Skocz do zawartości
massmess

nieświeży chmiel - czy da się wykorzystać

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy forumowicze,

 

W mojej ostatniej warce chmielonej między innymi citra wyszły niepożądane aromaty(coś w temacie skarpet) o które podejrzewam chmiel, jako że zostało mi ok. 50 g citry pytanie brzmi czy zastosowanie jej na goryczkę czyli tak maks do 30 min gotowania ma sens i nie zepsuje smaku piwa czy mimo Wszystko lepiej odpuścić?

 

Z góry dzięki za odpowiedź.

 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na 60 min wrzucałbym bez obawień.

A ja bym odradzał. Kwas izowalerianowy wrze w 176°C. Nie ma szans żeby go odparować w trakcie gotowania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Powiem krótko: lambic.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Widzę ze zdania sa podzielone :) w takim razie pytanie pomocnicze. Czy po dodaniu do gotowania skarpety będzie czuć od razu po gotowaniu czy potrzeba czasu (fermentacja) żeby ten niewątpliwie intrygujący zapach się pojawił?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×