Jump to content
Sign in to follow this  
eltomek

elbrowar

Recommended Posts

No to zaczynam zapiski swoich piwowarskich historii  :beer:

  1. Golden Ale z brewkita Gozdawa
  2. IPA z brewkita Coopers
  3. IRA - no to zaczynamy na poważnie! ..... no i infekcja...   :mad:
  4. Hefe-Weizen na WB-06
  5. Belgian Blonde
  6. Dunkel-Weizen, co to wielką nadzieją był, a w kanałach skończył
  7. IRA z zespołem
  8. Pacific Pale Ale po sąsiedzku
  9. Amerykańska Pszenica, powrót po dłuuuugiej przerwie
  10. Saison
  11. Weizenbock - rocket fuel!
  12. Mosaic Pale Ale, czyli wariacje na temat Modern Drinking
  13. Hefe-Weizen
  14. AIPA 15,5°Blg
  15. IRA
  16. Oatmeal Stout
  17. Belgian Pale Ale
  18. ....
Edited by eltomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

#14 AIPA 15,5°Blg 60 IBU

 

Skład:

  • Strzegom Pale Ale - 4,5kg
  • Strzegom Pszeniczny - 0,5kg
  • Weyermann Carahell - 0,4kg
  • Simcoe 2015 13,2% 50g
  • Citra 2015 13,5% 40g
  • Cascade 2015 8,3% 40g
  • US-05 11,5g

Zacieranie:

  • 67-62°C - 70'
  • 62-78°C - 20' (podgrzewanie na 80% mocy)

Wsypujemy całość zasypu do 16l wody o temp. 74°C, temp. stabilizuje się na 67°C

 

Wysładzanie:

na raty, 7+7l temp. 78°C.

 

(do uzupełnienia)

 

Chmielenie:

  • Simcoe 20g na 40'
  • Citra 20g na 40'
  • Cascade 20g na 40'

 

Fermentacja:

US-05

 

Dry hopping:

  • Simcoe 30g
  • Citra 20g
  • Cascade 20g

(do uzupełnienia)

 

Rozlew:

(do uzupełnienia)

Edited by eltomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

#nn Hefe-Weizen 12°Blg na FM40


receptura na podstawie http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Andrzej_Smyk_(Anteks)


 


Obj. brzeczki nastawnej 17l, żeby zostawić miejsce na pianę.


 


Skład:


  • Strzegom Pszeniczny 2,5kg
  • Strzegom Pilzneński 1kg
  • FM40
  • Perle 25g 4,2%

Zacieranie:


  • 45°C 15'
  • 55°C 15'
  • 62°C 40'
  • 72°C 40'
  • 78°C wygrzew

Wysładzanie:


(do uzupełnienia)


 


Chmielenie:


(do uzupełnienia)


 


Fermentacja:


(do uzupełnienia)


 


Rozlew:


(do uzupełnienia)


Edited by eltomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabutelkowana #15. Istniało podejrzenie, że to zaraza (http://www.piwo.org/topic/20185-infekcje-wszystkie-problemy-z-tym-związane/?p=425639) ale wygląda mi to jednak na osad drożdżowy. Piwo mocno za to pachnie migdałami.

Przy okazji zebrana gęstwa, też coś pokaże za jakiś czas.

 

47 butelek, 6g cukru na litr.

Edited by eltomek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Belgian Pale Ale (13oP)

 

================================================================================

Batch Size  20,500 L            

Boil Size   25,000 L            

Boil Time   1,250 hr            

Efficiency  83%                 

OG          12,977 P            

FG          3,485 P             

ABV         5,2%                

Bitterness  24,6 IBU (Tinseth)  

Color       15,8 ebc (Morey)    

 

Fermentables

================================================================================

Name                           Type   Amount     Mashed  Late  Yield  Color     

Słodownia Strzegom - pale ale  Grain  3,150 kg   Yes     No    79%    6,0 ebc   

Weyermann - munich I           Grain  1,250 kg   Yes     No    78%    15,0 ebc  

Weyermann - Abbey Malt         Grain  380,000 g  Yes     No    75%    45,0 ebc  

Weyermann - Carabelge          Grain  250,000 g  Yes     No    74%    33,0 ebc  

Total grain: 5,030 kg

 

Hops

================================================================================

Name                   Alpha  Amount    Use         Time        Form    IBU   

Challenger             7,0%   20,000 g  First Wort  1,000 hr    Pellet  17,4  

Saaz (Czech Republic)  4,5%   30,000 g  Boil        15,000 min  Pellet  7,2   

 

Miscs

================================================================================

Name        Type    Use   Amount   Time        

Irish Moss  Fining  Boil  5,000 g  15,000 min  

 

Yeasts

================================================================================

Name  Type  Form    Amount    Stage    

FM26  Ale   Liquid  30,00 mL  Primary  

 

Mash

================================================================================

Name            Type          Amount    Temp       Target    Time    

Maltozowa       Infusion      15,090 L  72,253 C   64,000 C  20 min  

Dekstrynujaca   Infusion      5,133 L   100,000 C  72,000 C  45 min  

Batch Sparge 1  Batch Sparge  5,117 L   91,028 C   78,000 C  15 min  

Batch Sparge 2  Batch Sparge  5,117 L   91,028 C   78,000 C  15 min  

 

Notes

================================================================================

Warka #17

 


 

Zamiast Brewers Gold użyć Challengera, a zamiast Styrian Goldings Saaz

Edited by eltomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...