Skocz do zawartości
Mateusz Furman

Piwo świąteczne. na czym oprzeć recepturę.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim,

 

Chciałbym prosić o radę. Mam w planach zrobić piwo świąteczne jak tylko zrobi się chłodniej. I mam pytanie czy jako bazę do tego piwa można użyć Stout'a a tylko go odpowiednio zmodyfikować? Jestem dość świeży w temacie bo uwarzyłem tylko 3 warki.

Chciałbym aby piwo dość mocne i treściwe. Planuj aby ekstrakt początkowy był gdzieś pomiędzy 18-21 stopni Plato. Chcę dodać trochę cukru trzcinowego oraz zacierać na słodko. I ma też pytanie jak wpływa dodanie laktozy do piwa? oraz jakich i ile przypraw użyć? wanilia + cynamon + goździki + gałka muszkatołowa + imbir?

 

Jak najlepiej uzyskać dobrą lepkość piwa, słodycz, a zarazem dość mocne piwo?

 

 

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pewnie można, ale ja osobiście nie szedłbym w tę stronę ze względu na paloność i wybrał za bazę amber ale/ scottish ale/ old ale.

Ale nie robiłem jeszcze nic z dodatkami, wiec poszukałbym na forum.

Np.: http://www.piwo.org/topic/3831-bozonarodzeniowe-christmas-ale-175%C2%B0blg/

A dotychczas co uwarzyłeś?

 

edit: kurde, już kolejny raz szukam po wynikach krakowskiego mikołajkowego konkursu, gdzie świąteczne ale jest zawsze kategorią, ale nie mogę namierzyć receptur. W Szczecinie kategorią był czekoladowy stout - to tez może być jakiś trop.

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wedle mnie swietna baza to piwa belgijskie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warzyć zacząłem w tamtym roku i udało się uwarzyć Stouta Owsianego oraz daw razy AIPA. Wszystko z normalnym zacieraniem. W tym sezonie chciałbym więcej i lepiej :)

Używał ktoś laktozy? Bo nie wiem jaki ma wpływ na piwo. Dziękuję za link, widziałem już te przepisy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Laktoza zmienia teksture i pelnie, w zaduzej ilosci dla mnie psuje pijalnosc.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na świąteczne to już trochę późno. Mocne piwa długo się układają. Robiłem swoje świąteczne, ale efektów jeszcze nie znam.

Podrzucam recepturę ( może się przyda )http://brewness.com/pl/recipe/swiateczne/view

Edytowane przez browar yaga

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wcale nie jest za późno. Proponuję zrobić coś w stylu Brown ale, polecam dodać słodu czekoladowego ok 300gr. Fermentuj na drożdżach belgijskich z suchych sprawdziły się T-58 z płynnych masz większy wybór. Zacierają na słodko, Balling ok 17 ze słodów plus cukier. Ja dodaję cukier dark muscovado 0,5-1 kg. Podniesie to balling o dodatkowe 2,5-5 stopni. Słód żytni dodaje pełni - kilogram wystarczy. Przyprawy na ostatnie 5 minut lub po wyłączeniu palników. Nie przesadzaj z goryczką celuj w ok 40-50 ibu. Przyprawy dajesz jakie lubisz cynamon imbir wanilia skórka cytrusów gałka muszkatołowa goździki (uważaj na goździki nie więcej jak 10-15 na 20 l bo zdominują piwo). Dobrze jest dodać dodatkowo przed rozlewem 100-200 ml rumu z przyprawami. Jak nie przesadzić z przyprawami piwo będzie dobre po 2 miesiącach w butelkach. Ja świąteczne zawsze robię we wrześniu i na grudzień jest gotowe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobrze jest dodać dodatkowo przed rozlewem 100-200 ml rumu z przyprawami.

A jak dodatek mocnego alkoholu wpłynął Ci na refermentację?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Dobrze jest dodać dodatkowo przed rozlewem 100-200 ml rumu z przyprawami.

A jak dodatek mocnego alkoholu wpłynął Ci na refermentację?

Bez problemu. Taka ilość mocnego alkoholu nie podniesie znacząco zawartości w gotowym piwie(chodzi oczywiście o 100-200ml/20l)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

też mam w planach zrobienie świątecznego piwa, w tym samym czasie będę robił nalewkę z owoców czarnego bzu.

Zastanawiam się czy nie zrobić  syropu (500g owoców zasypać 500g cukru) z czarnego bzu i dodać na ostatnie 10minut gotowania.

 

Miał  ktoś doświadczenie z owocami czarnego bzu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

to przegotuje wcześniej ;)

Ja bym nie dodal bo prwnosci nie ma ale jak sam bedziesz pil to dawaj i cykute

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×