Skocz do zawartości
szwagry

Imperialny porter angielski

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
 
chciałbym uwarzyć imperialny porter angielki wzorowany na recepturze
WiHuRa warka 79 - http://www.piwo.org/topic/5480-browar-czarny-rys/page-60
 

Zasyp: 9,85 kg

Słód pilzneński Weyermann - 7,00 kg (69,0%)

Słód monachijki Litovel - 1,10 kg (10,8%)

Słód pszeniczny Weyermann - 0,95 kg (9,4%)

Słód Carafa I Weyermann - 0,40 kg (3,9%)

Słód karmelowy 600 Strzegom - 0,40 kg (3,9%)

Cukier (do gotowania) - 0,30 kg (3,0%)


nie mam jednak drożdży użytych przy tym piwie. W lodówce mam zebraną gęstwę z S-04 oraz US-05 ale nie wiem czy będą one odpowiednie.

Jakie drożdże polecacie do takiego piwa?
 
 
 
 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

S-04 - ale oblicz kalkulatorem potrzebną ilość gęstwy do wieku jej. Na 25 blg -20 litrów trochę jej będzie potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za informację.

Myślę ewentualnie o zrobieniu nowego piwa przed porterem aby drożdże były świeże. Może ESB albo stout. Mam nadzieję, że piwo zdąży się ułożyć do świąt.

 

Mam jeszcze jedno pytanie, warzę w garnku o pojemności 33l  i wcześniej stosowałem proporcję 3,5l wody na kg zasypu, w tym wypadku będzie to tylko 2l na 1kg zasypu. Na co zwrócić uwagę przy tak gęstym zacierze?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno, czy zacieranie przez 150 minut ma sens? Czy uwalnia się wówczas więcej cukrów?

 

Więcej nie :P Zatrze się w 60 minut, zapytaj autora dlaczego tak zacierał - może nie miał czasu i zostawił zacier na 2 h ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Jakie drożdże polecacie do takiego piwa?

 

Zacierałem 150 min bo miałem po drodzę inne zajęcia, 90 min wystarczy (na lenia). Jakbym użył jednak US-05, jest szansa z nimi na lepsze odfermentowanie a przy tym OG piwo i tak będzie bardzo słodowe.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×