Jump to content
Sign in to follow this  
Patryk.B

Zapach, jablek i kompotu truskawkowego.

Recommended Posts

Witam juz 3 warki z rzedu mam problem z piwem, otuz ma taki bardzo dziwny posmak w ustach nie potrafię go odpisac, oraz w dwóch ostatnich wyczuwalne byly nuty zgnilych jablek i truskawek. Wiem ze sa to estry ale pytanie skad one sie biora i co zrobic by ich uniknac. O ile w smaku piwo jest dosc znosne o tyle zapach jest malo przyjemny. Wszystkie robione byly na slodzie Maris Otter Malt i chmiele to glownie cascade, fugles saaz i marynka w roznych kombinacjach. Drozdze to saflager us-04. Dzieki za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

może z czasem będzie lepiej, ale niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony. przede wszystkim zadbaj o odpowiednią temperaturę fermentacji kolejnych warek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zgniłe owoce to może oprócz estrów jakaś siarka być.

A w jakiej temperaturze fermentowałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ewidentnie sa zapachu. Jak zlewalem osady po cichej to pachnialo jak by ktos kompotu z truskawek nalal, a w butelce pachnie lekko truskawa i jabolkami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

saflager us-04

Skoro piszesz coś takiego, to moja rada jest taka, abyś piwo dostarczył bardziej doświadczonemu piwowarowi.

Opowiesz mu o swoich odczuciach, on się do tego odniesie i uzyskasz jakąś konkretną odpowiedź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie niedofermentowane piwo. Miałem raz przy APA podobnie na 05. Aromat jabłek i dżemu truskawkowego, młodego niedofermentowanego piwa. 
Mogła być zła kondycja drożdży, w tym przypadku źle przechowywane. Czynników może być wiele. 
Na Twoim miejscu postarałbym się bardziej kontrolować temperaturę i czas fermentacji. 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niedofermentowane piwo absolutnie odpada, z 15Blg odfermentowalo po poltora tygodnia do 2 Blg i juz nie spadalo, na cichej tydzien z chmieleniem na zimno Cascade. Dzis otworzylem jedno na probe i wami niesamowicie i chyba jutro wszystko do kibla trafi.Na razie wymienie fermentory bo moze to w nich juz cos sue dzieje, odkazam oxy one i co drugą warke soba kaustyczna. Zaczynalen juz podejzewac ze cos wlazlo przy chmieleniu na cicho ale poprzednie warki tez walily a nie chmielilem na zimno. Chlodzenie tez raczej odpada bo Chlodzenie trwało 30min do 20'c i jedyne co mi przychodzi to fermentory.

 

Dla pewnej strasznie zgryzliwej osoby chcialem dodać ze chodzilo o s-04 ale widzisz autokorekta zrobilo swoje a dzieki temu ktos mogl napisac swoj nic nuewarty komentarz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...