Jump to content
maku13

Jak długo można przechowywać butlę z CO2 ?

Recommended Posts

Jestem po rozmowie z pracownikami dwóch firm handlujących gazami technicznymi działającymi na terenie mojej mieściny. Jedna specjalizuje się w sprzęcie p.poż. Jeden z tychże pracowników powiedział, że mają tylko co2 techniczny, zapytany czym różni się od spożywczego nie potrafił odpowiedzieć. Drugi - ten od p.poż, stwierdził że mają tylko spożywczy, bo jeżdżą nabijać butle do Dusznik Zdrój (?????) i dlatego on jest spożywczy. Wymiękłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Norma spełniona.

Nie norma, a jeden parametr.

 

A panowie od Dusznik powinni dostać plusa do reputacji :smilies:

 

edit: bnp, pomyliłem się w temacie oznaczania olejów. Kołatała mi się po głowie zlewka 1dm3, stąd skrót myślowy do tej objętości fazy gazowej. Tymczasem metoda zaleca pobranie (do owej zlewki) ok. 700g zestalonego dwutlenku, co w przybliżeniu odpowiada masie 1dm3 cieczy. A ilość olejów oznacza się spektrofotometrycznie, a nie wagowo. Mea culpa :)

Edited by Mateusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ja też chcę się czegoś dowiedzieć, bo wymieniłem butlę i jest szara z 3kg na 5kg.

Dzwoniłem wiec do napełniacza powiedział że obecnie nabijają tylko spożywczy. Napisane jest tylko "pro-ice"-tylko czy coś to ma wspólnego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam pytanie troche nie ma temat może ale cóż...

Kupiłem ostatanio mała (z uwagi na brak miejsca) butlę CO2, taka dlugości ok. 30 cm. Z oznaczeń wynika, że to 4 kg (chyba butla plus gaz) i 2,1 litra.

Na jaką ilość piwa mniej więcej powinno to wystarczyć, przy założeniu, że nagazowanie całkowicie szutczne ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

pieron - nie spotkałem się nigdy z oznaczeniem "pro-ice", może to nazwa firmy, albo informacja, że ten dwutlenek się nadaje do zrobienia suchego lodu :) "Spożywczy" CO2 powinien mieć na etykiecie oznaczenie "do stosowania w żywności" (ew. "do celów spożywczych", jeżeli producent nie zdążył się przestawić na nowe przepisy), nie od rzeczy byłby też numer dozwolonego dodatku do żywności - E290.

 

Belzebub - zaintrygowany Twoim postem, zmierzyłem przed chwilą butlę CO2 pojemności 2dm3 :) Faktycznie, wysokość bez zaworu ok. 30 cm; masa brutto 6,3 kg, netto 1,5 kg (przy próbie 25 MPa). Jeżeli masz butlę o niższej próbie to analogicznie można w nią napełnić mniej dwutlenku. Nie powiem Ci na ile to powinno wystarczyć, bo nigdy nie gazowałem piwa w ten sposób. Jeżeli do czegoś Ci się to przyda to 1kg CO2 = 0,986 litra = 0,5058 Nm3 (czyli w 0°C przy 1,013 bar) = 0,5336 m3 (w 15°C, przy 1,013 bar).

Edited by Mateusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Belzebub

 

jeżeli w twej butli jest 1,5 kg CO2 to łatwo wyliczyc

piwo będziesz gazował pewnie max 4 g/l to nagazujesz koło 350- 400 l piwska

Share this post


Link to post
Share on other sites

wczoraj w kolejnym punkcie z gazami technicznymi dowiedziałem się że CO2 techniczny i spożywczy leją do butli z jednego zbiornika, różni się tylko kolorem butli. :)

Edited by bnp

Share this post


Link to post
Share on other sites
wczoraj w kolejnym punkcie z gazami technicznymi dowiedziałem się że CO2 techniczny i spożywczy leją do butli z jednego zbiornika

To akurat nic strasznego, pod warunkiem, że w zbiorniku mają ciecz spełniającą wymagania CO2 do stosowania w żywności i że leją ją w odpowiedni sposób do odpowiednio przygotowanych butli :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to prawda, że jest CO2 naturalny i syntetyczny ?

TAm gdzie napełniam butlę powiedziano mi, że mają tylko spożywczy (ten z Dusznik :)) i że on jest naturlany, a nadto że tymże gazują Staropolankę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A to prawda, że jest CO2 naturalny i syntetyczny ?

Pewnie chodzi o to, że można pozyskiwać CO2 z procesów naturalnych (np. fermentacji - tak robi np. browar w Pilźnie), albo z procesów syntezy chemicznej, gdzie bywa produktem ubocznym - np. przy produkcji amoniaku.

Wyguglałem, że "Wody z dusznickich źródeł: "Pieniawa Chopina", "Jan Kazimierz", "Agata", "Jacek" używane są do kuracji pitnej, kąpieli mineralnych i do produkcji CO2.", więc coś jednak może być z tymi Dusznikami na rzeczy :) Tak czy siak, CO2 do stosowania w żywności powinien posiadać atest potwierdzający spełnianie wymagań jakościowych.

Edited by Mateusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
A to prawda' date=' że jest CO2 naturalny i syntetyczny ?[/quote']

Pewnie chodzi o to, że można pozyskiwać CO2 z procesów naturalnych (np. fermentacji - tak robi np. browar w Pilźnie), albo z procesów syntezy chemicznej, gdzie bywa produktem ubocznym - np. przy produkcji amoniaku.

Wyguglałem, że "Wody z dusznickich źródeł: "Pieniawa Chopina", "Jan Kazimierz", "Agata", "Jacek" używane są do kuracji pitnej, kąpieli mineralnych i do produkcji CO2.", więc coś jednak może być z tymi Dusznikami na rzeczy :) Tak czy siak, CO2 do stosowania w żywności powinien posiadać atest potwierdzający spełnianie wymagań jakościowych.

No popatrz ! :)

To ja sobie nagazuję piwko takim CO2 i powiem żonie, że to taka pitna kuracja. Już nie bedzie miała argumentów, żeby mi zabraniać :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
a przy jakiej temperaturze ?

Powiedzmy że przy 20 °C

nie wiem :D

Anteks chyba pyta, jakie ciśnienie jest potrzebne, żeby nagazować piwo do tych 4g/l (?).

 

(Strzelam, że skoro 4g gazowego CO2 to w warunkach normalnych jakieś 2litry, więc żeby wcisnąć go w objętość 1 litra potrzebujemy ciśnienia 2 barów?).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba by było poszukać w tablicach minimalne p przy którym piwo ma takie stężenie CO2 w danej temp.

Mateusz, w 20 °C może byc i 2 bary ale to i czyste teoretyczne rozważania. Bez tablic ani rusz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czytam post od poczatku i z tego co wywnioskowalem to co2 jest ten sam a wszystko zalezy od butli............powiem tak wlasnie w tym tyg przekonalem sie na wlasnym przykladzie....... kupilem butle w punkcie gdzie znajomy kupuje gaz do migomatu i uzylem go do przetoczenia piwa na cicha z jednego tanku do drugiego.........po pol godz piwo z mega zmienilo smak na metaliczny i hu. strzelil 40 L 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raz się tak zrobiłem. Na szczęście gazowałem wodę. Waliło metalicznie i fenolami. Gość od gaśnic tłumaczył, że aromaty w napoju gazowanym CO2 zależą też od procesu, z jakiego pochodzi CO2 i ten lizol w tle go nie dziwi. Olej zaś może się pojawiać jeśli punkt rozlewu dziaduje na serwisie pompy. Parę lat kupuję od niego gaz i nie mam problemów z napojami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam poczytałem pogrzebałem i zobaczcie co znalazłem . Przedstawiam kartę charakterystyki Biogon c co2 spożywcze.wszystko dodane w plikach wnioski wyciągnijcie sami. Zwróćcie uwagę na nazwy handlowe to wszystko wyjaśnia.

Dwutlenek 4.5 jest zapisany w karcie jako spożywczy i jest najbardziej zanieczyszczony ale spełnia normy.Czyli co nie nabijesz jest dobre ,chyba że Ziutek blacharz zrobi przetoczenie wężem od spawania upapranego smarem.

1892449994_kartaharakterystykiBiogonccz.1.JPG.255edd7ff5c6e8ea8b3d097b6099bacd.JPG1069953685_kartaharakterystykiBiogonccz.2.JPG.b3c0aceb7c632e43771d991d61f5acfc.JPG

 

karta harakterystyki Biogon c cz.1.JPG

co2 4.5.JPG

co2 4.8.JPG

co2 sfc.JPG

co2 5.3.JPG

co2 5.6.JPG

Edited by mariopalmeral

Share this post


Link to post
Share on other sites

Higiena i czystosc "techniczna", " spozywcza", "medyczna" to rozne rzeczy. W gazie do piwa zanieczyszczenie tlenem czy azotem generalnie nie przeszkadza, w spawaniu juz moze. Z drugiej strony gaz do spawania czy ciecia laserem, znacznie czystszy (masowo) niz do piwa, moze zawierac pojedyncze ppm jakichs zanieczyszczen, ktore w procesach technicznych niekoniecznie przeszkadzaja, a w piwie beda smierdziec. Kiedys trafilem na butle techniczna, ktora smierdziala fenolami. Woda nia nagazowana dawala lizolem.

 

 

Co do weza upapranego smarem, to 1. akurat nie waz od spawania. 2. Weglowodory masz oznaczane na kartach charakterystyki. 3. Predzej bedzie to olej z zajechanej pompy do przetaczania. 4. Zeby przeszkadzal w smaku, musialoby go byc "dość trochę" albo nawet więcej. Duzo mniejsze ilosci zelastwa zrujnowalyby Ci piwo.

 

Edited by c64club

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie,

 

Chciałem odkopać temat. Jestem na etapie zakupu butli z Co2 - w opisie na sklepie widnieje.

"Butla napełniona czystym dwutlenkiem węgla (CO2) przeznaczona do użytkowania w spawalnictwie oraz przemyśle"

 

Czy to się nada ? Widzę dużo postów gdzie piszecie, że taki dwutlenek będzie ok, ale posty z 2010r. Czy coś się zmieniło ? 

 

Pozdrawiam,

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kupiłem butle nabita z atestem od gościa który zajmuje się gaśnicami .Nie narzekam gaz czysty nie wania żadnymi świństwami.wszystko zależy od sprzedawcy ,sam dwutlenek węgla jest pozyskiwany czysty,wszystko zależy jak i do czego go nabiją proste jak budowa cepa.Albo masz zaufanie do sprzedawcy albo nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem po rozmowie ze sprzedawcą i napisał, że jest to ten sam rodzaj Co2. 

Nie dopytuję już o sposób napełniania (brudno czy czysto), bo i tak co on lub ktokolwiek inny może innego napisać jak nie, że czysto itp, itd... :) 

Sprawdzi się to się człowiek dowie :)

 

pozdrawiam,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...