Skocz do zawartości

Cicha fermentacji


Mathev

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

 

Przelałem wczoraj 30.08 swoją AIPA 17° na cicha fermetacje. 20.08 drożdże zaczęły imprezę. Burzliwa trwała 10dni. Przez ostatnie 4 dni utrzymało się 4blg(cały czas były bulki w rurce). Dzisiaj po 24h od zlania usłyszałem bulki w rurce (byłem w ogromnym szoku).

 

Zdarzają się takie rzeczy? Czy po prostu dałem gdzieś dupy?

 

Jedyne co to chyba cieszyć się że nie butelkowalem tego po burzliwej.

 

ps

Temperatura fermentacji 22-24.

ps2

Pisałem ten post na telefonie dlatego błąd w temacie. Sorry

Edytowane przez Mathev
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm... ale co ma być szokującego w bulkaniu na cichej? To jest zupełnie normalne. Mogłeś potrzymać trochę dłużej bez zlewania, ale nie panikowałbym, po zlaniu jeszcze spokojnie powinno trochę zejść. Z piwa może się też uwalniać CO2 tak jak napisał rkkr. Potrzymaj co najmniej tydzień na cichej i zmierz blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety jestem początkującym piwowarem. Nie mam nikogo znajomego od kogo mógłbym cokolwiek się dowiedzieć. Cała swoją wiedzę brałem z internetów.

 

Gdzieś wyczytałem że jak za długo zostawi się piwo na burzliwej to wpływa to negatywnie na smak i aromat piwa. - mit?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety jestem początkującym piwowarem. Nie mam nikogo znajomego od kogo mógłbym cokolwiek się dowiedzieć. Cała swoją wiedzę brałem z internetów.

 

Gdzieś wyczytałem że jak za długo zostawi się piwo na burzliwej to wpływa to negatywnie na smak i aromat piwa. - mit?

Gdybyś trzymał kilka tygodni to może coś by wyszło, ale przy takim ekstrakcie 3 tygodnie to  minimum dla odpowiedniego przefermentowania i posprzątania po sobie drożdży. 

Poza tym fermentacja cicha też nie jest konieczna jeśli nie potrzebujesz gęstwy drożdżowej. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Niestety jestem początkującym piwowarem. Nie mam nikogo znajomego od kogo mógłbym cokolwiek się dowiedzieć. Cała swoją wiedzę brałem z internetów.

 

Gdzieś wyczytałem że jak za długo zostawi się piwo na burzliwej to wpływa to negatywnie na smak i aromat piwa. - mit?

Gdybyś trzymał kilka tygodni to może coś by wyszło, ale przy takim ekstrakcie 3 tygodnie to minimum dla odpowiedniego przefermentowania i posprzątania po sobie drożdży.

Poza tym fermentacja cicha też nie jest konieczna jeśli nie potrzebujesz gęstwy drożdżowej.

Chmieliłem na zimno
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak się nie zbiera gęstwy to można też chmielić na zimno bez przelewania bo i tak całość potem ląduje w kiblu.  

 

Jak dobrze zrozumiałem to mierzyłeś blg już po 6 dniach od rozpoczęcia fermentacji, po 4 kolejnych dniach oddzieliłeś piwo 17blg od większości drożdży. Moim skromnym zdaniem trochę zbędny pośpiech, pewnie nie zaszkodzi ale jeszcze pewniejsze jest to, że nie pomoże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś wyczytałem że jak za długo zostawi się piwo na burzliwej to wpływa to negatywnie na smak i aromat piwa. - mit?

 

Masz pewnie na myśli autolizę drożdży. Nie jest to mit, ale wszystko zależy co to znaczy "za długo". Nie przejmowałbym się tym zbytnio, bo najprawdopodobniej nie będziesz nigdy tyle czasu trzymał, żeby taki efekt się pojawił, zakładając oczywiście, że kontrolujesz fermentację i piwo jest trzymane w odpowiednich warunkach. Przede wszystkim czas po którym autoliza może wystąpić, będzie liczony od zakończenia fermentacji, więc po 10 dniach od jej rozpoczęcia nie może się pojawić, bo dopiero co drożdże skończyły pracować.

 

O autolizę możesz zacząć się martwić, jeżeli zapomniałbyś o piwie, wyjechał i wrócił po kilku tygodniach (od zakończenia fermentacji).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety jestem początkującym piwowarem. Nie mam nikogo znajomego od kogo mógłbym cokolwiek się dowiedzieć. Cała swoją wiedzę brałem z internetów.

 

Gdzieś wyczytałem że jak za długo zostawi się piwo na burzliwej to wpływa to negatywnie na smak i aromat piwa. - mit?

Mit
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę że mogłeś napowietrzyć brzeczkę przy przelewaniu na cichą i mogłeś też zassać drożdże. ,,Obudzone" drożdże po prostu zaczęły dojadać cukry, często tak bywa. Drożdże nie wniosą w tak krótkim czasie do piwa niepożądanych cech, po zjedzeniu większości cukrów nie mają z czego ich stworzyć, a autoliza powstaje dopiero po kilku tygodniach.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.