Skocz do zawartości
Apofis

IPA Equinox

Rekomendowane odpowiedzi

witam

 

Jestem po kilku warkach z zestawów i chciałbym uwarzyć coś samemu , proszę o rady  z góry dziękuję :

 

Warka 10 l   15 Blg    Ibu 42,8     EBC 11,4

 

1. Pale Ale Strzegom 5,5 Ebc      2,5 kg

2.Bursztynowy Strzegom 30 Ebc 0,3 kg

3.Pszeniczny Strzegom   3 Ebc   0,3 kg

4.mech irlandzki     2,5 g

5.Chmiel Equinox     90 g

 

Zacieranie  66 stopni  -60 min

gotowanie 70 min 

chmielenie 45g  -60 min

chmielenie na zimno 7 dni 25 g

    -//-                         3 dni 20 g

 

Drożdże US-05 ?  -lub   czy mogę zadać gęstwę  po Sweet Stout na US -04 są jeszcze w fermentorze na cichej od 2 tyg?

                                                               ile jej dodać ?                                             ( w sumie od początku to ok 30 dni )

 

Proszę o skorygowanie co jak ma być najbardziej to z chmieleniem mam problem.

 

pozdrawiam

Karol

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

Zasyp OKEJ, schemat zacierania OK. Chmielenia nie rozumiem, ale jeżeli masz zamiar dać 45 g equinoxa na 60 min. to wyjdzie ponad 100 IBU. Ja bym proponował:

60 minut - 15 g 

10 minut - 10 g

0 minut - 25 g 

i 40 g na cichą na 5-7 dni. Wyjdzie około 50 IBU. 

 

Co do drożdży to możesz użyć S-04, zebrać czystą gęstwę i wg kalkulatora zadać odpowiednią ilość. Możesz też świeżych US-05, moim zdaniem do IPA bardziej się nadają. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym wywalił ten bursztynowy a dał np. monachijski albo zmienił na 150g ale co kto lubi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zostaw pale ale, resztę wywal, możesz dać do pale ale carapils

 

zmień chmielenie

s-04 są dobre do ipy, tylko je przemyj kilka razy żeby usunąć posmaki stouta

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

zostaw pale ale, resztę wywal, możesz dać do pale ale carapils

 

Czemu? Pszenica wspomoże pianę a bursztynowy podbije kolor i lekko słodowość. Tego słodu jest 10 %, tak więc ja bym nic nie zmieniał. W sumie z tym bursztynowym to jak kto woli, jak doda będzie ciemniejsze i bardziej słodowe, jak nie to nie :) Osobiście słodu pszenicznego dodaje do każdej warki i z piany jestem zadowolony, co słód ten w takiej ilości na smak nie wpływa. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×