamon + goździki + gałka muszkatołowa + imbir? Jak najlepiej uzyskać dobrą lepkość piwa, słodycz, a zarazem dość mocne piwo? Z góry bardzo dziękuję za pomoc Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted September 11, 2016 (edited) Pewnie można, ale ja osobiście nie szedłbym w tę stronę ze względu na paloność i wybrał za bazę amber ale/ scottish ale/ old ale. Ale nie robiłem jeszcze nic z dodatkami, wiec poszukałbym na forum. Np.: http://www.piwo.org/topic/3831-bozonarodzeniowe-christmas-ale-175%C2%B0blg/ A dotychczas co uwarzyłeś? edit: kurde, już kolejny raz szukam po wynikach krakowskiego mikołajkowego konkursu, gdzie świąteczne ale jest zawsze kategorią, ale nie mogę namierzyć receptur. W Szczecinie kategorią był czekoladowy stout - to tez może być jakiś trop. Edited September 11, 2016 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites
FurioSan 212 Posted September 11, 2016 Wedle mnie swietna baza to piwa belgijskie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mateusz Furman 0 Posted September 11, 2016 Warzyć zacząłem w tamtym roku i udało się uwarzyć Stouta Owsianego oraz daw razy AIPA. Wszystko z normalnym zacieraniem. W tym sezonie chciałbym więcej i lepiej Używał ktoś laktozy? Bo nie wiem jaki ma wpływ na piwo. Dziękuję za link, widziałem już te przepisy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
FurioSan 212 Posted September 11, 2016 Laktoza zmienia teksture i pelnie, w zaduzej ilosci dla mnie psuje pijalnosc. Quote Share this post Link to post Share on other sites
browar yaga 3 Posted September 11, 2016 (edited) Na świąteczne to już trochę późno. Mocne piwa długo się układają. Robiłem swoje świąteczne, ale efektów jeszcze nie znam. Podrzucam recepturę ( może się przyda )http://brewness.com/pl/recipe/swiateczne/view Edited September 11, 2016 by browar yaga 1 Mateusz Furman reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jurand 13 1 Items Posted September 11, 2016 Wcale nie jest za późno. Proponuję zrobić coś w stylu Brown ale, polecam dodać słodu czekoladowego ok 300gr. Fermentuj na drożdżach belgijskich z suchych sprawdziły się T-58 z płynnych masz większy wybór. Zacierają na słodko, Balling ok 17 ze słodów plus cukier. Ja dodaję cukier dark muscovado 0,5-1 kg. Podniesie to balling o dodatkowe 2,5-5 stopni. Słód żytni dodaje pełni - kilogram wystarczy. Przyprawy na ostatnie 5 minut lub po wyłączeniu palników. Nie przesadzaj z goryczką celuj w ok 40-50 ibu. Przyprawy dajesz jakie lubisz cynamon imbir wanilia skórka cytrusów gałka muszkatołowa goździki (uważaj na goździki nie więcej jak 10-15 na 20 l bo zdominują piwo). Dobrze jest dodać dodatkowo przed rozlewem 100-200 ml rumu z przyprawami. Jak nie przesadzić z przyprawami piwo będzie dobre po 2 miesiącach w butelkach. Ja świąteczne zawsze robię we wrześniu i na grudzień jest gotowe. 1 kondek reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted September 12, 2016 Dobrze jest dodać dodatkowo przed rozlewem 100-200 ml rumu z przyprawami.A jak dodatek mocnego alkoholu wpłynął Ci na refermentację? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jurand 13 1 Items Posted September 12, 2016 Dobrze jest dodać dodatkowo przed rozlewem 100-200 ml rumu z przyprawami. A jak dodatek mocnego alkoholu wpłynął Ci na refermentację? Bez problemu. Taka ilość mocnego alkoholu nie podniesie znacząco zawartości w gotowym piwie(chodzi oczywiście o 100-200ml/20l) Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonBeer 52 Posted September 12, 2016 też mam w planach zrobienie świątecznego piwa, w tym samym czasie będę robił nalewkę z owoców czarnego bzu. Zastanawiam się czy nie zrobić syropu (500g owoców zasypać 500g cukru) z czarnego bzu i dodać na ostatnie 10minut gotowania. Miał ktoś doświadczenie z owocami czarnego bzu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
FurioSan 212 Posted September 12, 2016 https://pl.wikipedia.org/wiki/Bez_czarny#W.C5.82asno.C5.9Bci_truj.C4.85ce Mozesz ryzykowac Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonBeer 52 Posted September 12, 2016 https://pl.wikipedia.org/wiki/Bez_czarny#W.C5.82asno.C5.9Bci_truj.C4.85ce Mozesz ryzykowac to przegotuje wcześniej Quote Share this post Link to post Share on other sites
FurioSan 212 Posted September 12, 2016 https://pl.wikipedia.org/wiki/Bez_czarny#W.C5.82asno.C5.9Bci_truj.C4.85ce Mozesz ryzykowac to przegotuje wcześniej Ja bym nie dodal bo prwnosci nie ma ale jak sam bedziesz pil to dawaj i cykute Quote Share this post Link to post Share on other sites