Skocz do zawartości

Black Rye IPA ocena receptury


michal9890

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Chciałbym zapytać czy taka receptura ma sens? To jedna z moich pierwszych receptur więc wolę się podpytać. Co ewentualnie zmienić? Nie za mało chmielu na aromat? 

 

Zasyp:

pilzneński 2 kg

monachijski 1 kg

żytni 1 kg

carabohemian 1 kg

pszeniczny 0,5 kg

carafa III special 0,25 kg

 

Z tego wychodzi mi niecałe 16 BLG

 

Chmielenie:

Magnum 40g - 60 min

Centenial 25g - 15 min

Masaic 25g - 0 min

Centenial - 25g na zimno

Mosaic - 25 g na zimno

 

Z tego wychodzi 64 IBU

 

Co o tym sądzicie? Z góry dziękuję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie, to trochę za mało chmielu na cichą.. jak wrócę do domu, to postaram się wrzucić moją recepturę ciemnej IPA'y: podobn była dobra ;). Co do zasypu, to nie wiem, po co ten carabohemian i to aż w takiej ilości.. IPA raczej wytrawna powinna być..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja do swojego black ipa (zasyp 6,75kg) dodałem 0,5kg carafy II special tylko na mashout i piwo było czarne, jak się człowiek dopatrzył to mógł dostrzec jakieś lekkie rubinowe refleksy. Taka ilość i moment dodania wprowadziły bardzo mało palonego czy kwaśnego, pamiętam, że wrzuciłem to piwo do depo i były dobre opinie. Ten carabohemian i to jeszcze w takiej ilości to może być kiepski pomysł, w końcu to ma 200ebc i stanowiłoby blisko 20% zasypu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.