Skocz do zawartości
Grespp

Zacieranie - kolor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przed chwila skonczylem zacieranie i piwo ma kolor mataliczny/szary. Warzyłem weizena ze słodów z strzegomu. Jest to moja pierwsza warka z zacieraniem dlatego zadziwił mnie kolor. Czy taki kolor jest normalny ? jest sens wogole to chmielic i zadawać drożdze ? 

Składniki: 

- Strzegom słód jasny pilzneński - 1kg 
- Strzegom słód pszeniczny - 2kg

Zacieranie: 

– 20 minut w 44°C

– 45 minut w 63°C

– 20 minut w 72°C

- 78°C wygrzew 

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ktos już miał taki osad i podobny kolor jakby mu śrutownik sam się ześrutował ,brzeczka po filtracji powinna być w miarę klarowna,może opalizująca,ale na pewno nie mętna na maxa i szara.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×