Skocz do zawartości
Cecop

Weizen na WLP 300 - jak poprowadzic fermentacje?

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj warzylem mojego pierwszego lekkiego weizena 11,2 BLG. Moze ktos daj jakies rady jak pokierowac temperatura fermentacji na drozdzach WLP300? Zadalem starter okolo 1:00 w nocy do brzeczki o temp 16°C. Dzisiaj po powrocie z pracy (ok 13h od zadania drozdzy) rurka pracuje dosyc intensywie. Obecnie utrzymuje temperature fermentacji na 16,5°C. W jakim tempie podnosic temperature zeby mniejwiecej otrzymac balans miedzy gozdzikiem a bananem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podnoś stopniowo do 20-21 stopni. 
Powinno wyjść optymalnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mniej więcej przefermentuje Ci to w większości w tydzień, więc możesz podnosić o 1oC/dobę a potem potrzymać parę dni w 21oC.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×