Skocz do zawartości
Geladin

Problem z Pilsem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wydarzył mi się wypadek przy pracy (czy też raczej drożdżom)

 

Uwarzyłem sobie pilsa: 25 l 12,5 blg

pilzeński - 6kg

monachijski 0,4 kg

karmelowy 30 - 0.2 kg

 

zacieranie :

- 50°C - 10 min,

- 62-63°C - 30 min,

- 72,0°C - 50 min,

- 76-77°C - 5 min.

 

Zadane świeża gęstwa FM- Bohemska rapsodia, po wcześniejszym pilsie wedle takiego samego schematu - jedynie inne chmielenie.

I teraz problem, z tych 12,5 blg po 4 tygodniach fermentacji w temperaturze 11°C odfermentował jedynie do 6 blg spławikiem (refraktometr pokazuje 8).

Wcześniejsza wersja tego piwa z której pobrałem gęstwę odfermentowała do 2 blg. Nadmienię, że tą samą gęstwę zadałem też tego samego dnia do porteru bałtyckiego i tu wszystko w porządku, z 22 blg odfermentował do 5. (oba fermentory leżały w jednej lodówce obok siebie)

 

Co tu się mogło stać i jak to ratować? wlać tak niedofermentowane w butelki, to będzie strzelać do nieba.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trochę krótko zacierales w 62C

Pół godziny to za krótko? To ile Ty zacierasz w 62oC?  Może to kwestia jakości dodanej gęstwy?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
wlać tak niedofermentowane w butelki, to będzie strzelać do nieba.

Dlaczego sądzisz, że jest niedofermentowane? Słabo odfermentowane zgoda, ale to nie znaczy, że nie skończyło pracy. Jeżeli wszystko zrobiłeś tak jak piszesz, to nie widzę powodu żeby tylko do tych 6 zeszło, gdzieś musiał powstać błąd. To nie znaczy jednak, że fermentacja się nie zakończyła. Poza tym przed tobą jeszcze jakieś dwa tygodnie cichej, może zejść jeszcze niżej.

Edit;

Sprawdź balingomierz.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
z tych 12,5 blg po 4 tygodniach fermentacji w temperaturze 11°C odfermentował jedynie do 6 blg spławikiem (refraktometr pokazuje 8).

 

Kalkulator refraktometru w BS pokazuje 5blg po korekcie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. schemat zacierania był ustalany na podstawie receptur z z tego serwisu z wiki i tam jakoś było dobrze, do tego trza doliczyć jakieś 10 min podgrzewania z 63 do 73 - wydaje mi się że tu powinno być dobrze, ale kto wie

2. gęstwa zadawana bez kalkulatorów, ale dałem tak z 250 ml, tyle samo co do wspomnianego porteru

3. gęstwa była świeża, kilka godzin od przelewania poprzedniego piwa i jak pisałem, w porterze zadziałała prawidłowo, a miały ciężej

4. czy niedofermentowane, no trochę się boję, zobaczymy po tej cichej. balingomierz oczywiście po tym odczycie sprawdzałem, pokazuje prawidłowo - pierwszy raz mam taką sytuację

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możesz spróbować pokołysać jeszcze fermentorem, drożdże poderwą się z dna, może delikatnie napowietrzysz brzeczkę i przerwiesz tym samym ich stagnacje. U mnie kiedyś to pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×