Cecop 1 Posted August 29, 2016 Wczoraj warzylem mojego pierwszego lekkiego weizena 11,2 BLG. Moze ktos daj jakies rady jak pokierowac temperatura fermentacji na drozdzach WLP300? Zadalem starter okolo 1:00 w nocy do brzeczki o temp 16°C. Dzisiaj po powrocie z pracy (ok 13h od zadania drozdzy) rurka pracuje dosyc intensywie. Obecnie utrzymuje temperature fermentacji na 16,5°C. W jakim tempie podnosic temperature zeby mniejwiecej otrzymac balans miedzy gozdzikiem a bananem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mikemat 4 Posted September 1, 2016 Podnoś stopniowo do 20-21 stopni. Powinno wyjść optymalnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted September 1, 2016 Mniej więcej przefermentuje Ci to w większości w tydzień, więc możesz podnosić o 1oC/dobę a potem potrzymać parę dni w 21oC. Quote Share this post Link to post Share on other sites