Skocz do zawartości
damian_zg

American Pale Ale - proszę o sprawdzenie receptury

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem przed pierwszą warką - od razu z zacieraniem. Na początek chcę uwarzyć coś lekkiego i aromatycznego, na amerykańskich chmielach, z umiarkowaną goryczką - tak żebym mógł poczęstować kogoś kto do tej pory pił tylko rozwodnione lagery i żeby nie doznał szoku.

Wybrałem American Pale Ale i celuję w takie parametry:

- BLG: 12,5-13

- IBU: 35-40

- objętość warki: 17l gotowego piwa (mam na początek nieduży garnek o pojemności całkowitej max 22l)

Jako, że nie mogę znaleźć w żadnym sklepie dla piwowarów gotowego zestawu w tym stylu, to będę zmuszony sam wymyślić recepturę i zakupić słody i chmiel.

 

Słody:

Pale Ale - 3,6kg

Pszeniczny - 0,4kg

Zacieranie 1 godzina w 67st.

 

Chmielenie: Citra i Amarillo

Gotowanie 1 godzina

 

5 minuta gotowania:

Citra - 10gr

Amarillo - 10gr

 

30minuta gotowania:

Citra - 5gr

Amarillo - 5gr

 

Ostatnia minuta gotowania:

Citra - 5gr

Amarillo - 5gr

 

Fermentacja - US-05 w około 17-18°C (w lodówce styropianowej z wkładami chłodzącymi)

 

Chmiel zakupię w porcjach po 30gr, więc zostanie mi po 10gr - myślałem czy dorzucić na cichą?

Prośba o przeanalizowanie tej receptury i ewentualne uwagi

Pozdrawiam

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skromne to chmielenie ale jak to ma być dla koncernopijców to może być dobra droga ;)

Ja bym przesunął chmielenie z 30' na ostatnie 15' ale przy takiej ilości chmielu to nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chmielenie zrób od początku gotowania, nie wiem co chcesz osiągnąć dając chmiel w 5minucie.

Ja chmiele z 30minuty dałbym na koniec, bo w takich ilościach albo tu chmielisz albo tu, musisz wybrać.

Możesz dać na cichą, cascade się u mnie sprawdził.

 

Zasyp ok, zacieranie tez

Edytowane przez DonBeer

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jako, że nie mogę znaleźć w żadnym sklepie dla piwowarów gotowego zestawu w tym stylu, to będę zmuszony sam wymyślić recepturę i zakupić słody i chmiel

 

To coś słabo szukałeś... Przecież to obowiązkowa pozycja w każdym sklepie, który oferuje zestawy surowców.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Jako, że nie mogę znaleźć w żadnym sklepie dla piwowarów gotowego zestawu w tym stylu, to będę zmuszony sam wymyślić recepturę i zakupić słody i chmiel

 

To coś słabo szukałeś... Przecież to obowiązkowa pozycja w każdym sklepie, który oferuje zestawy surowców.

 

Celuję w styl American Pale Ale na amerykańskich chmielach - czyli w piwo o mniejszym ekstrakcie i mniej nachmielone niż American India Pale Ale. Na przykład Browamator nie ma w swojej ofercie gotowego zestawu. Ma albo American INDIA Pale Ale, albo Pale Ale ale nie na amerykańskich chmielach. No chyba, że źle patrzę to proszę mnie wyprostować...

http://www.browamator.pl/produkty/piwo/piwo-surowce/zestawy-surowcow-na-bazie-slodow/gorna-fermentacja,2,37

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Czy masz zamiar robić własną recepturę czy jednak zamówisz gotowca (po tych podpowiedziach)?

Zastanawialem sie jak zaplanowales recepturę - jakimś programem?

 

- Waldek

Edytowane przez forumwaldek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rzeczywiście można znaleźć gotowce na amerykańskich chmielach, ale Session IPA na Simcoe - za niski ekstrakt, a ten drugi chmielony tylko jednym rodzajem chmielu - a ja zakładałem chmielenie conajmniej dwoma rodzajami chmielu, o czym nie napisałem w założeniach.

 

Witam,

Czy masz zamiar robić własną recepturę czy jednak zamówisz gotowca (po tych podpowiedziach)?

Zastanawialem sie jak zaplanowales recepturę - jakimś programem?

 

- Waldek

Wymyśliłem sam, zakładając jak najprostszy zasyp. Wrzuciłem do Proste Porachunki Piwne - arkusz kalkulacyjny dostępny do ściągnięcia na piwo.org. Można wrzucić w program Brewtarget BeerSmith i sprawdzić - na razie się nie bawiłem tymi programami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

(...) Zastanawialem sie jak zaplanowales recepturę - jakimś programem?

Ja wrzuciłem te dane do BeerSmith2 i wyszło prawie identycznie. Blg mam tylko 12,0 (wydajność 72%), a nie 12,5 - 13,0. IBU też się zgadza - 40,6 IBU. Wyszło tylko niestety, że początkowa objętość gotowania to 22,7L więc może się nie zmieścić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

(...) Zastanawialem sie jak zaplanowales recepturę - jakimś programem?

Ja wrzuciłem te dane do BeerSmith2 i wyszło prawie identycznie. Blg mam tylko 12,0 (wydajność 72%), a nie 12,5 - 13,0. IBU też się zgadza - 40,6 IBU. Wyszło tylko niestety, że początkowa objętość gotowania to 22,7L więc może się nie zmieścić.
No właśnie. Tak podpowiem od razu, że przydałoby się żeby nasz kolega powiedział trochę więcej o swoim sprzęcie.

 

Receptura z grubsza dobra.

Amerykanie pewnie wcisnęli by jeszcze trochę słodu typu Cristal.

Jeśli chodzi o APA to nie musi być tak nachmielona jak IPA żeby aż kapało szyszkami.

Z resztą to jest twój smak. Masz wolną rękę pamiętaj. :-)

 

Ja też wrzuciłem to do BS2.

75% wydajność (nisko ale Okey)

1054 OG

44 IBU

22,6L wody przed rozpoczęciem gotowania. A całościowa woda 26,6L.

 

Więc jest fajnie ha ha. Po prostu kolega będzie musiał potańcować z wodą. Np. dodać część wody do gotowania z opóźnieniem (i najlepiej zagotowując odliczone ilości w innym garnku żeby nie dolewać do kotła warzelnego zimnej wody)

Ale te dywagacje potrzebują jeszcze informacji o tempie odparowywania gara kolegi (Evaporation rate %). A założę sie, że tego nie ma obliczonego. Upierdliwe zajęcie ale starczy zrobić test jeden raz.

Ja założyłem 17,4% odparowania.

 

Tak a propos to brzeczkę składającą się z blisko 100% jasnego słodu to ja gotowałbym 90min. Żeby DMS i prekusory ulotnić.

 

 

 

 

- Waldek

Edytowane przez forumwaldek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak a propos to brzeczkę składającą się z blisko 100% jasnego słodu to ja gotowałbym 90min. Żeby DMS i prekusory ulotnić.

 

Miałoby to sens gdyby gdyby receptura była oparta o słód pilzneński.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Tak a propos to brzeczkę składającą się z blisko 100% jasnego słodu to ja gotowałbym 90min. Żeby DMS i prekusory ulotnić.

Miałoby to sens gdyby gdyby receptura była oparta o słód pilzneński.
Słodu Pale Ale też to dotyczy. Stopień modyfikacji jest bardzo bliski pilzneńskiemu.

 

Jeśli mylę się to proszę mnie poprawić.

Ale ile razy doinformowywalem sie w temacie DMS-owym to pils i pale ale do jednej grupy wrzucane są.

 

 

 

- Waldek

Edytowane przez forumwaldek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
S-metylometionia, w skrócie SMM, jest najistotniejszym prekursorem DMSu, odpowiedzialnym za zdecydowaną większość problemów z tym związkiem. Powstaje ona w ziarnie podczas procesu słodowania, ale jej ilość jest bardzo mocno uzależniona od temperatury suszenia słodu, a więc w dużej mierze od jego barwy. Różnica jest tutaj na tyle wyraźna, że słód pale ale, będący wciąż słodem bardzo jasnym, nie posiada już znaczących ilości SMM, a słody karmelowe czy palone są pod tym względem całkowicie bezpieczne. Jak widzimy, w praktyce jedyne realne zagrożenie stanowi więc słód pilzneński.

 

 - Cytat z artykułu na stronie beerfreak.pl

 

http://www.beerfreak.pl/dms-czyli-puszkowana-kukurydza/

 

Te słody wrzucane są do jednej grupy, tzw słody podstawowe :) Nie powinno być zbyt dużego strachu przed DMS'em w piwach na słodzie pilzneńskim, dobrze używać słodu dobrej jakości i tak jak mówisz, gotować przez 90 minut, a jeśli się pojawi to raczej z infekcji.

Edytowane przez Deathhammer

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podam tu ciekawe statystyki dotyczące SMM a potem DMS w każdym zawierającym go słodzie:

Po 40 min. solidnego gotowania odparowuje 50% DMS.

Po 60min. - 64,7%

Po 90min. - 79%

 

A dodatkowo po zakończeniu gotowania na każdą godzinę odczekiwania na schłodzenie brzeczki przypada wzrost poziomu DMS o 30%.

(źródło: beersmith.com)

 

Pale Ale zawiera mniej SMM niż pilzeński, ale wciąż, prawda.

 

 

- Waldek

Edytowane przez forumwaldek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo skromne chmielenie to jedno. Z tym chmieleniem na aromat to już przesadziłeś;)

Po drugie - z 4 kg słodu przy zadanej objętości wyjdzie wyższy ekstrakt niż zakładasz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odkopie temat i tez sie poradze madrzejszych Kolezanek i Kolegow.

 

Mam zestaw PA z CP w wersji nastepujacej:

 

- Pale ale 3,95 kg

- Karmelowy jasny 0,35 kg

- Marynka 40 g

- Lubelski 40g

- Drozdze Danstar Nottingham

 

Oprocz tego na stanie 0,5 kg pszenicznego.

 

Chcialbym to troche podrasowac w kierunku APA, ale tylko troche - nie jestem az takim milosnikiem "bomby chmielowo - cytrusowej" :), niemniej jednak delikatne nutki dopuszczam.

 

Pomyslalem sobie o dorzuceniu tej pszenicy, zatarciu na lenia w 67->65 stopniach i... no wlasnie, jak to dochmielic? Przyszedl mi do glowy Cascade taki oto schemat:

 

- na poczatek Marynka cala

- 30g Cascade i 20 Lubelskiego na 30'

- 20 Cascade i 20 Lubelskiego na 5'

 

Chlodzenie karbowanka w jakies 20 minut.

 

I na cichej na 3-4 dni 30g Cascade.

 

Zaznacze tylko, ze nie chcialbym dokupywac kilku gatunkow chmieli, bo w jedynym sklepiku pod reka mam tylko paczki po 100g, a co zrobie z reszta Citry czy innego Simcoe...

 

Mialoby to rece i nogi? Dzieki.

Edytowane przez sredstvom

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cascade na 30 minut pobije ci głownie goryczkę. Lubelski zachowaj sobie do innego piwa bo będzie zupełnie przykryty a zamiast tego daj 20 gr Cascade na 10' min, 30 na wyłączenie palnika i jeżeli nie chcesz buchających cytrusów to tak jak piszesz około 30 - 40 grę na zimno. 

Edytowane przez opeciarz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cascade na 30 minut pobije ci głownie goryczkę. Lubelski zachowaj sobie do innego piwa bo będzie zupełnie przykryty a zamiast tego daj 20 gr Cascade na 10' min, 30 na wyłączenie palnika i jeżeli nie chcesz buchających cytrusów to tak jak piszesz około 30 - 40 grę na zimno. 

 

O widzisz jak to dobrze podpytac. Nie znam sie na tyle, zeby skojarzyc, kto kogo przykryje :)

 

To sypanie na 30' mialo byc w celach smakowych, mowisz, ze 10' w zupelnosci wystarczy?

 

Dziekowac.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szanowni Koledzy,

 

zakładam, że warki dyskutowane powyżej już dawno się uwarzyły więc z ciekawością przeczytałbym o ektach końcowych jeśli nie za wcześnie jeszcze na degustację :)

 

Pozwólcie, że i ja podzielę się swoją recepturą, którą planuję warzyć jutro i komentujcie do woli proszę - warka 20l celowane 12-14 BLG:

 

Zasyp

2,5 kg słodu pilzneńskiego

2,2 kg słodu monachijskiego typu I 

0,3 kg słodu karmelowego 600

30g trawy cytrynowej do zacierania

opcjonalnie płatki jęczmienne dla polepszenia piany...

 

Zacieranie w 14 l wody +/- drugie 14l do wysładzania

Temparatura zacierania 67 stopni na 75' + mash out

 

Chmielenie:

Chinook 30g na 60'

Citra 30g na 10'

Citra 30g na zimno

 

Drożdże: US-05

 

Według aplikacji Wort (użyłem bo za darmo:P) daję to +/- 70 IBU. Chodzi mi o piwo z solidną podstawą słodową, bardzo wyraźnym chmielem z posmakami cytrusowymi. Każdy element ma się wyróżniać.

 

Z góry dzięki za opinie!

Edytowane przez Paweł N

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Strasznie ciemne CI to wyjdzie. Zredukuj monacha do 0,5 kg i daj karmel najwyżej 100 EBC w ilości maksymalnie 10% zasypu.

Podsumowując:

4 kg pilzneńskiego

0,5 kg monachijskiego

0,5 kg jakiegoś jasnego karmelu - najlepiej takiego 60 EBC

Chmielenie może być, i tak większość zależy od szczęścia (czyli dostawcy i wody ;))

Ja wolałbym wrzucić tą citrę co na zimno na flame out.

Edytowane przez Fidel

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie chcąc zakładać nowego tematu proszę o sprawdzenie receptury na moją APA:
http://oi68.tinypic.com/kb81hh.jpg

Dwa różne rodzaje słodu pilzneńskiego ponieważ jeden się kończy a drugi zaczyna :) Zastanawiam się czy np, na goryczkę nie chmielić Iunga czy Magnum? Czy cała pozostała część jest ok?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zastanawiam się czy np, na goryczkę nie chmielić Iunga czy Magnum?

Chmieliłem APĘ, AIPĘ magnumem i jestem zadowolony, moje kubki smakowe nie odczuwają gorszej jakości w goryczce, niż po chmieleniu na gorycz amerykańcami ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wielokrotnie  chmieliłem swoje piwerka magnumem i zawsze byłem zadowolony, zresztą wiele medalowych piw było chmielonych na goryczkę tą odmianą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×