Jump to content
Sign in to follow this  
Jurek3434

[ The Czar's Revange ] Jamil Zainasheff - RIS

Recommended Posts

Cześć

Ostatnio wpadła mi w oko receptura z książki "Brewing Clasic Styles" konkretnie na RIS'a. Przetłumaczyłem ją ale nie wiem czy wszystko będzie się mniej, więcej zgadzać dlatego proszę o pomoc i konsultację.

 

OG: 23.4 °P

FG: 7.5 °P

IBU: 77

Kolor: 57 SRM (113 EBC)

Alkohol: 9,2% ABV

 

Czas gotowania: 60min

Objętość przed gotowaniem: 26,5L

Objętość po gotwaniu: 20L (nie jest napisane w książce)

Zacieranie w 68° C

 

Skład*:

Pale Ale - Pale Ale Strzegom  [8,26kg]

Black Roasted Barley (500 °L) - Prażone ziarna jęczmienia Strzegom [0,68kg]

Special “B” (120 °L) - Château Special B Castle Maltnig [0,45kg]

CaraMunich (60 °L) - Słód Caramunich Typ III Weyermann [0,227kg]

Czekoladowy (350 °L) - Słód Carafa typ I Weyermann [0,227kg]

Pale Chocolate Malt (200 °L) - Pale Chocolate Malt Thomas Fawcett [0,227kg]

 

Chmiele:

Horizon 13% AA, 60 min [43g]

Kent Goldings 5% AA, 10 min [57g]

Kent Goldings 5% AA, 1 min [57g]

 

Drożdże:

White Labs WLP001 California Ale, Wyeast 1056 American Ale, lub Fermentis Safale US-05

 

*Po lewej są słodo proponowane w książce po prawej słody według mojego uznania.

Moje wątpiwości.

 

1. Special B w książce ma inny kolor niż ten dostępny w browamatorze czy powinienem zamienić na inny czy trzymać się swojego wyboru? Różnica to raptem około 80 EBC.

2. Czy Carafa I nada się jako czekoladowy? Celowałem w podobny kolor.

3. Z tego co czytałem Kent Goldings był chyba mało odpornym chmielem, nie mogłem go znaleźć i czy East Kent Goldings zrobi dużą różnicę?

Edited by Jurek3434

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...