Jump to content
Apofis

IPA Equinox

Recommended Posts

witam

 

Jestem po kilku warkach z zestawów i chciałbym uwarzyć coś samemu , proszę o rady  z góry dziękuję :

 

Warka 10 l   15 Blg    Ibu 42,8     EBC 11,4

 

1. Pale Ale Strzegom 5,5 Ebc      2,5 kg

2.Bursztynowy Strzegom 30 Ebc 0,3 kg

3.Pszeniczny Strzegom   3 Ebc   0,3 kg

4.mech irlandzki     2,5 g

5.Chmiel Equinox     90 g

 

Zacieranie  66 stopni  -60 min

gotowanie 70 min 

chmielenie 45g  -60 min

chmielenie na zimno 7 dni 25 g

    -//-                         3 dni 20 g

 

Drożdże US-05 ?  -lub   czy mogę zadać gęstwę  po Sweet Stout na US -04 są jeszcze w fermentorze na cichej od 2 tyg?

                                                               ile jej dodać ?                                             ( w sumie od początku to ok 30 dni )

 

Proszę o skorygowanie co jak ma być najbardziej to z chmieleniem mam problem.

 

pozdrawiam

Karol

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. 

Zasyp OKEJ, schemat zacierania OK. Chmielenia nie rozumiem, ale jeżeli masz zamiar dać 45 g equinoxa na 60 min. to wyjdzie ponad 100 IBU. Ja bym proponował:

60 minut - 15 g 

10 minut - 10 g

0 minut - 25 g 

i 40 g na cichą na 5-7 dni. Wyjdzie około 50 IBU. 

 

Co do drożdży to możesz użyć S-04, zebrać czystą gęstwę i wg kalkulatora zadać odpowiednią ilość. Możesz też świeżych US-05, moim zdaniem do IPA bardziej się nadają. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym wywalił ten bursztynowy a dał np. monachijski albo zmienił na 150g ale co kto lubi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zostaw pale ale, resztę wywal, możesz dać do pale ale carapils

 

zmień chmielenie

s-04 są dobre do ipy, tylko je przemyj kilka razy żeby usunąć posmaki stouta

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

zostaw pale ale, resztę wywal, możesz dać do pale ale carapils

 

Czemu? Pszenica wspomoże pianę a bursztynowy podbije kolor i lekko słodowość. Tego słodu jest 10 %, tak więc ja bym nic nie zmieniał. W sumie z tym bursztynowym to jak kto woli, jak doda będzie ciemniejsze i bardziej słodowe, jak nie to nie :) Osobiście słodu pszenicznego dodaje do każdej warki i z piany jestem zadowolony, co słód ten w takiej ilości na smak nie wpływa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...