Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Piłem w Jabeerwocky piwo Cocos Hanel (nie pamiętam jak się pisało dokładnie, bo byłem już po spacerze po piwiarniach) :) Chciałbym odtworzyć ten smak w Sweet Stoucie. Możecie napisać mi jak dużo wiórków dać na fermentację cichą na 10 L warkę, aby było fest kokosa?

 

Pozdrawiam,

Mateusz :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki.

Zakupiłem zestaw na Milk Stouta na 10 L, mam chmiel Lubelski 50g(dam ok. 20g na 60 min i 20g na 30 min) i drożdże S-33. Niezbyt odpowiednie, ale muszę je wreszcie wykorzystać ;) Dowalę tych wiórków i zobaczymy ;)

 

Planuję warzyć za tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać wiórek kokosowych, to polecam poszukać na yt, na ostatniej kuźni piwowarów był stout właśnie z tym dodatkiem. Piwowar najpierw je opiekał w piekarniku/na patelni, a później odsączał na ręcznikach papierowych, żeby zebrać jak najwięcej oleju.

Edytowane przez buk0

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwo robione w sposób iście partyzancki :) Jeśli wyjdzie i będzie pijalne to będzie cud.

 

Robione z poniższego zestawu:

Słód Pale Ale - 1,2 kg

Słód Monachijski typ I - 0,25 kg

Słód Karmelowy 150 - 0,15 kg

Słód Czekoladowy Jasny (pakowany osobno) - 0,15 kg

Jęczmień Prażony (pakowany osobno) - 0,15 kg

Płatki Owsiane - 0,15 kg

Płatki Jęczmienne - 0,15 kg

Laktoza - 0,35 kg

Chmiel Lubelski ~ 30g (15g na 60min i 15g na 10min)

 

Drożdże to S-33 Fermentis.

 

 

Mam dziwny termometr, który niedokładnie pokazywał temperatury. Po otwarciu pokrywy więcej, później spadał bardzo wolno, więc zacieranie mogło odbywać się w wyższych temperaturach niż zalecane 66°C. 

 

 

 

Wyszło mi ok. 7L brzeczki o gęstości 16 blg. Dolałem 1,6L wrzątku i otrzymałem ok. 11 blg. Później poszło do gotowania i po gotowaniu otrzymałem brzeczkę 19 blg i znów dolałem czajnik wody. Do ostygnięcia i fermentacji pójdzie brzeczka z chmielinami, ponieważ nie miałem jak ich oddzielić po gotowaniu. 

Co do higieny to też mam sporo zastrzeżeń. Niestety musiałem spieszyć się ze wszystkim i tak wyszło. 

Kupiłem 400 g wiórków kokosowych, które pójdą na fermentację burzliwą w połowie i cichą w drugiej połowie.

Jeśli będzie pijalne to będę zachwycony :)

 

Kolejne warzenie piwa (o ile to nie wyjdzie) za ponad rok - już na swoim :)

 

EDIT:

 

Przed zadaniem drożdży daje się wyczuć mocny zapach gotowanych warzyw(DMS). Możliwe sposoby jego "osiągnięcia" przeze mnie:
 
  • zbyt krótkie wrzenie brzeczki
  • gotowanie brzeczki pod przykryciem
  • zbyt powolne chłodzenie brzeczki (w zakresie temperatur 90-70 stopni)
  • zakażenie bakteryjne w brzeczce, głównie Obesumbacterium Proteus i Hafnia

 

Może drożdże i wiórki przykryją trochę ten zapach. 

Edytowane przez markus383

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przynajmniej temperatura fermentacji jest odpowiednia dla drożdży ;) Mam 19°C przez 24h na dobę, więc jest w porządku. 

 

Do kolejnego piwka przyłożę się bardziej :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×