Jump to content
Sign in to follow this  
Cecop

Weizen na WLP 300 - jak poprowadzic fermentacje?

Recommended Posts

Wczoraj warzylem mojego pierwszego lekkiego weizena 11,2 BLG. Moze ktos daj jakies rady jak pokierowac temperatura fermentacji na drozdzach WLP300? Zadalem starter okolo 1:00 w nocy do brzeczki o temp 16°C. Dzisiaj po powrocie z pracy (ok 13h od zadania drozdzy) rurka pracuje dosyc intensywie. Obecnie utrzymuje temperature fermentacji na 16,5°C. W jakim tempie podnosic temperature zeby mniejwiecej otrzymac balans miedzy gozdzikiem a bananem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podnoś stopniowo do 20-21 stopni. 
Powinno wyjść optymalnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mniej więcej przefermentuje Ci to w większości w tydzień, więc możesz podnosić o 1oC/dobę a potem potrzymać parę dni w 21oC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.