Jump to content

Pilne. Wybrzuszony ekstrakt słodowy ciemny


filip_gd
 Share

Recommended Posts

Witam

Pilnie potrzebuję informacji czy mogę użyć tej puszki ekstraktu.

Termin przydatności jeszcze 1miesiąc, opakowanie lekko wybrzuszone a na górze lekka piana

Miałem za 3 godzinki robić piwko więc liczę na odpowiedź. 

Sumienie podpowiada mi aby sobie darować, ew. użyję cukru.

Oczywiście będę go gotowac 5-10min w celu dezynfekcji gara.

 

Pachnie dobrze, chlebowo tak jak poprzedni który stosowałem.

post-17137-0-48399800-1473502953_thumb.jpg

post-17137-0-06473700-1473502955_thumb.jpg

post-17137-0-59339300-1473502956_thumb.jpg

Edited by filip_gd
Link to comment
Share on other sites

zaczął fermentowac - strasznie dziwne, nie powinien.

Ale IMO fermentacja go nie psuje. I tak go gotujesz wiec wszystkie drobnoustroje zabijesz, a pozjiej jest fermentowany tak czy siak

 

Tak czy siak pisz do sklepu/producenta o reklamację

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Może nie zabić wszystkich, Niektóre bakterie wytwarzają przetrwalniki. Najskuteczniejsza metoda to raczej autoklaw a w warunkach domowych tyndylizacja. Gdyby zdarzyło mi się takie coś nie gotowałbym tego ekstraktu a zaszczepiłbym nim piwo jopejskie. Ale zaryzykuj, dodaj mocne drożdże i pewnie wszystko pójdzie po Twojej myśli.

Link to comment
Share on other sites

Dzieki za szybkie odpowiedzi.

No nic dodałem do brewkita. Zobaczymy. Piana była tylko z wierzchu. 

Uwodniłem drożdże z zestawu bo zginął mi gdzieś zapasowy US-05 ale wyglądały na żywe.

Będę jeszcze to cudo chmielić na zimno czymś amreykanskim to się okaże co i jak. 

Wyszło mi 20L i 13,5 blg więc chyba w miarę ok. 

Edited by filip_gd
Link to comment
Share on other sites

Może nie zabić wszystkich, Niektóre bakterie wytwarzają przetrwalniki. Najskuteczniejsza metoda to raczej autoklaw a w warunkach domowych tyndylizacja. Gdyby zdarzyło mi się takie coś nie gotowałbym tego ekstraktu a zaszczepiłbym nim piwo jopejskie. Ale zaryzykuj, dodaj mocne drożdże i pewnie wszystko pójdzie po Twojej myśli.

Wiadomo, że przetrwalniki nie tsk latwi zabić. ale gotowanie 15 min powinno wystarczyć. Na słodzie jest duzo bakterii a gotowanie (co prawda zwykle dłuższe niz 15 min) ;) daje im radę ;)
Link to comment
Share on other sites

To nie jest nic dobrego. Miałem taki przypadek w ekstrakcie stojącym pół roku w ciepluchnym pomieszczeniu (efekt słuchania jutjubera na K - że niby się nic nie stanie, bo zbyt dużego blg nic nie ruszy). Powstała piana, ekstrakt (ciemny Bruntal) dodałem na 15 minut do gotowana. Po dwóch miesiącach musiałem wylać 25 litrów dubbla - był pięknym przykładem infekcji bakteryjnej.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.