Mathev 5 Posted August 26, 2016 (edited) Cześć, Czy ktoś kiedyś sprawdzał ile idzie litrów wody podczas chodzenia brzeczki? Żeby ograniczyć koszty wpadłem na pomysł. Mój pomysł polega na tym żeby używać cały czas tej samej wody. Do chłodnicy zanurzeniowej podłączyć pompkę paliwa samochodową która źródło wody będzie brała np z fermentora w którym będzie woda z lodem. Proszę o jakieś uwagi Edited August 26, 2016 by Mathev Quote Share this post Link to post Share on other sites
Thorgall 77 Posted August 26, 2016 (edited) Ja chłodze w wannie 100 litrowej,wymiana wody po około 30 minutach. Koszt m3 to chyba 10zł ,wychodzi 1złoty polski za jednorazowe chłodzenie. Wiekszą oszczedność uzyskasz, pijąc jedno piwo podczas warzenia zamiast dwóch Edited August 26, 2016 by Thorgall 1 Samson_Miodek reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ralphinistrator 12 Posted August 26, 2016 (edited) w zależności od temperatury wody uzywam ok 60-80l na schłodzenie 20 litrów do ok 20 stopni C. Zeby to miało sens musiałbys miec duuuzo większy zbiornik na wodę chłodzącą niz 30l fermentatora - mam nadzieje ze miałes na mysli fermentor ? Edited August 26, 2016 by Ralphinistrator Quote Share this post Link to post Share on other sites
rkkr 50 1 Items Posted August 26, 2016 (edited) W mojej opinie nie będzie to warte zachodu. Zwróć uwagę, że do fermentora z lodem będzie Ci wpływać gorąca (przynajmniej na początku) woda. Musiałbyś sobie przygotować spory zapas lodu do chłodzenia krążącej wody. Ja mam inny sposób, żeby choć częściowo nie marnować wody przy chłodzeniu: zbieram wodę, używaną w tym celu do innych pojemników, a potem używam jej do mycia fermentorów, garnków, etc... W ten sposób jakąś jej część odzyskuję... Dodatkowo pod koniec chłodzenia, gdzieś tak przy temperaturze 30°C wkładam zbiornik w którym mam brzeczkę do innego, troszkę większego i do tego drugiego dolewam wody oraz dodaję kostki lodu. Dzięki temu w tym drugim zbiorniku mam wodę o temperaturze rzędu 5°C co wydatnie przyśpiesza ostatnią fazę chłodzenia. Co do ilości zużywanej wody to zależy to od wielu czynników, np. od rodzaju chłodnicy i temperatury wody w sieci... Poprzeglądaj zapiski piwowarów. Niekiedy są zamieszczone w nich informacje o ilości wody zużytej do chłodzenia. Edited August 26, 2016 by rkkr Quote Share this post Link to post Share on other sites
astamoth 2 1 Items Posted August 27, 2016 Mi przeciętnie schodzi od 80 do 100l wody. Gównie dla tego, że temp zimnej wody w kranie to 23 stopnie. Planuje dodatkowo schładzać wodę poprzez przepuszczenie jej przez wodę z lodem znajdującą się w lodówce turystycznej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted August 27, 2016 Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę z tego, że lód nie bierze się znikąd i jego wytworzenie też kosztuje. Nie wiem oczywiście ile, ale obawiam się, że koszt energii elektrycznej zużytej do wyprodukowania lodu przewyższy oszczędności wynikłe z mniejszego zużycia wody. Quote Share this post Link to post Share on other sites
astamoth 2 1 Items Posted August 28, 2016 U mnie zużycie wody byłoby nieskończone, gdybym próbował czynnikiem o temperaturze 23 stopni schłodzić brzeczkę do 16 ... Koszt wyprodukowania lodu zdecydowanie niższy Quote Share this post Link to post Share on other sites
profik 102 1 Items Posted August 28, 2016 Ja z reguły kończę robić piwo około 14-15 po południu, prawie jak ppsprzatam, umyje się, odpoczne to brzeczka jest schłodzone w lodówce o dodatkowe 6-7c i wtedy zadaje drożdże. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pszczół 5 Posted August 28, 2016 w zależności od temperatury wody uzywam ok 60-80l na schłodzenie 20 litrów do ok 20 stopni C. Zeby to miało sens musiałbys miec duuuzo większy zbiornik na wodę chłodzącą niz 30l fermentatora- mam nadzieje ze miałes na mysli fermentor ? Forma jak najbardziej poprawna, oczywiście fermentor bardziej popularne określenie https://pl.wiktionary.org/wiki/fermentator Quote Share this post Link to post Share on other sites