Skocz do zawartości
filip_gd

Pilne. Wybrzuszony ekstrakt słodowy ciemny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pilnie potrzebuję informacji czy mogę użyć tej puszki ekstraktu.

Termin przydatności jeszcze 1miesiąc, opakowanie lekko wybrzuszone a na górze lekka piana

Miałem za 3 godzinki robić piwko więc liczę na odpowiedź. 

Sumienie podpowiada mi aby sobie darować, ew. użyję cukru.

Oczywiście będę go gotowac 5-10min w celu dezynfekcji gara.

 

Pachnie dobrze, chlebowo tak jak poprzedni który stosowałem.

post-17137-0-48399800-1473502953_thumb.jpg

post-17137-0-06473700-1473502955_thumb.jpg

post-17137-0-59339300-1473502956_thumb.jpg

Edytowane przez filip_gd

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zaczął fermentowac - strasznie dziwne, nie powinien.

Ale IMO fermentacja go nie psuje. I tak go gotujesz wiec wszystkie drobnoustroje zabijesz, a pozjiej jest fermentowany tak czy siak

 

Tak czy siak pisz do sklepu/producenta o reklamację

Edytowane przez bart3q

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może nie zabić wszystkich, Niektóre bakterie wytwarzają przetrwalniki. Najskuteczniejsza metoda to raczej autoklaw a w warunkach domowych tyndylizacja. Gdyby zdarzyło mi się takie coś nie gotowałbym tego ekstraktu a zaszczepiłbym nim piwo jopejskie. Ale zaryzykuj, dodaj mocne drożdże i pewnie wszystko pójdzie po Twojej myśli.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za szybkie odpowiedzi.

No nic dodałem do brewkita. Zobaczymy. Piana była tylko z wierzchu. 

Uwodniłem drożdże z zestawu bo zginął mi gdzieś zapasowy US-05 ale wyglądały na żywe.

Będę jeszcze to cudo chmielić na zimno czymś amreykanskim to się okaże co i jak. 

Wyszło mi 20L i 13,5 blg więc chyba w miarę ok. 

Edytowane przez filip_gd

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może nie zabić wszystkich, Niektóre bakterie wytwarzają przetrwalniki. Najskuteczniejsza metoda to raczej autoklaw a w warunkach domowych tyndylizacja. Gdyby zdarzyło mi się takie coś nie gotowałbym tego ekstraktu a zaszczepiłbym nim piwo jopejskie. Ale zaryzykuj, dodaj mocne drożdże i pewnie wszystko pójdzie po Twojej myśli.

Wiadomo, że przetrwalniki nie tsk latwi zabić. ale gotowanie 15 min powinno wystarczyć. Na słodzie jest duzo bakterii a gotowanie (co prawda zwykle dłuższe niz 15 min) ;) daje im radę ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To nie jest nic dobrego. Miałem taki przypadek w ekstrakcie stojącym pół roku w ciepluchnym pomieszczeniu (efekt słuchania jutjubera na K - że niby się nic nie stanie, bo zbyt dużego blg nic nie ruszy). Powstała piana, ekstrakt (ciemny Bruntal) dodałem na 15 minut do gotowana. Po dwóch miesiącach musiałem wylać 25 litrów dubbla - był pięknym przykładem infekcji bakteryjnej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś przelałem na cichą i dodałem 50gr chmielu northdown 

W zapachu chyba wszystko ok, piany nie było więc mam nadzieję że dalej też nic go nie trafi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×