Jump to content
Sign in to follow this  
grzesiuu

Otwieranie butelek i unoszenie się drożdży

Recommended Posts

Otóż może to wydawać się głupie i proste, ale czy macie jakiś sposób na załatwienie problemu z unoszącymi drożdżami. Piwo przelałem do butelek PET 1,5l i na dnie podczas dojrzewania (piwo z brew-kitu) zgromadził się osad. Po odkręceniu butelki gaz zaczyna uciekać od dołu unosząc pozostałości po drożdżach, piwo staje się mętne w całej butelce i smakuje nie tak jak powinno. Wdzięczny bym był za jakieś sugestie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli zdecydowałeś się na domowe piwko to musisz się przyzwyczaić i zrozumieć, że domowe piwo zawsze będzie miało osad drożdżowy. Ten osad drożdżowy jest zdrowy i nie wpływa negatywnie na smak piwa, wręcz przeciwnie osad drożdżowy poprawia smak piwa. Nie przejmuj się zmętnieniem piwa nikomu to nie przeszkadza i Tobie także nie powinno. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeżeli zdecydowałeś się na domowe piwko to musisz się przyzwyczaić i zrozumieć, że domowe piwo zawsze będzie miało osad drożdżowy. Ten osad drożdżowy jest zdrowy i nie wpływa negatywnie na smak piwa, wręcz przeciwnie osad drożdżowy poprawia smak piwa. Nie przejmuj się zmętnieniem piwa nikomu to nie przeszkadza i Tobie także nie powinno. :(

bnp nie spodziewałem się tego z Twoich ust :(

 

 

edit. a raczej palców :(

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeżeli zdecydowałeś się na domowe piwko to musisz się przyzwyczaić i zrozumieć' date=' że domowe piwo zawsze będzie miało osad drożdżowy. Ten osad drożdżowy jest zdrowy i nie wpływa negatywnie na smak piwa, wręcz przeciwnie osad drożdżowy poprawia smak piwa. Nie przejmuj się zmętnieniem piwa nikomu to nie przeszkadza i Tobie także nie powinno. :([/quote']

bnp nie spodziewałem się tego z Twoich ust

 

 

edit. a raczej palców :(

Zwłaszcza jak się ma taaaaaki dopisek w stopce. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nagazowanie jest normalne jak leje się po ściance niema piany a jak troszkę się poleje to piana duża. Piwo młode. Leżakowało w odpowiedniej temp. ( w bali z zanurzoną grzałką z termostatem;) Myślałem że pojemność jak jest 3 razy 0,5 to i 3 razy drożdży więcej. Tak teoretycznie to jaby tak odwrotnie butelki zostawił to by na zakrętce zostawały. Kila kropel by się z butelki ulało i po drożdżach. No ale jak sugerujecie że poprawia smak to już sam nie wiem. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toż to prawda, wygłaszana przez 99,9% ludzi na tym forum, reszta to ja :(

 

 

@zbynekkk

twój koźlaczek nie śmierdział drożdżami :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nagazowanie jest normalne jak leje się po ściance niema piany a jak troszkę się poleje to piana duża. Piwo młode. Leżakowało w odpowiedniej temp. ( w bali z zanurzoną grzałką z termostatem;) Myślałem że pojemność jak jest 3 razy 0,5 to i 3 razy drożdży więcej. Tak teoretycznie to jaby tak odwrotnie butelki zostawił to by na zakrętce zostawały. Kila kropel by się z butelki ulało i po drożdżach. No ale jak sugerujecie że poprawia smak to już sam nie wiem. :(

A widzisz.. z czasem osad drożdżowy staje się coraz bardziej zbity i bąbelki już nie podrywają go z dna. To też zależy od rodzaju drożdży. Daj piwu poleżakować to problem powinien zniknąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@kitaferia

nie mam pojęcia, co prawda dawno było ale pamiętam że to super piwko było :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
. Leżakowało w odpowiedniej temp. ( w bali z zanurzoną grzałką z termostatem;)

Wszystkie piwa tak przechowujesz ?

Nie tylko jak tam musi dojść przez te kilkanaście dni w okolicach 20stopn.

 

zbyszek73 myślę że i tak była by znacząca różnica. A nigdy nie piłem piwa domowego to nie wiem jaki jest punkt odniesienia.:(

Share this post


Link to post
Share on other sites
. Leżakowało w odpowiedniej temp. ( w bali z zanurzoną grzałką z termostatem;)

Wszystkie piwa tak przechowujesz ?

A mnie tez zastanawia co to była z temperatura ?

 

Edit : już wiem...

Edited by Belzebub

Share this post


Link to post
Share on other sites
. Leżakowało w odpowiedniej temp. ( w bali z zanurzoną grzałką z termostatem;)

Wszystkie piwa tak przechowujesz ?

Nie tylko jak tam musi dojść przez te kilkanaście dni w okolicach 20stopn.

 

zbyszek73 myślę że i tak była by znacząca różnica. A nigdy nie piłem piwa domowego to nie wiem jaki jest punkt odniesienia.:smilies:

Jak już zlejesz piwo do butelek 1,5 litra, odczekaj kilka dni wkładając butelki do mrozu (lodówka, za okno) później na ok. godzinę, dwie do jeszcze większego mrozu i później przelej do innej czystej butelki. Pozbędziesz się znacznej ilości osadu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze swoich obserwacji: suche drożdże potrzebują dużo dłuższego leżakowania żeby trzymały się dna iż płynne, płynnych też jakoś mniej mam w butelce.

Share this post


Link to post
Share on other sites
kup w sklepie swoje ulubione piwo i porównaj które lepsze

No tak tak, tylko w tym problem że muszę jeszcze długo czekać bo jak tu piszą młode ma niewyklarowany smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.