ATP 17 Zgłoś Napisano 4 Wrzesień 2016 Skopiowane z twojbrowar.plChmiel o bardzo intensywnych właściwościach aromatycznych. Na pierwszy plan wysuwają się nuty żywiczne oraz grejpfrut i mandarynka. W tle delikatnie wyczuwalna mięta oraz ciemne owoce jagodowe. Opisywany jako wzbogacona wersja chmielu Simcoe.Zawartość a-kwasów aktualnej partii: 18%Kraj pochodzenia: USAOd siebie dodam, że uwarzyłem APA na tym chmielu. 12 Blg, w zasypie 80% słodu pale ale i 20% pszenicznego. Użyłem 150g chmielu na całą warkę, dając go tylko na 20', 0' i na zimno.W piwie po 11 dniach od zabutelkowania wyraźnie czuć ogrom żywiczności, nieco iglaków. Czuć też niewielkie ilości cytrusów i jakby jagód, lub jeżyn. Chmiel z pewnością można przetestować. Goryczka nienachalna, przyjemna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kantor 327 Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2016 Dzisiaj zabutelkowałem lekkie SH APA na Eureka, poszło tylko 100g, bez chmielenia na zimno ale aromat dość intensywny: żywica, sporo ziołowości, cytrusy, do tego sporo pieprzu (w opisie jest o mięcie, czyżbym tak miętę odbierał ), mnie to przypomina Equinoxa z 2014, goryczka dobra. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach