Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dystorsja o 3:51 jest browarem domowym prowadzonym przez mnie oraz moją dziewczynę i to Ona zasugerowała żeby założyć temat w zapiskach piwowarów domowych. Każdemu życzę drugiej połówki która się tak angażuje i wspiera :)

W miarę możliwości nasze piwa można znaleźć w depozycie w Piwnym Krafcie przy ul. Stalowej w Warszawie.

Z zapiskami ruszamy od 9 zacieranej warki, do tej pory uwarzyliśmy:

 

 

1. Niemiecka IPA, zestaw surowców z BA (16.04)

2. American Wheat

3. Witbier (28.05)

4. Single Hop Simcoe "Ucieczka z Tropiku" (17.06)

5. American Wheat "Olympic Weed" (10.07)

6. American Amber Ale "Bursztynowy Wyciek" (30.07)

7. Foreign Extra Stout (06.08)

8. Polskie Ale "Prawdziwa Polka Patriotka" (21.08)

9. Black AIPA "trzy miesiące morskiej żeglugi" (04.09)

10. Witbier II (24.09)

11. Single Hop Citra (15.10.16)

12. Milk Stout (30.10.16)

13. Świąteczne (19.11.16)

14. Dubbel (8.12.16)

15. Żytnia AIPA (30.12.16)

16. Belgian Blond z wiśniami (15.01.17)

17. Belgian Blond z malinami (15.01.17)

18. Bitter (28.01.17)

19. Single Hop Galaxy (5.02.17)

20. Russian Imperial Stout (16.02.17)

Edytowane przez kondek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

BLACK AIPA

 

Recenzja

 

Data Warzenia: 04.09.16

Cicha: 17.09.16 (bez chmielu) około 5BLG

Butelkowanie: 25.09.16

 

Składniki:

Pale Ale (Strzegom) 3,5kg

Monachijski (Strzegom) 0,5kg

Caramunich I 0,5kg

Barwiący (Strzegom) 0,2kg

 

Magnum (13AA) 30g

Cascade (6,8AA) 80g

Tomahawk (15AA) 15g

Simcoe 20g

Amarillo 25g

 

drożdże Danstar Nottingham, gęstwa, 3. pokolenie rozbujane na mieszadle

 

Przebieg procesu

Słody wrzucono do 14litrów wody (3l/kg), 66st - 60minut, 72st - 15minut, 78st - 5minut.

Z filtracji i wysładzania uzyskano 20 litrów brzeczki, BLG w granicach 13-14

 

Gotowanie 80minut

Chmielenie:

60' - 30g Magnum

20' - 25g Cascade

2' - 15g Tomahawk

 

Do fermentora odebraliśmy 13 litrów brzeczki 17BLG co dało wydajność 65%, reszta została zlana na przyszłe startery.

Wyliczone IBU: 70-75

Na fermentację cichą dodano: 55g Cascade, 20g Simcoe, 25g Amarillo

Po fermentacji uzyskano 11,5 litra piwa.

Edytowane przez kondek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WITBIER II

 

Recenzja (1)

Recenzja (2)

Recenzja (3)

Recenzja (4)

 

 

Data Warzenia: 24.09.16

Cicha: brak

Butelkowanie: 15.10.16

 

Składniki:

 

Słód pilzneński 3kg

Płatki pszenne błyskawiczne 2,4kg

Płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg

chmiel SAAZ 30g

chmiel EKG 25g

kolendra indyjska 10g

curacao 20g

rumianek 14g

skórki z 4 pomarańczy i 2 grejpfrutów

drożdże M21 Belgian Wit

 

Przebieg procesu

Do 17 litrów wody wsypano słód oraz płatki, wytrzymano w temp. 55st przez 20minut. Zacier podgrzano do 64st i wytrzymano 80minut. Podgrzano do 76st na 5 minut i wysładzano do uzyskania 27,5 litra filtratu około 13BLG

 

Gotowanie 70minut

Chmielenie:

60' - 25g EKG

15' - 20g SAAZ

5' - skórki z pomarańczy i grejpfrutów, 14g rumianku, 10g rozgniecionej kolendry, 20g curacao

0' - 10g SAAZ

 

Po gotowaniu uzyskano 21litrów brzeczki 15BLG. Dodano około 3 litry wody uzyskując 24litry brzeczki 13BLG.

Edytowane przez kondek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dystorsja o 3:51 jest browarem domowym prowadzonym przez mnie oraz moją dziewczynę i to Ona zasugerowała żeby założyć temat w zapiskach piwowarów domowych
 

Chłopie pilnuj jej jak oka w głowie i nie wypuszczaj z rąk. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

SINGLE HOP CITRA

 

Recenzja (1)
Recenzja (2)
 

 

Data Warzenia: 15.10.16

Cicha: 26.10.16

Butelkowanie:

 

Składniki:

 

Słód pilzneński 2kg

Słód Pale Ale 3kg

Słód Karmelowy 30 0,25kg

Chmiel Citra 13,2AA

Suchary US-05

 

Przebieg procesu

Do 16 litrów wody wsypano słody, wytrzymano w temp. 61-64st przez 50minut. Zacier podgrzano do 71-74st i wytrzymano 20minut. Podgrzano do 78st na 5 minut i wysładzano do uzyskania 26 litrów.

 

Gotowanie 60minut

Chmielenie:

60' - 25g Citra

20' - 20g Citra

10' - 20g Citra

5' - 15g Citra

 

Po gotowaniu uzyskano 21litrów brzeczki 13,5-14BLG. Wyliczone IBU ~49

26.10.16 Zlano na cichą z dodatkiem 120g Citry. Młode piwo odfermentowało do 3BLG

Edytowane przez kondek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

MILK STOUT

 

Recenzja (1)

Recenzja (2)

Recenzja (3)

Recenzja (4)

 

Data Warzenia: 30.10.16

Butelkowanie: 18.11.16

 

Składniki:

 

Słód pilzneński 2kg

Karmelowy 600 0,25kg

Carafa II 0,1kg

Black (Bestmalz) 0,25

Palony jęczmień 0,1kg

Chocolate (Fawcet) 0,25kg

150g płatków owsianych

Laktoza 300g

Chmiel Fuggles 50g

Drożdze suchary S-04

 

Przebieg procesu

Dzień przed warzeniem namoczono 50g palonego jęczmienia w około litrze wody. Do 12 litrów wody i "wywaru" z palonego jęczmienia dodano słody. Zacier wytrzymano w 66-68st przez 75 minut (50g palonego jęczmienia dodano po 30 minutach), następnie podgrzano do 76-78st na 15 minut i przelano do filtracji. WYsłodzono: 10 + 8 = 18 litrów BLG=10

 

Gotowanie 60minut

Chmielenie:

60' - 25g Fuggles

30' - 10 Fuggles

15 - 300g Laktozy

0' - 15g Fuggles

 

Po gotowaniu uzyskano 14litrów brzeczki 14BLG (z laktozą)

Piwo odfermentowało do 7BLG. Pachnie pięknie czekoladowo, w smaku wyraźnie kawowe.

Edytowane przez kondek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ŚWIĄTECZNE

 

Data Warzenia: 19.11.16

Cicha: 6.12.16

Butelkowanie: 13.12.16

 

Składniki:

 

Pilzneński (Weyermann) - 3kg

Chocolate (Fawcett) - 0,25kg

Special B - 0,2kg

Pszenica prażona - 0,1kg

Cukier brązowy kandyzowany - 0,25kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,22kg

Chmiel Dr Rudi - 14g

Chmiel EKG - 20g

Drożdże FM25 Klasztorna Medytacja, litrowy starter

 

goździki (moździerz) - 3 sztuki

kardamon (moździerz) - 1 sztuka

imbir pokrojony w paseczki - 16g

cynamon (moździerz) - 2 kory

przyprawa do piernika - 1 płaska łyżka

wanilia - 2 laski (planowany dodatek macerowanej na zimno)

 

Przebieg procesu

Do 12 litrów wody wsypano słody. Wytrzymano kolejno: 30 minut w 63-65st, 30 minut w 65-67st, 20 minut w 71-72st; podgrzano do 78st i przelano do filtracji. Wysłodzono 17,5l.

 

 

Gotowanie 70minut

60' - 14g Dr Rudi

23' - 15g EKG

5' - cukier kandyzowany + przyprawy

0' - 5g EKG

 

Po gotowaniu uzyskano 13litrów brzeczki 16,5BLG, dodano litrowy starter FM25.

 

6.12.16: Piwo odfermentowało do 3BLG, zostało zlane na cichą z dodatkiem 12-dniowego maceratu (200ml ciemnego rumu + 2 wanilie)

Edytowane przez kondek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

DUBBEL

 

Recenzja (1)

Recenzja (2)

 

Data Warzenia: 8.12.16

Cicha: brak

Butelkowanie: 5.01.17

 

Składniki:

 

słód pilzneński 3kg

słód pszeniczny 0,65kg

słód abbey 0,25kg

słód special B 0,25kg

słód carafa I 50g

cukier kandyzowany domowy płynny 0,4kg

chmiel magnum 11g

chmiel EKG 7g

drożdże FM25, gęstwa po Świątecznym

 

Przebieg procesu

Słody wsypano do 14 litrów wody, wytrzymano 60 minut w 66-63st, 15 minut w 72-71st, wygrzew w 77-78st. Po filtracji i wysładzaniu uzyskano 18 litrów BLG 13.5

 

 

Gotowanie 60minut

60' - 11g magnum 15aa

13' - 400g cukru kandyzowanego

5' - 7g EKG

 

Po gotowaniu uzyskano 13litrów brzeczki 18,5BLG, dodano około 0,5l wody uzyskująć 13,5 litra - 17,8BLG

Edytowane przez kondek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ŻYTNIA AIPA

 

Data Warzenia: 30.12.16

Cicha: 9.01.17

Butelkowanie: 15.01.17

 

Składniki:

 

pale ale (BestMalz) 3,5kg

żytni (Weyermann) 1,5kg

monachijski (Weyermann) 0,7kg

płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg

pszeniczny 0,35kg

carapils 0,25kg

citra 18g

amarillo 55g

centennial 50g

chinook 15g

mosaic 70g

suchary Danstar Nottingham

 

Przebieg procesu

Słody wsypano do 21l wody, zacierano w temp. 69-68st przez 80minut, podgrzano do 78stopni i przelano do filtracji. Wysłodzono: 8,5+2+10+8+2,5 = 31l 13,6brix.

 

Gotowanie 60minut

60' - 18g citra

25' - 20g centennial, 20g amarillo

hop stand w 75st - 20g centennial, 20g amarillo, 20g mosaic

 

Po gotowaniu otrzymano 24litry 15brix

 

9.01.17 dodano chmiel na zimno:

15g chinook

50g mosaic

15g amarillo

10g centennial

 

15.01 Zabutelkowano z dodatkiem 86g cukru (2.0)

 

 

Po gotowaniu uzyskano 13litrów brzeczki 18,5BLG, dodano około 0,5l wody uzyskująć 13,5 litra - 17,8BLG

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

BELGIAN BLOND Z MALINAMI / WIŚNIAMI

 

recenzja

 

Data Warzenia: 15.01.17

Cicha: 25.01.17

Butelkowanie: 04.02.17 (maliny), 12.02.17 (wiśnie)

 

Składniki:

 

3kg pilzneński

1,5kg pale ale

0,5 crystal wheat

0,4kg płatki owsiane

0,6kg cukier kandyzowany płynny

8g magnum

18g dr Rudi

19g EKG

drożdże FM25, gęstwa po Dubblu

 

Przebieg procesu

Słody wsypano do 17l wody, zacierano przez 80 minut w 67-66 stopniach i podgrzano. Wysłodzono 10 +10+5,5 = 25,5l 13 brix

 

Gotowanie 60minut

60' - 8g Magnum +10g dr Rudi

30' - 13g EKG

15' - 600g cukru kandyzowanego płynnego

5' - 6g EKG + 8g Dr Rudi

 

 

Po gotowaniu otrzymano 22litry 16,5brix

 

25.01 Piwo odfermentowało do 7,5 brix, zlano do 2 fermentorów, z dodatkiem 1,2kg wiśni oraz 1,2kg malin

Edytowane przez kondek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

BITTER

 

Data Warzenia: 28.01.17

Cicha: brak

Butelkowanie: 12.02.17

 

Składniki:

 

3kg pale ale

0,4kg płatki jęczmienne

0,2kg brown

0,2kg caramalt

16g Target

10g UK Goldings

10g Fuggles

gips piwowarski płaska łyżeczka

3g mech irlandzki

drożdże FM10 starter litrowy

 

Przebieg procesu

Słody wsypano do 12l wody, zacierano przez 90 minut w 70-66 stopniach i podgrzano. Wysłodzono 11 +6,5 +5,5 = 23l

 

Gotowanie 60minut

 

60' - 16g Target

15' - 10g UK Goldings + 10g Fuggles

10' - mech irlandzki

 

Po gotowaniu otrzymano 18litrów  13brix, dodano 1,5l wody i starter uzyskując około 21 litrów 11,5 brix

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

SINGLE HOP GALAXY

 

Data Warzenia: 05.02.17

Cicha: 15.02.17

Butelkowanie: 20.02.17

 

Składniki:

 

3kg Pale Ale (bestmalz)

0,1 karmelowy 30 (strzegom)

62g Galaxy

pół łyżeczki gipsu piwowarskiego

US-05 suchary

 

Przebieg procesu

Słody wsypano do 11l wody, zacierano przez 50 minut w 63-60 stopniach, następnie 20 minut 73-70 stopni i wygrzano do 78. Wysłodzono 7,5 +12 = 19,5l 9brix

 

Gotowanie 85minut

 

60' - 7g Galaxy

25' - 15g Galaxy

10' - 15g Galaxy

 

Po gotowaniu otrzymano 13litrów 13 brix

 

15.02.17 Na zimno dodano 25g galaxy i zebrano gęstwę

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

RUSSIAN IMPERIAL STOUT

 

Data Warzenia: 06.02.17

Cicha: 08.03.17

Butelkowanie:

 

Składniki:

 

3kg Pale Ale Bestmalz

2kg Monachijski 2 (W)

0,3kg Monachijski 1 (W)

0,05kg Carafa 1 Special

0,25kg Carafa 3 Special

0,2kg Jęczmień Palony (S)

0,1kg Chocolate (F)

0,5kg Pale Chocolate (F)

0,25kg Caraaroma (W)

0,25kg Caramunich 1 (W)

0,1kg Special X

0,07kg Karmelowy 30 (S)

0,04kg Karmelowy 600 (S)

0,05kg Brown (F)

0,8kg płatki owsiane

0,38kg płatki jęczmienne

0,5kg laktoza

50g Magnum 13,5AA

US-05 gęstwa po single hop galaxy (19)

 

 

Przebieg procesu

Do 21,5 litra wody wsypano cały zesyp. Zacierano w temperaturze 69-63 stopni przez 90minut. Podgrzano do 78st, przelano do filtracji. Uzyskano 10 + 7 + 2 = 19litrów 22 brix

 

Gotowanie 100 minut

 

60' - 50g Magnum

10' - 500g laktoza

 

Uzyskano 13,5 litra 29,5 brix (26 brix bez laktozy)

 

8.03 Przelano na cichą. Uzyskano 12,5 litra 21 brix

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×