joe Posted September 8, 2016 Share Posted September 8, 2016 Witam wszystkich W piatek uwarzylem piwo swiateczne z takich skladnikow 4kg słodu PALE ALE 500g słodu KARMELOWEGO 300 190G słodu PALONEGO ZACIERANIE53°C przez 15 minut68°C przez 60 minut 72°C przez 5 minut 20g Magnum 60 min20g Lubelskiego 60min30g Imbiru świeżego i cala reszta na 10 minut40 g Lubelskiego na aromat30g cynamon1 łyżeczka startej gałki muszkatałowej7g anyżu7 gożdzików1 łyżeczka startego kardamonudodatkowo: 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernikaskórka z 2 pomarańczymieszanka miodów gryczany + wielokwiatowy 500grdo rozlania ma isc ksylitol + cukier do refermentacji Dzisiaj mierzylem i jest juz 5 BLG nastawna miala 16 BLG 22 L FFT 4 Goryczka mega mocna, w aromacie troche gozdzikow i piernika szalu nima. Miod mialem dodac ale zapomnialem moje pytanie jest czy zlewajac na cicha warto dodac miodu oczywiscie zagotowywujac go z woda, chodzi o zwiekszenie BLG bo jak na swiateczne to troche za slabe i moze zbalansuje ta mega gorycz,a druga sprawa to aromat od miodu. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 8, 2016 Share Posted September 8, 2016 Jak na świąteczne to te 16 blg mogło by być. Możesz dodać ten miód, ale on tylko podbije blg i zwiększy wytrawność co akurat może być dobre bo zatarłeś "na słodko" z dużym udziałem karmelowego więc piwo może okazać się "ulepkiem". Nie wiem jaki jest poziom Twojej percepcji aromatów i smaków oraz czego się spodziewałeś po takich dodatkach 30g Imbiru świeżego i cala reszta na 10 minut 40 g Lubelskiego na aromat 30g cynamon 1 łyżeczka startej gałki muszkatałowej 7g anyżu 7 gożdzików 1 łyżeczka startego kardamonu dodatkowo: 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika skórka z 2 pomarańczy ale przy tych ilościach choćby gałki lub cynamonu (lubię bardzo cynamon) dla mnie to piwo było by nie pijalne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted September 9, 2016 Share Posted September 9, 2016 przy takiej ilości anyżu jest szansa że z przypraw on zdominuje to piwo a anyż w piwie jest dyskusyjny dla mnie działa dodawanie przyprawy robionej wedle przepisu http://www.mojewypieki.com/post/domowa-przyprawa-do-piernika ALE WAŻNE - przyprawy kupowane w całości ( poza imbirem ) i tarte w domu. robiłem ( ale nie dodawałem do piwa ) przyprawę z mielonych i było dużo słabiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joe Posted September 9, 2016 Author Share Posted September 9, 2016 Witam ja dokładnie taka przyprawe dodalem a przepis stad wzialem ale tak jak pisalem szału nima, moze sie to jakos pouklada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raban19 Posted November 5, 2016 Share Posted November 5, 2016 A po Magnumie nie było jakiejś zalegającej goryczki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.