Jump to content
szwagry

Imperialny porter angielski

Recommended Posts

Cześć,
 
chciałbym uwarzyć imperialny porter angielki wzorowany na recepturze
WiHuRa warka 79 - http://www.piwo.org/topic/5480-browar-czarny-rys/page-60
 

Zasyp: 9,85 kg

Słód pilzneński Weyermann - 7,00 kg (69,0%)

Słód monachijki Litovel - 1,10 kg (10,8%)

Słód pszeniczny Weyermann - 0,95 kg (9,4%)

Słód Carafa I Weyermann - 0,40 kg (3,9%)

Słód karmelowy 600 Strzegom - 0,40 kg (3,9%)

Cukier (do gotowania) - 0,30 kg (3,0%)


nie mam jednak drożdży użytych przy tym piwie. W lodówce mam zebraną gęstwę z S-04 oraz US-05 ale nie wiem czy będą one odpowiednie.

Jakie drożdże polecacie do takiego piwa?
 
 
 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za informację.

Myślę ewentualnie o zrobieniu nowego piwa przed porterem aby drożdże były świeże. Może ESB albo stout. Mam nadzieję, że piwo zdąży się ułożyć do świąt.

 

Mam jeszcze jedno pytanie, warzę w garnku o pojemności 33l  i wcześniej stosowałem proporcję 3,5l wody na kg zasypu, w tym wypadku będzie to tylko 2l na 1kg zasypu. Na co zwrócić uwagę przy tak gęstym zacierze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jedno, czy zacieranie przez 150 minut ma sens? Czy uwalnia się wówczas więcej cukrów?

 

Więcej nie :P Zatrze się w 60 minut, zapytaj autora dlaczego tak zacierał - może nie miał czasu i zostawił zacier na 2 h ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jakie drożdże polecacie do takiego piwa?

 

Zacierałem 150 min bo miałem po drodzę inne zajęcia, 90 min wystarczy (na lenia). Jakbym użył jednak US-05, jest szansa z nimi na lepsze odfermentowanie a przy tym OG piwo i tak będzie bardzo słodowe.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...