Jump to content
Sign in to follow this  
Hopman

Czas cichej fermentacji IPA

Recommended Posts

Witam,

Mam IPA na cichej fermentacji już od 2 tygodni z hakiem. Problem w tym, że trochę chmielu jeszcze nie zatonęło. Wsypałem 60g chmielu w granulacie. Czy mogę przeciągnąć cichą do 3 tygodni albo nawet więcej jeśli będzie trzeba? Czy może przelewać teraz filtrując chmieliny? Jak sądzicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli piwo odfermentowało prawidłowo (a zakładam że tak) to wystarczy już z tą cichą. Przelej piwo na rozlew filtrując chmieliny przez pończochę założoną na koniec rurki z którego będzie wylewać się piwo. Zostaw nieco przestrzeni w której będą mogły zbierać się chmieliny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeciągnąć możesz ale generalnie nie zaleca się trzymania chmielu w piwie zbyt długo, nie napisałeś kiedy go dodałeś i jakie masz temperatury cichej więc ciężko coś w tym temacie poradzić. A co do samego chmielu to nie zawsze tak chętnie opada na dno, u mnie w zasadzie kiepsko to zawsze wychodziło do momentu włączenia cold crush na koniec fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. Zrób cold crash. Teraz nawet przez noc możesz wystawić na powietrze. W moim przypadku zadziałało, 7 dni z chmielem i noc na tarasie. Chmieliny opadły. 

To prawda, że możesz mieć posmaki trawiaste w piwie. :) Z czasem to mija (aromat chmielu też)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, to wystawie piwo na noc a jutro przeleje. Dzięki za odpowiedzi. A z chmieleniem na zimno nie mam dużego doświadczenia więc będę jeszcze eksperymentował z czasem i ilością chmielu. Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawia mnie czy osoby piszące o trwawiastości po chmieleniu na zimno przez 2 tygodnie potwierdziły tą teorię empirycznie. Z mojego doświadczenia wynika, że po 2 tygodniach nijak nie byłem w stanie stwierdzić efektu trawiastości, więc jak dla mnie tego typu sformułowania to mit.

 

Co do samej długości chmielenia na zimno to tutaj zdania są podzielone i tak np. John Palmer w How to Brew podaje, że chmielenie na zimno można prowadzić przez kilka tygodni, Vinnie Cilurzo (Russian River) stosuje 12-14 dni dla Pliny the Elder, a Matt Brynildson (Firestone-Walker) poleca bardzo krótki czas - do 3 dni.

Edited by Wilczur

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawia mnie czy osoby piszące o trwawiastości po chmieleniu na zimno przez 2 tygodnie potwierdziły tą teorię empirycznie. Z mojego doświadczenia wynika, że po 2 tygodniach nijak nie byłem w stanie stwierdzić efektu trawiastości, więc jak dla mnie tego typu sformułowania to mit.

 

Co do samej długości chmielenia na zimno to tutaj zdania są podzielone i tak np. John Palmer w How to Brew podaje, że chmielenie na zimno można prowadzić przez kilka tygodni, Vinnie Cilurzo (Russian River) stosuje 12-14 dni dla Pliny the Elder, a Matt Brynildson (Firestone-Walker) poleca bardzo krótki czas - do 3 dni.

 

Mi w piwie trawa wyszła po 7 dniach i była wyraźnie odczuwalna. Aktualnie chmielę nie dłużej niż 4 do 5 dni, pod koniec obniżając temperaturę do ok 10 stopni i jest dobrze. Myślę, ze różne chmiele, jedne bardziej inne mniej, mogą różnie oddawać trawiastość w zależności od długości chmielenia, temperatura z pewnością też ma znaczenie. Aby to porównać trzeba by się troszkę pobawić aż tak dokładnych porównań nie przeprowadzałem. Natomiast osobiście nie widzę sensu tak długiego chmielenia, zamierzony efekt uzyskuje się dość szybko i dla mnie nie ma sensu ryzykować ewentualne niepożądane posmaki tylko po to aby uzyskać troszkę więcej aromatu, co też jest dyskusyjne.

Edited by opeciarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmieliłem tak długo bo nie było mnie tak długo w domu. Chmieliłem australijskimi chmielami... A trawiastość zapewne zależy od odmiany chmielu... Ja w swoim piwie nie wyczuwam trawy albo ziół czy nic podobnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdania są podzielone. W warunkach domowych bez kombinowania masz dwie opcje. Chmielić na zimno krótko w wysokiej temperaturze (np. 2 - 3 dni około 18°C (zależy od drożdży)), albo w niskiej i wydłużyć czas do nawet 2 tygodni. Według mnie więcej trawy przechodzi gdy chmiel ma dłuższy kontakt z piwem. Żyto w piwie super uwydatnia trawiastość z chmielenia. Także jeżeli chcesz jak najwięcej trawy z chmielu w piwie to uwarz Rye IPA i chmiel na zimno 2 tygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, to ciekawe. Miałem w planach mocno chmieloną czarną żytnią ipa coś na styl dr ipa z birbantu i nastawiłem się na duże chmielenie na zimno i teraz szczerze mówiąc zastanawiam czy nie wrzucić większości na whirlpool? Jakieś sugestie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...