Jump to content

Czy to chmiel, a jeśli tak to jaki? :)

bnzdvr
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam takie szybkie pytanie. Podczas spaceru z psem znalazłem takie oto krzaki z chmielowo pachnącymi szyszkami. Czy to dziki chmiel? Czy do czegoś może się przydać, a jeśli tak to w jaki sposób zebrać i ugotować? Wybaczcie miałkość tematu, ale zapach tych szyszek bardzo mnie zainteresował, a nigdy wcześniej nie spotkałem tam takich roślin. https://zapodaj.net/df17bb53056cb.jpg.html

To chmiel, czy dziki - jesli sa męskie rośliny to tak, jesli nie to jest szansa że to pozostałość mniej lub wiecej przypadkowa pk jakiejś odmianie uprawnej.

Ja jako lajkonik powiem tak:

Jeśli spotkałbym takie krzaczory chmielowe, to nie powstrzymałbym się przed zebraniem tego i wypróbowaniem. Kwestia szczegółowa - jak to wypróbować? To już odrębny temat. Ale nie ulega kwestii, że wypróbować trzeba  :P

Zrób sobie herbatkę chmielową. Ja tak spróbowałem z jednym dzikusem i przekonałem się po 60 minutach gotowania, że goryczy z tego nie będzie. 85 g mokrej szyszki na 2 l wody. W dodatku był jeszcze paskudny łodygowaty posmak.

Szyszka zapylona jest nie przydatna do celow piwowarskich, rozmnazanie płciowe chmielu jest bardzo trudne i nie przewidywalne w kontekscie stabilnosci, jakosci oraz walorow plonów dlatego na plantacjach rozmnaża sie chmiel wegetatywnie.

To ze ten kawalek ziemi nigdy nie byl uprawiany nie znaczy że nie trafiła tam krapa lub sztobra z jakiejś uprawy - szczególnie jeśli jest to w lubelskim bądź lubuskim.

Mój obecny sasiad przy rodzinnym domu ma sporo chmielu który jest pozostałością przedwojennej uprawy. Nie ma tam obecnie śladu po plantacji ale nie ma tam śladu meskich roslin oraz zapylonych szyszek.

Przy okazji podepnę się jeszcze pod pytanie o gatunek chmielu. 

Zgodnie z tym co uprzednio napisałem nauczyłem się już, że dziki chmiel specjalnie wartości nie przedstawia. Natomiast trafiłem (przypadkiem przechodząc z tragarzami) na prawdziwego króla szyszek. Największe szychy mają po 6 cm. Średnio 4-6 cm. 

Zamierzam dla przygody spróbować pobawić się w zrobienie sadzonek.

Pytanie - czy to Sybilla? (wnioskuje po rozmiarze szyszek)

post-16756-0-92745700-1473449810_thumb.jpg

post-16756-0-75740800-1473449834_thumb.jpg

post-16756-0-64167000-1473449855_thumb.jpg

post-16756-0-54815200-1473449896_thumb.jpg

Właśnie z tych porównań wydedukowałem, że to Sybilla.

Z ksztaltu i wielkości szyszek nie da sie określić odmiany. Szyszki potrafią się mocno różnić nawrt w obrrebie jednej rośliny

Właśnie z tych porównań wydedukowałem, że to Sybilla.

Z ksztaltu i wielkości szyszek nie da sie określić odmiany. Szyszki potrafią się mocno różnić nawrt w obrrebie jednej rośliny

Pędy? Liście? Na co patrzeć zatem.

Nie mam pojęcia, trzeba speców pytać