filip_gd Posted September 10, 2016 Share Posted September 10, 2016 (edited) Witam Pilnie potrzebuję informacji czy mogę użyć tej puszki ekstraktu. Termin przydatności jeszcze 1miesiąc, opakowanie lekko wybrzuszone a na górze lekka piana Miałem za 3 godzinki robić piwko więc liczę na odpowiedź. Sumienie podpowiada mi aby sobie darować, ew. użyję cukru. Oczywiście będę go gotowac 5-10min w celu dezynfekcji gara. Pachnie dobrze, chlebowo tak jak poprzedni który stosowałem. Edited September 10, 2016 by filip_gd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted September 10, 2016 Share Posted September 10, 2016 (edited) zaczął fermentowac - strasznie dziwne, nie powinien. Ale IMO fermentacja go nie psuje. I tak go gotujesz wiec wszystkie drobnoustroje zabijesz, a pozjiej jest fermentowany tak czy siak Tak czy siak pisz do sklepu/producenta o reklamację Edited September 10, 2016 by bart3q Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted September 10, 2016 Share Posted September 10, 2016 Może nie zabić wszystkich, Niektóre bakterie wytwarzają przetrwalniki. Najskuteczniejsza metoda to raczej autoklaw a w warunkach domowych tyndylizacja. Gdyby zdarzyło mi się takie coś nie gotowałbym tego ekstraktu a zaszczepiłbym nim piwo jopejskie. Ale zaryzykuj, dodaj mocne drożdże i pewnie wszystko pójdzie po Twojej myśli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filip_gd Posted September 10, 2016 Author Share Posted September 10, 2016 (edited) Dzieki za szybkie odpowiedzi. No nic dodałem do brewkita. Zobaczymy. Piana była tylko z wierzchu. Uwodniłem drożdże z zestawu bo zginął mi gdzieś zapasowy US-05 ale wyglądały na żywe. Będę jeszcze to cudo chmielić na zimno czymś amreykanskim to się okaże co i jak. Wyszło mi 20L i 13,5 blg więc chyba w miarę ok. Edited September 10, 2016 by filip_gd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted September 10, 2016 Share Posted September 10, 2016 Zagotowałeś wszystko? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted September 10, 2016 Share Posted September 10, 2016 Może nie zabić wszystkich, Niektóre bakterie wytwarzają przetrwalniki. Najskuteczniejsza metoda to raczej autoklaw a w warunkach domowych tyndylizacja. Gdyby zdarzyło mi się takie coś nie gotowałbym tego ekstraktu a zaszczepiłbym nim piwo jopejskie. Ale zaryzykuj, dodaj mocne drożdże i pewnie wszystko pójdzie po Twojej myśli.Wiadomo, że przetrwalniki nie tsk latwi zabić. ale gotowanie 15 min powinno wystarczyć. Na słodzie jest duzo bakterii a gotowanie (co prawda zwykle dłuższe niz 15 min) daje im radę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plonk Posted September 10, 2016 Share Posted September 10, 2016 To nie jest nic dobrego. Miałem taki przypadek w ekstrakcie stojącym pół roku w ciepluchnym pomieszczeniu (efekt słuchania jutjubera na K - że niby się nic nie stanie, bo zbyt dużego blg nic nie ruszy). Powstała piana, ekstrakt (ciemny Bruntal) dodałem na 15 minut do gotowana. Po dwóch miesiącach musiałem wylać 25 litrów dubbla - był pięknym przykładem infekcji bakteryjnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filip_gd Posted September 11, 2016 Author Share Posted September 11, 2016 Gotowałem na małym ogniu przez około 10min. No nic nauczka aby kupować gdzie indziej i z dłuższa datą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filip_gd Posted September 17, 2016 Author Share Posted September 17, 2016 Dziś przelałem na cichą i dodałem 50gr chmielu northdown W zapachu chyba wszystko ok, piany nie było więc mam nadzieję że dalej też nic go nie trafi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.