astamoth Posted September 5, 2016 Share Posted September 5, 2016 (edited) CześćPrzymierzam się do uwarzenia American Barleywine. Będę wdzięczny za uwagi do poniższej receptury (nie za mało chmielu? 24° | 100 IBU | 10,5% Składniki: słody: 7,0kg Pale Ale Weyermann (80%) 1,0kg Pszeniczny Weyermann (11%) 0,5kg Monachijski Jasny Weyermann (6%) 0,25kg Caramunich III Weyermann (3%) 0,05kg Carafa I Special (1%) chmiele: 60g Amarillo 50g Cascade 50g Simcoe 30g Zeus 25g Magnum drożdże: Fermentis Safale US-05 (gęstwa) dodatki: 5g Mech Irlandzki Zacieranie: 22l wody (2,5l/kg), wsypanie słodów przy 69 stopniach 66 stopni przez 90min 76 stopni przez 10min 79 stopni mash-out Wysładzanie: 12l wody do wysładzania o temperaturze 78 stopni ilość brzeczki: 25l ekstrakt: 19 BLG Gotowanie (120 min): 60’ 25g Magnum 30g Zeus 20’ 25g Simcoe 15’ 5g Mech Irlandzki 10’ 30g Amarillo 25g Simcoe 0’ 50g Cascade 30g Amarillo ilość brzeczki po gotowaniu: 19l ekstrakt po gotowaniu: 24 BLG Edited September 13, 2016 by astamoth Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plonk Posted September 5, 2016 Share Posted September 5, 2016 (edited) Tą carafę można odpuścić. 100 ibu to z tego nie będzie. Prywatnie zalecam dowalenie chmielu na smak i aromat. Edited September 6, 2016 by plonk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted September 5, 2016 Share Posted September 5, 2016 100 blg to na pewno nie będzie, czysty cukier pewnie tyle nie ma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted September 5, 2016 Share Posted September 5, 2016 Z tym chmielem to przyhamuj. To nie ma być super IPA tylko barelywine. Przeczytaj opis stylu. Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
astamoth Posted September 5, 2016 Author Share Posted September 5, 2016 Tą carafę można odpuścić. 100 blg to z tego nie będzie. Prywatnie zalecam dowalenie chmielu na smak i aromat. dowalić to znaczy ile? 100g? Z tym chmielem to przyhamuj. To nie ma być super IPA tylko barelywine. Przeczytaj opis stylu. Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka To jest American Barleywine i parametry mieszczą się w granicach stylu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted September 5, 2016 Share Posted September 5, 2016 Nic z tego chmielu wrzuconego na aromat nie poczujesz kiedy to piwo będzie się nadawało do picia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted September 5, 2016 Share Posted September 5, 2016 Nic z tego chmielu wrzuconego na aromat nie poczujesz kiedy to piwo będzie się nadawało do picia. Dokładnie, szkoda chmielu, ja w swoim dowaliłem sporo chmielu na aromat i po 10 miesiącach nic nie zostało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted September 5, 2016 Share Posted September 5, 2016 (edited) A ja bym polecił zostawienie chmielenia jak jest, jak dobrze poprowadzisz fermentację, to po 2-3 miesiącach będzie dobre i chmielu będzie jeszcze sporo, jednocześnie piwo nie będzie IIPA, z zasypu profil słodowy powinien być odpowiedni. A Carafę bym odpuścił, to nie American Imperial IRA Edited September 5, 2016 by kantor Wilczur 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted September 5, 2016 Share Posted September 5, 2016 No i oka se nie wyjmniesz jak mówił jeden moj kolega z Kielc. Ja się mieści w parametrach to będzie American Barleywine. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilczur Posted September 5, 2016 Share Posted September 5, 2016 Co do chmielenia to ja bym sparafrazował śp. Andrzeja Leppera: - jak można przechmielić American Barley Wine? he he he Z tym nadawaniem do picia to też bym nie przesadzał, że BW 24 blg potrzebuje nie wiadomo jak dużo czasu na ułożenie. Przychylam się tutaj do opinii kantora, jak wszystko dobrze pójdzie to po 2-3 miesiącach będzie można popijać, że aż miło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plonk Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 100 blg to na pewno nie będzie, czysty cukier pewnie tyle nie ma Tak to jest jak się pisze przy rozlewie:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plonk Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 100 blg to na pewno nie będzie, czysty cukier pewnie tyle nie ma Tak to jest jak się pisze przy rozlewie:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 Ogólne wrażenie Mocno nachmielona amerykańska interpretacja najbogatszej i najmocniejszej wersji English ale. Charakter chmielu powinien być ewidentnie przeszywający, ale nie powinien być niezbalansowany. Połączona moc alkoholu i mocna goryczka chmielowa zostawia bardzo długi finisz. Komentarz Amerykańska wersja Barleywine cechuje się większym naciskiem na goryczkę, smak i aromat chmielowy w porównaniu z English Barleywine, i często wyróżnia się charakterem chmieli amerykańskich. W odróżnieniu od Imperial IPA chmielenie nie jest ekstremalnie mocne, słodowość jest bardziej śmiała, a treściwość jest bogata i pełna charakteru. Wracając do tematu, powyżej cytat z wiki. To, że piwo spełnia kryteria OG/IBU/EBC to nie znaczy, że jest w danym stylu. Już kiedyś w jednej dyskusji napisałem, że mamy tendencje do tego aby wszystko nachmielać bardziej niż Amerykanie. Najpierw trzeba czytać opis stylu, potem można zobaczyć jak są chmielone piwa, które są ikonami stylu. Dla przykładu Stone Old Guardian ma 80 IBU przy 11,2% alkoholu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 IMO wyjdzie stylowe, 200g chmielu to nie jest jakoś ekstremalnie dużo. A 100 IBU niekoniecznie będzie super wyraźne przy takiej słodowości. W moich niektórych IIPA 100 IBU w połączeniu ze słodkimi chmielami nie robiło super gorzkiego piwa. Wilczur 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilczur Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 Chmielenie nie jest ekstremalnie mocne, bo nie da się takiego uzyskać w BW niezależnie ile chmielu by się wrzuciło do kotła - zbyt silna kontra słodowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fuki33 Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 Ja trzymam się zasady, że jeżeli robię piwo pod siebie to sypię dużo na goryczkę. Jeżeli zależy Ci na piwie stylowym to rób wersje podobne do powstałych komercyjnych piw. W innym przypadku nie przejmuj się, przecież zawsze możesz zmienić nazwę stylu twojego piwa. Rób piwo, które będzie tobie smakowało (no chyba, że robisz na konkurs, to można sobie pozwolić na odstępstwa). Ja sam zrobiłem American BW, które ma >25 blg i według kalkulatora 125 ibu. Dla niektórych to pewnie hur dur przesada, dla mnie goryczka jest idealna. Co do chmielenia na aromat to zgadzam się z większością osób: nie warto marnować chmielu. Jak już to bym dłużej potrzymał w fermentorze i sypnął na zimno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 (edited) Chmielenie nie jest ekstremalnie mocne, bo nie da się takiego uzyskać w BW niezależnie ile chmielu by się wrzuciło do kotła - zbyt silna kontra słodowa. Tak właśnie jest Doprecyzowując, nie da się z zasypem AB zrobić IIPA, bo chmielu oczywiście można dać za dużo i będzie mocna taninowość, łodyga, trawa, goryczka bardzo słabej jakości itp. Edited September 6, 2016 by kantor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
astamoth Posted September 7, 2016 Author Share Posted September 7, 2016 Czyli Carafa wylatuje. Ilość chmielu chcę zostawić. Nie planuję długiego leżakowania ... po 3 miesiącach powinno być jeszcze czuć aromaty z chmielu. Natomiast gdybym się decydował na długie leżakowanie to jak powinien wyglądać schemat chmielenia? 60, 30 i 15? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted September 8, 2016 Share Posted September 8, 2016 W teorii jeśli piwo jest do dłuższego leżakowania to warto większą goryczkę zrobić ale Ty masz 100IBU i koniecznie unikać chmielenia na zimno ale Ty nie chmielisz. Nawet na dłuższe leżakowanie ja zostawiłbym jak jest albo po prostu zrobił English Barleywine który zdecydowanie lepiej znosi długie leżakowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.