Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,po kilku konsultacjach w sobotę uważyłem sobie piwko.

 

Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann 3kg,słód monachijski typ 2 Strzegom 0,5kg,Słód pszeniczny jasny Weyermann 0,25 kg,słód Carapils  carapils 0,25kg,
drożdże Safbrew US-5,chmiele marynka 50g,lubelski 30g, Chmiel East Kent Goldings 15g i 15g na cichą.

11 blg,24l

 

chmielemie :60min marynka,15min lubelski, 5min EKG
zacieranie: 44 -10min
                   62-30min
                   73-30min
                   75-10min

Jak myślicie w jakim stylu ta warka będzie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Monachijskie Ale :)

Edytowane przez PiotrM

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zapewne piwo będzie w twoim stylu skoro to twoja receptura.

Ja bym je nazwał Niezdecydowane Ale. Po troszkę wszystkiego ale nie za dużo. Zacieranie w czterech krokach na moje skromne oko nic nie wnoszących.

Jeśli faktycznie utrzymałeś takie temperatury to w tych 62 stopniach wszystko się zatarło na wytrawnie.

Odpuść sobie to EKG na cichą. 15 g EKG na 24 litry piwa tylko Ci syfu w fermentorze narobi.

Jak zawsze fermentacja najważniejsza. Jeśli temperatura nie poleci powyżej 18 C (przynajmniej na początku) może z tego wyjść piwo rozkładające Żubra na łopatki :D.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pszenica tak mnie skołowała w 44stopniach, no ale trudno,to dopiero początki nauki warzenia dobrego piwka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zwykłe Pale Ale. Czemu niby monachijskie?

Wydaje mi się, że monachijski i carapils wniosą słodowość, której nie ma w pale ale. Tylko mi się wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zwykłe Pale Ale. Czemu niby monachijskie?

Wydaje mi się, że monachijski i carapils wniosą słodowość, której nie ma w pale ale. Tylko mi się wydaje.
Nie ma dużo tych słodów, bez przesady :) Popatrz na receptury pilsów. A monacha to można nawet 100% dać, wtedy na pewno będzie monachijskie ;) Edytowane przez bart3q

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

monachijski i carapils wniosą słodowość, której nie ma w pale ale.

hmm, myślę, że to jednak dość kontrowersyjna opinia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

monachijski i carapils wniosą słodowość, której nie ma w pale ale.

hmm, myślę, że to jednak dość kontrowersyjna opinia.

 

W słodzie Pale Ale czy w piwie Pale Ale?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

monachijski i carapils wniosą słodowość, której nie ma w pale ale.

hmm, myślę, że to jednak dość kontrowersyjna opinia.
W słodzie Pale Ale czy w piwie Pale Ale?
W słodzie pale ale, ale w stylu pale ale chyba też.

A tak ogólnie to "monachijskie ale" ciekawiej brzmi niż pale ale, dla tego co autor uwarzył.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobilem kiedys cos w tym guscie, mi najblizej do ambera z tym

U mnie bylo:

2.0 kg Monachijski II

1.8 kg Monachijski I

0.4 kg Owsiany

0.2 kg zakwaszający

0.2kg Karmelowy 30

0.05kg Pszeniczny czarny ( dodatek do wysładzania )

 

Zacierane wytrawnie, chmielone

FWH Centennial szyszka 20g

20' Centennial szyszka 10g

10' Cascade szyszka 20g

Hop Stand 20' ( 75-65°C ) Cascade szyszka 80g

 

Bylo dobre ale ulepkowate, pod koniec kega byla troche meka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W słodzie pale ale, ale w stylu pale ale chyba też.

Przykro mi, ale to się nie trzyma kupy. Przecież słody monachijski i carapils w żadnym wypadku nie są tradycyjnymi składnikami stylu Pale Ale, który właśnie znany jest z wyraźnej słodowości:

"Aroma: (...) Bready, biscuit, or lightly toasty malt complexity is common"

"Flavour: (...) The malt profile is typically bready, biscuity, or lightly toasty"

Cytaty z BJCP2015 dla stylu Best Bitter.

Chyba że robi się "Pale Ale" ze słodu pilzneńskiego, wtedy trzeba się ratować słodami specjalnymi żeby nie wyszło puste piwo.

Edytowane przez dirk gently

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×