Jump to content
martin_pn

Drożdże do restartu fermentacji

Recommended Posts

Witam. Robię piwko prawie dwa latka i mam mały problem. Z racji braku warunków robię piwko z brekitów. W poniedziałek zrobiłem kolejny nastaw i do tej pory nie wystartowała fermentacja a mineło ponad 36 godzin. Brak piany i bulgotania w rurce fermentacyjnej. Brewkit jaki użyłem do nastawu to Bootmaker Pale Ale. Zamiast cukru użyłem pszeniczny ekstrakt słodowy WHEAT. Pierwszy raz mi nie wystartowała fermentacja. Jakich użyć drożdży do restartu fermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak przy okazji, zastanawiałem się ostatnio, czy przed dodawaniem kolejnych drożdży do "restartu" należy ponownie napowietrzyć brzeczkę.

Moim zdaniem, gdy nie ma pewności, że pierwsze drożdże nie działają, napowietrzanie może skutkować odwróceniem fermentacji i powstaniem aldehydu octowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

napowietrzanie może skutkować odwróceniem fermentacji

Czyli, że co? Alkohol w cukier będzie się zamieniał i blg wzrośnie?

No właśnie,czyli,że co?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...