massmess 0 Posted September 10, 2016 Drodzy forumowicze, W mojej ostatniej warce chmielonej między innymi citra wyszły niepożądane aromaty(coś w temacie skarpet) o które podejrzewam chmiel, jako że zostało mi ok. 50 g citry pytanie brzmi czy zastosowanie jej na goryczkę czyli tak maks do 30 min gotowania ma sens i nie zepsuje smaku piwa czy mimo Wszystko lepiej odpuścić? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jasiu 136 Posted September 10, 2016 Na 60 min wrzucałbym bez obawień. Quote Share this post Link to post Share on other sites
the_doctor 20 Posted September 10, 2016 Na 60 min wrzucałbym bez obawień. A ja bym odradzał. Kwas izowalerianowy wrze w 176°C. Nie ma szans żeby go odparować w trakcie gotowania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
fuki33 9 Posted September 10, 2016 Powiem krótko: lambic. Quote Share this post Link to post Share on other sites
massmess 0 Posted September 10, 2016 Widzę ze zdania sa podzielone w takim razie pytanie pomocnicze. Czy po dodaniu do gotowania skarpety będzie czuć od razu po gotowaniu czy potrzeba czasu (fermentacja) żeby ten niewątpliwie intrygujący zapach się pojawił? Quote Share this post Link to post Share on other sites