Skocz do zawartości
martin_pn

Drożdże do restartu fermentacji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Robię piwko prawie dwa latka i mam mały problem. Z racji braku warunków robię piwko z brekitów. W poniedziałek zrobiłem kolejny nastaw i do tej pory nie wystartowała fermentacja a mineło ponad 36 godzin. Brak piany i bulgotania w rurce fermentacyjnej. Brewkit jaki użyłem do nastawu to Bootmaker Pale Ale. Zamiast cukru użyłem pszeniczny ekstrakt słodowy WHEAT. Pierwszy raz mi nie wystartowała fermentacja. Jakich użyć drożdży do restartu fermentacji

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak przy okazji, zastanawiałem się ostatnio, czy przed dodawaniem kolejnych drożdży do "restartu" należy ponownie napowietrzyć brzeczkę.

Moim zdaniem, gdy nie ma pewności, że pierwsze drożdże nie działają, napowietrzanie może skutkować odwróceniem fermentacji i powstaniem aldehydu octowego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

napowietrzanie może skutkować odwróceniem fermentacji

Czyli, że co? Alkohol w cukier będzie się zamieniał i blg wzrośnie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

napowietrzanie może skutkować odwróceniem fermentacji

Czyli, że co? Alkohol w cukier będzie się zamieniał i blg wzrośnie?

No właśnie,czyli,że co?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×