Skocz do zawartości

Piwo ze Strzegomia


Marcin_K

Rekomendowane odpowiedzi

Odnalazł recepturę i odtworzył średniowieczne piwo ze Strzegomia!

Michał Wyszowski | Utworzono: 2016-09-05 07:52 | Zmodyfikowano: 2016-09-05 07:52

 

Kolejne niesamowite historyczne śledztwo na Dolnym Śląsku. Piwo wraca po kilku wiekach przerwy. Białe piwo pszeniczne ze Strzegomia było prawdziwym hitem, zwłaszcza w XIV, XV i XVI wieku. Sprzedawane na terenie całego Śląska, m.in. w słynnej wrocławskiej piwnicy świdnickiej. W pewnym momencie zaczęto dodawać do niego glinkę leczniczą ze Strzegomia i sprzedawać jako piwo lecznicze.

 

Od wojny trzydziestoletniej produkcja piwa malała, w końcu stanęła, a przepis zaginął. - To, że udało się go znaleźć to efekt kilkunastu lat pracy i współpracy z wieloma archiwami. Udało się w archiwum czeskim – mówi Krzysztof Kaszub. Regionalista nie zdradza szczegółowego przepisu, mówi, że strzegomskie „białe” to umiejętna kompozycja jęczmienia, pszenicy oraz odpowiedniego szczepu drożdży.

 

Jego warzenie nie było proste, udało się za trzecim podejściem w lipcu. Piwo nie było sprzedawane, a cały projekt nie miał charakteru komercyjnego. - Mam nadzieję, że w przyszłości stanie się to naszym lokalnym trunkiem – podsumowuje Krzysztof Kaszub.

 

 

 

Źrodło i zdjęcia:

http://www.radiowroclaw.pl/articles/view/58012/Odnalazl-recepture-i-odtworzyl-sredniowieczne-piwo-ze-Strzegomia

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.