Hopman 12 Zgłoś Napisano 7 Wrzesień 2016 Witam, Mam IPA na cichej fermentacji już od 2 tygodni z hakiem. Problem w tym, że trochę chmielu jeszcze nie zatonęło. Wsypałem 60g chmielu w granulacie. Czy mogę przeciągnąć cichą do 3 tygodni albo nawet więcej jeśli będzie trzeba? Czy może przelewać teraz filtrując chmieliny? Jak sądzicie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deathhammer 11 Zgłoś Napisano 7 Wrzesień 2016 Jeżeli piwo odfermentowało prawidłowo (a zakładam że tak) to wystarczy już z tą cichą. Przelej piwo na rozlew filtrując chmieliny przez pończochę założoną na koniec rurki z którego będzie wylewać się piwo. Zostaw nieco przestrzeni w której będą mogły zbierać się chmieliny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
udarr 116 Zgłoś Napisano 7 Wrzesień 2016 Przeciągnąć możesz ale generalnie nie zaleca się trzymania chmielu w piwie zbyt długo, nie napisałeś kiedy go dodałeś i jakie masz temperatury cichej więc ciężko coś w tym temacie poradzić. A co do samego chmielu to nie zawsze tak chętnie opada na dno, u mnie w zasadzie kiepsko to zawsze wychodziło do momentu włączenia cold crush na koniec fermentacji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek9999 108 Zgłoś Napisano 7 Wrzesień 2016 Chmielisz na cichej już 2 tygodnie? Lubisz trawę w piwie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pindin 111 Zgłoś Napisano 7 Wrzesień 2016 Cześć. Zrób cold crash. Teraz nawet przez noc możesz wystawić na powietrze. W moim przypadku zadziałało, 7 dni z chmielem i noc na tarasie. Chmieliny opadły. To prawda, że możesz mieć posmaki trawiaste w piwie. Z czasem to mija (aromat chmielu też) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hopman 12 Zgłoś Napisano 8 Wrzesień 2016 Ok, to wystawie piwo na noc a jutro przeleje. Dzięki za odpowiedzi. A z chmieleniem na zimno nie mam dużego doświadczenia więc będę jeszcze eksperymentował z czasem i ilością chmielu. Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wilczur 25 Zgłoś Napisano 8 Wrzesień 2016 (edytowane) Zastanawia mnie czy osoby piszące o trwawiastości po chmieleniu na zimno przez 2 tygodnie potwierdziły tą teorię empirycznie. Z mojego doświadczenia wynika, że po 2 tygodniach nijak nie byłem w stanie stwierdzić efektu trawiastości, więc jak dla mnie tego typu sformułowania to mit. Co do samej długości chmielenia na zimno to tutaj zdania są podzielone i tak np. John Palmer w How to Brew podaje, że chmielenie na zimno można prowadzić przez kilka tygodni, Vinnie Cilurzo (Russian River) stosuje 12-14 dni dla Pliny the Elder, a Matt Brynildson (Firestone-Walker) poleca bardzo krótki czas - do 3 dni. Edytowane 8 Wrzesień 2016 przez Wilczur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiu 131 Zgłoś Napisano 8 Wrzesień 2016 Pewnie, że mit. Jeden z wielu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opeciarz 37 Zgłoś Napisano 9 Wrzesień 2016 (edytowane) Zastanawia mnie czy osoby piszące o trwawiastości po chmieleniu na zimno przez 2 tygodnie potwierdziły tą teorię empirycznie. Z mojego doświadczenia wynika, że po 2 tygodniach nijak nie byłem w stanie stwierdzić efektu trawiastości, więc jak dla mnie tego typu sformułowania to mit. Co do samej długości chmielenia na zimno to tutaj zdania są podzielone i tak np. John Palmer w How to Brew podaje, że chmielenie na zimno można prowadzić przez kilka tygodni, Vinnie Cilurzo (Russian River) stosuje 12-14 dni dla Pliny the Elder, a Matt Brynildson (Firestone-Walker) poleca bardzo krótki czas - do 3 dni. Mi w piwie trawa wyszła po 7 dniach i była wyraźnie odczuwalna. Aktualnie chmielę nie dłużej niż 4 do 5 dni, pod koniec obniżając temperaturę do ok 10 stopni i jest dobrze. Myślę, ze różne chmiele, jedne bardziej inne mniej, mogą różnie oddawać trawiastość w zależności od długości chmielenia, temperatura z pewnością też ma znaczenie. Aby to porównać trzeba by się troszkę pobawić aż tak dokładnych porównań nie przeprowadzałem. Natomiast osobiście nie widzę sensu tak długiego chmielenia, zamierzony efekt uzyskuje się dość szybko i dla mnie nie ma sensu ryzykować ewentualne niepożądane posmaki tylko po to aby uzyskać troszkę więcej aromatu, co też jest dyskusyjne. Edytowane 9 Wrzesień 2016 przez opeciarz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hopman 12 Zgłoś Napisano 9 Wrzesień 2016 Chmieliłem tak długo bo nie było mnie tak długo w domu. Chmieliłem australijskimi chmielami... A trawiastość zapewne zależy od odmiany chmielu... Ja w swoim piwie nie wyczuwam trawy albo ziół czy nic podobnego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deathhammer 11 Zgłoś Napisano 10 Wrzesień 2016 Jeżeli sądzicie że to mit, to polecam nachmielić na zimno piwo w żytem w zasypie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skajo 125 Zgłoś Napisano 10 Wrzesień 2016 W ogóle nachmielić czy nachmielić tak długo ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deathhammer 11 Zgłoś Napisano 10 Wrzesień 2016 Zdania są podzielone. W warunkach domowych bez kombinowania masz dwie opcje. Chmielić na zimno krótko w wysokiej temperaturze (np. 2 - 3 dni około 18°C (zależy od drożdży)), albo w niskiej i wydłużyć czas do nawet 2 tygodni. Według mnie więcej trawy przechodzi gdy chmiel ma dłuższy kontakt z piwem. Żyto w piwie super uwydatnia trawiastość z chmielenia. Także jeżeli chcesz jak najwięcej trawy z chmielu w piwie to uwarz Rye IPA i chmiel na zimno 2 tygodnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skajo 125 Zgłoś Napisano 10 Wrzesień 2016 Hmm, to ciekawe. Miałem w planach mocno chmieloną czarną żytnią ipa coś na styl dr ipa z birbantu i nastawiłem się na duże chmielenie na zimno i teraz szczerze mówiąc zastanawiam czy nie wrzucić większości na whirlpool? Jakieś sugestie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach