Geladin Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Witam, wydarzył mi się wypadek przy pracy (czy też raczej drożdżom) Uwarzyłem sobie pilsa: 25 l 12,5 blg pilzeński - 6kg monachijski 0,4 kg karmelowy 30 - 0.2 kg zacieranie : - 50°C - 10 min, - 62-63°C - 30 min, - 72,0°C - 50 min, - 76-77°C - 5 min. Zadane świeża gęstwa FM- Bohemska rapsodia, po wcześniejszym pilsie wedle takiego samego schematu - jedynie inne chmielenie. I teraz problem, z tych 12,5 blg po 4 tygodniach fermentacji w temperaturze 11°C odfermentował jedynie do 6 blg spławikiem (refraktometr pokazuje 8). Wcześniejsza wersja tego piwa z której pobrałem gęstwę odfermentowała do 2 blg. Nadmienię, że tą samą gęstwę zadałem też tego samego dnia do porteru bałtyckiego i tu wszystko w porządku, z 22 blg odfermentował do 5. (oba fermentory leżały w jednej lodówce obok siebie) Co tu się mogło stać i jak to ratować? wlać tak niedofermentowane w butelki, to będzie strzelać do nieba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Trochę krótko zacierales w 62C, drożdży ile zadajesz? Wg kalkulatora? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Trochę krótko zacierales w 62C Pół godziny to za krótko? To ile Ty zacierasz w 62oC? Może to kwestia jakości dodanej gęstwy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Jak by cie termometr oklamal o 2c to by mogło być krótko... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 (edited) wlać tak niedofermentowane w butelki, to będzie strzelać do nieba. Dlaczego sądzisz, że jest niedofermentowane? Słabo odfermentowane zgoda, ale to nie znaczy, że nie skończyło pracy. Jeżeli wszystko zrobiłeś tak jak piszesz, to nie widzę powodu żeby tylko do tych 6 zeszło, gdzieś musiał powstać błąd. To nie znaczy jednak, że fermentacja się nie zakończyła. Poza tym przed tobą jeszcze jakieś dwa tygodnie cichej, może zejść jeszcze niżej. Edit; Sprawdź balingomierz. Edited August 25, 2016 by Jacenty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 z tych 12,5 blg po 4 tygodniach fermentacji w temperaturze 11°C odfermentował jedynie do 6 blg spławikiem (refraktometr pokazuje 8). Kalkulator refraktometru w BS pokazuje 5blg po korekcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geladin Posted August 25, 2016 Author Share Posted August 25, 2016 1. schemat zacierania był ustalany na podstawie receptur z z tego serwisu z wiki i tam jakoś było dobrze, do tego trza doliczyć jakieś 10 min podgrzewania z 63 do 73 - wydaje mi się że tu powinno być dobrze, ale kto wie 2. gęstwa zadawana bez kalkulatorów, ale dałem tak z 250 ml, tyle samo co do wspomnianego porteru 3. gęstwa była świeża, kilka godzin od przelewania poprzedniego piwa i jak pisałem, w porterze zadziałała prawidłowo, a miały ciężej 4. czy niedofermentowane, no trochę się boję, zobaczymy po tej cichej. balingomierz oczywiście po tym odczycie sprawdzałem, pokazuje prawidłowo - pierwszy raz mam taką sytuację Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drakon Posted August 26, 2016 Share Posted August 26, 2016 Możesz spróbować pokołysać jeszcze fermentorem, drożdże poderwą się z dna, może delikatnie napowietrzysz brzeczkę i przerwiesz tym samym ich stagnacje. U mnie kiedyś to pomogło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.