Jump to content
massmess

nieświeży chmiel - czy da się wykorzystać

Recommended Posts

Drodzy forumowicze,

 

W mojej ostatniej warce chmielonej między innymi citra wyszły niepożądane aromaty(coś w temacie skarpet) o które podejrzewam chmiel, jako że zostało mi ok. 50 g citry pytanie brzmi czy zastosowanie jej na goryczkę czyli tak maks do 30 min gotowania ma sens i nie zepsuje smaku piwa czy mimo Wszystko lepiej odpuścić?

 

Z góry dzięki za odpowiedź.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na 60 min wrzucałbym bez obawień.

A ja bym odradzał. Kwas izowalerianowy wrze w 176°C. Nie ma szans żeby go odparować w trakcie gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę ze zdania sa podzielone :) w takim razie pytanie pomocnicze. Czy po dodaniu do gotowania skarpety będzie czuć od razu po gotowaniu czy potrzeba czasu (fermentacja) żeby ten niewątpliwie intrygujący zapach się pojawił?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.