Jump to content
DonBeer

Problem z piana, wychodzi z butelki.

Recommended Posts

Witam.

Mam problem z piana, ktora ochoczo wychodzi z butelki po jej otwarciu. Problem ten tyczy sie niektorych warek.

 

W witbierze problem stanowily czastki kiwi ktore zostaly po cichej. Piwo z samego ekstraktu jest ok, z partial mash juz jest problem piana wychodzi.

 

Wykluczam nierozpuszczenie co2, nawet prz schlodzonym piwie problem nadal trwa.

 

Moze to cos ze slodem? Slod srutuje sam, czesc slodu mam z poczatku roku, teraz dokupilem swiezy.

 

Do czyszczenia uzywam nadweglanu sodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kazda? Zawsze myje tak samo.

 

Po wypiciu idrazu plucze butelke, pozniej przed rozlewem traktuje cieplym roztworem nadweglanu sodu

Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedną z przyczyn może być niedofermentowanie. Czy jesteś pewien, że drożdże zrobiły robotę do końca?

 

Przypomniałem sobie jeszcze jeden czynnik który może mieć wpływ - temperatura składowania. Butelki mogą mieć trochę za ciepło i resztki drożdży nadal pracują jeżeli jeszcze coś im zostało.

Edited by Daniel / Gruby Stefan

Share this post


Link to post
Share on other sites

A klarowność partial masz/ekstrakt jest taka sama i ilość osadu na dnie?

Piana wychodzi bardzo gwałtownie czy raczej jednostajnie po otwarciu?

Rozumiem, że przegazowanie wykluczyłeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedną z przyczyn może być niedofermentowanie. Czy jesteś pewien, że drożdże zrobiły robotę do końca?

 

Przypomniałem sobie jeszcze jeden czynnik który może mieć wpływ - temperatura składowania. Butelki mogą mieć trochę za ciepło i resztki drożdży nadal pracują jeżeli jeszcze coś im zostało.

 

Zakładam  że piwo dofermentowało.Butelki trzymałem 2 tyg w temp pokojowej, później do piwnicy.

Przed wypiciem schłodziłem.

 

 

A klarowność partial masz/ekstrakt jest taka sama i ilość osadu na dnie?

Piana wychodzi bardzo gwałtownie czy raczej jednostajnie po otwarciu?

Rozumiem, że przegazowanie wykluczyłeś?

 

nie klarowałem,fermentacje robiłem w jednym wiadrze 3 tygodnie więc osad jest dość  spory na dnie butelki w   przypadku obu warek.

Piana wychodzi jednostajnie, nie gwałtownie.

Prze gazowane raczej nie bo dałem mało cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam dokładnie taki sam problem, od kilku warek po otwarciu piana zaczyna powoli wychodzić. Też dezynfekcja nadwęglanem. Niedofermentowanie, przegazowanie, drobiny chmielu itd. wykluczam. Oznak infekcji nie zauważyłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyczyną może być jeszcze, nierówno rozpuszczony środek do refermentacji (o ile dodajesz go do brzeczki a nie bezpośrednio do butelek), ale wtedy tylko część butelek by się tak zachowywała. Tak jak wspomniałeś w poście może to, być również wina słodu. Jeżeli wykluczasz gushing wtórny to może pierwotny.  Może coś dla tych warek zmieniałeś coś w procedurze warzenia/mycia/rozlewu - taka analiza może naprowadzić Cię na trop.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo niedofermentowane trafiło do butelek moim zdaniem. Skoro we wszystkich butelkach, nierówne rozpuszczenie cukru do refermentacji, czy niedomyte butelki wykluczam. Upuszczaj CO2, co jakiś czas, podwarzając kapsel. Nawet jeśli piwo schłodzisz, to piana nie będzie wychodzić, ale będzie zbyt dużo CO2 rozpuszczonego w cieczy, piwo będzie nie dobre.

Zmierz Blg i porównaj ile masz w stosunku do tego co miałeś przed butelkowaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

nie klarowałem,fermentacje robiłem w jednym wiadrze 3 tygodnie więc osad jest dośćspory na dnie butelki w przypadku obu warek.

 

Mi się wydaje, że piwo jest lekko przegazowane i po otwarciu osad częściowo zaczyna się wznosić do góry co powoduje gwałtowne odgazowanie, taki mini gushing. Mam tak z moim porzeczkowym apa, jeśli szybko otworzę i naleję, to nie wylatuje, ale jak zaczekam chwilę, to osad, szczególnie z resztek owoców odrywa się od dna i piwo zaczyna się mocniej pienić i wychodzi.

Rada, to na pewno jednak zrobienie cichej lub cold crush, żeby jednak więcej osadu zostawić w fermentorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

nie klarowałem,fermentacje robiłem w jednym wiadrze 3 tygodnie więc osad jest dośćspory na dnie butelki w przypadku obu warek.

 

Mi się wydaje, że piwo jest lekko przegazowane i po otwarciu osad częściowo zaczyna się wznosić do góry co powoduje gwałtowne odgazowanie, taki mini gushing. Mam tak z moim porzeczkowym apa, jeśli szybko otworzę i naleję, to nie wylatuje, ale jak zaczekam chwilę, to osad, szczególnie z resztek owoców odrywa się od dna i piwo zaczyna się mocniej pienić i wychodzi.

Rada, to na pewno jednak zrobienie cichej lub cold crush, żeby jednak więcej osadu zostawić w fermentorze.

 

 

albo klarowanie żelatyną?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czytałem że może mieć ono negatywny wpływ na aromat.

czytałem, że chmielenie na zimno może mieć zły wpływ na piwo (dodatkowy tlen, taninowość/łodygowowść itd.) to ludzie mają nie chmielić na zimno?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie napisałem, żeby bezwzględnie nie klarować żelatyną, ale zaznaczyłem że może mieć ono negatywny wpływ. Oto chyba chodzi w idei forum, żeby wymieniać się wiedzą i zaznaczać pewne kwestie z pożytkiem dla wszystkich. Lepszy w moim odczuciu jest cold crush, jeśli ktoś ma możliwości.

Jak chcesz się wymądrzać i być sarkastyczny, to rób to przynajmniej sensownie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Lepszy w moim odczuciu jest cold crush, jeśli ktoś ma możliwości.

mogłeś przecież od razu tak napisać :)

 

 

Jak chcesz się wymądrzać i być sarkastyczny, to rób to przynajmniej sensownie.

Poza sarkazmem, reszta wpisu pasuje do Twoich wypowiedzi :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakładam  że piwo dofermentowało.

Prawdopodobnie jest to błędne założenie.

Inaczej tylko pływające farfocle (np. nieodfiltrowany chmiel na zimno) mogą dawać takie efekty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...