Jump to content
Mathev

Chłodzenie brzeczki

Recommended Posts

Cześć,

 

 

Czy ktoś kiedyś sprawdzał ile idzie litrów wody podczas chodzenia brzeczki? Żeby ograniczyć koszty wpadłem na pomysł.

 

Mój pomysł polega na tym żeby używać cały czas tej samej wody. Do chłodnicy zanurzeniowej podłączyć pompkę paliwa samochodową która źródło wody będzie brała np z fermentora w którym będzie woda z lodem.

 

Proszę o jakieś uwagi

Edited by Mathev

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja chłodze w wannie 100 litrowej,wymiana wody po około 30 minutach. Koszt m3 to chyba 10zł ,wychodzi 1złoty polski za jednorazowe chłodzenie.

Wiekszą oszczedność uzyskasz, pijąc jedno piwo podczas warzenia zamiast dwóch :beer:  :P

Edited by Thorgall

Share this post


Link to post
Share on other sites

w zależności od temperatury wody uzywam ok 60-80l na schłodzenie 20 litrów do ok 20 stopni C. Zeby to miało sens musiałbys miec duuuzo większy zbiornik na wodę chłodzącą niz 30l

 

 

 

fermentatora
- mam nadzieje ze miałes na mysli fermentor ? :) Edited by Ralphinistrator

Share this post


Link to post
Share on other sites

W mojej opinie nie będzie to warte zachodu. 

Zwróć uwagę, że do fermentora z lodem będzie Ci wpływać gorąca (przynajmniej na początku) woda. Musiałbyś sobie przygotować spory zapas lodu do chłodzenia krążącej wody.

 

Ja mam inny sposób, żeby choć częściowo nie marnować wody przy chłodzeniu: zbieram wodę, używaną w tym celu do innych pojemników, a potem używam jej do mycia fermentorów, garnków, etc... W ten sposób jakąś jej część odzyskuję... Dodatkowo pod koniec chłodzenia, gdzieś tak przy temperaturze 30°C wkładam zbiornik w którym mam brzeczkę do innego, troszkę większego i do tego drugiego dolewam wody oraz dodaję kostki lodu. Dzięki temu w tym drugim zbiorniku mam wodę o temperaturze rzędu 5°C co wydatnie przyśpiesza ostatnią fazę chłodzenia.

 

Co do ilości zużywanej wody to zależy to od wielu czynników, np. od rodzaju chłodnicy i temperatury wody w sieci... Poprzeglądaj zapiski piwowarów. Niekiedy są zamieszczone w nich informacje o ilości wody zużytej do chłodzenia.

Edited by rkkr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi przeciętnie schodzi od 80 do 100l wody. Gównie dla tego, że temp zimnej wody w kranie to 23 stopnie.

Planuje dodatkowo schładzać wodę poprzez przepuszczenie jej przez wodę z lodem znajdującą się w lodówce turystycznej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę z tego, że lód nie bierze się znikąd i jego wytworzenie też kosztuje. Nie wiem oczywiście ile, ale obawiam się, że koszt energii elektrycznej zużytej do wyprodukowania lodu przewyższy oszczędności wynikłe z mniejszego zużycia wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie zużycie wody byłoby nieskończone, gdybym próbował czynnikiem o temperaturze 23 stopni schłodzić brzeczkę do 16 ... ;) Koszt wyprodukowania lodu zdecydowanie niższy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

w zależności od temperatury wody uzywam ok 60-80l na schłodzenie 20 litrów do ok 20 stopni C. Zeby to miało sens musiałbys miec duuuzo większy zbiornik na wodę chłodzącą niz 30l

 

 

 

fermentatora
- mam nadzieje ze miałes na mysli fermentor ? :)

 

Forma jak najbardziej poprawna, oczywiście fermentor bardziej popularne określenie ;) 

https://pl.wiktionary.org/wiki/fermentator

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...