Skocz do zawartości
Hopman

Czas cichej fermentacji IPA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam IPA na cichej fermentacji już od 2 tygodni z hakiem. Problem w tym, że trochę chmielu jeszcze nie zatonęło. Wsypałem 60g chmielu w granulacie. Czy mogę przeciągnąć cichą do 3 tygodni albo nawet więcej jeśli będzie trzeba? Czy może przelewać teraz filtrując chmieliny? Jak sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli piwo odfermentowało prawidłowo (a zakładam że tak) to wystarczy już z tą cichą. Przelej piwo na rozlew filtrując chmieliny przez pończochę założoną na koniec rurki z którego będzie wylewać się piwo. Zostaw nieco przestrzeni w której będą mogły zbierać się chmieliny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przeciągnąć możesz ale generalnie nie zaleca się trzymania chmielu w piwie zbyt długo, nie napisałeś kiedy go dodałeś i jakie masz temperatury cichej więc ciężko coś w tym temacie poradzić. A co do samego chmielu to nie zawsze tak chętnie opada na dno, u mnie w zasadzie kiepsko to zawsze wychodziło do momentu włączenia cold crush na koniec fermentacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć. Zrób cold crash. Teraz nawet przez noc możesz wystawić na powietrze. W moim przypadku zadziałało, 7 dni z chmielem i noc na tarasie. Chmieliny opadły. 

To prawda, że możesz mieć posmaki trawiaste w piwie. :) Z czasem to mija (aromat chmielu też)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, to wystawie piwo na noc a jutro przeleje. Dzięki za odpowiedzi. A z chmieleniem na zimno nie mam dużego doświadczenia więc będę jeszcze eksperymentował z czasem i ilością chmielu. Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zastanawia mnie czy osoby piszące o trwawiastości po chmieleniu na zimno przez 2 tygodnie potwierdziły tą teorię empirycznie. Z mojego doświadczenia wynika, że po 2 tygodniach nijak nie byłem w stanie stwierdzić efektu trawiastości, więc jak dla mnie tego typu sformułowania to mit.

 

Co do samej długości chmielenia na zimno to tutaj zdania są podzielone i tak np. John Palmer w How to Brew podaje, że chmielenie na zimno można prowadzić przez kilka tygodni, Vinnie Cilurzo (Russian River) stosuje 12-14 dni dla Pliny the Elder, a Matt Brynildson (Firestone-Walker) poleca bardzo krótki czas - do 3 dni.

Edytowane przez Wilczur

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zastanawia mnie czy osoby piszące o trwawiastości po chmieleniu na zimno przez 2 tygodnie potwierdziły tą teorię empirycznie. Z mojego doświadczenia wynika, że po 2 tygodniach nijak nie byłem w stanie stwierdzić efektu trawiastości, więc jak dla mnie tego typu sformułowania to mit.

 

Co do samej długości chmielenia na zimno to tutaj zdania są podzielone i tak np. John Palmer w How to Brew podaje, że chmielenie na zimno można prowadzić przez kilka tygodni, Vinnie Cilurzo (Russian River) stosuje 12-14 dni dla Pliny the Elder, a Matt Brynildson (Firestone-Walker) poleca bardzo krótki czas - do 3 dni.

 

Mi w piwie trawa wyszła po 7 dniach i była wyraźnie odczuwalna. Aktualnie chmielę nie dłużej niż 4 do 5 dni, pod koniec obniżając temperaturę do ok 10 stopni i jest dobrze. Myślę, ze różne chmiele, jedne bardziej inne mniej, mogą różnie oddawać trawiastość w zależności od długości chmielenia, temperatura z pewnością też ma znaczenie. Aby to porównać trzeba by się troszkę pobawić aż tak dokładnych porównań nie przeprowadzałem. Natomiast osobiście nie widzę sensu tak długiego chmielenia, zamierzony efekt uzyskuje się dość szybko i dla mnie nie ma sensu ryzykować ewentualne niepożądane posmaki tylko po to aby uzyskać troszkę więcej aromatu, co też jest dyskusyjne.

Edytowane przez opeciarz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chmieliłem tak długo bo nie było mnie tak długo w domu. Chmieliłem australijskimi chmielami... A trawiastość zapewne zależy od odmiany chmielu... Ja w swoim piwie nie wyczuwam trawy albo ziół czy nic podobnego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdania są podzielone. W warunkach domowych bez kombinowania masz dwie opcje. Chmielić na zimno krótko w wysokiej temperaturze (np. 2 - 3 dni około 18°C (zależy od drożdży)), albo w niskiej i wydłużyć czas do nawet 2 tygodni. Według mnie więcej trawy przechodzi gdy chmiel ma dłuższy kontakt z piwem. Żyto w piwie super uwydatnia trawiastość z chmielenia. Także jeżeli chcesz jak najwięcej trawy z chmielu w piwie to uwarz Rye IPA i chmiel na zimno 2 tygodnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmm, to ciekawe. Miałem w planach mocno chmieloną czarną żytnią ipa coś na styl dr ipa z birbantu i nastawiłem się na duże chmielenie na zimno i teraz szczerze mówiąc zastanawiam czy nie wrzucić większości na whirlpool? Jakieś sugestie ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×