Jump to content
Sign in to follow this  
Geladin

Problem z Pilsem

Recommended Posts

Witam,

wydarzył mi się wypadek przy pracy (czy też raczej drożdżom)

 

Uwarzyłem sobie pilsa: 25 l 12,5 blg

pilzeński - 6kg

monachijski 0,4 kg

karmelowy 30 - 0.2 kg

 

zacieranie :

- 50°C - 10 min,

- 62-63°C - 30 min,

- 72,0°C - 50 min,

- 76-77°C - 5 min.

 

Zadane świeża gęstwa FM- Bohemska rapsodia, po wcześniejszym pilsie wedle takiego samego schematu - jedynie inne chmielenie.

I teraz problem, z tych 12,5 blg po 4 tygodniach fermentacji w temperaturze 11°C odfermentował jedynie do 6 blg spławikiem (refraktometr pokazuje 8).

Wcześniejsza wersja tego piwa z której pobrałem gęstwę odfermentowała do 2 blg. Nadmienię, że tą samą gęstwę zadałem też tego samego dnia do porteru bałtyckiego i tu wszystko w porządku, z 22 blg odfermentował do 5. (oba fermentory leżały w jednej lodówce obok siebie)

 

Co tu się mogło stać i jak to ratować? wlać tak niedofermentowane w butelki, to będzie strzelać do nieba.

Share this post


Link to post
Share on other sites
wlać tak niedofermentowane w butelki, to będzie strzelać do nieba.

Dlaczego sądzisz, że jest niedofermentowane? Słabo odfermentowane zgoda, ale to nie znaczy, że nie skończyło pracy. Jeżeli wszystko zrobiłeś tak jak piszesz, to nie widzę powodu żeby tylko do tych 6 zeszło, gdzieś musiał powstać błąd. To nie znaczy jednak, że fermentacja się nie zakończyła. Poza tym przed tobą jeszcze jakieś dwa tygodnie cichej, może zejść jeszcze niżej.

Edit;

Sprawdź balingomierz.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites
z tych 12,5 blg po 4 tygodniach fermentacji w temperaturze 11°C odfermentował jedynie do 6 blg spławikiem (refraktometr pokazuje 8).

 

Kalkulator refraktometru w BS pokazuje 5blg po korekcie

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. schemat zacierania był ustalany na podstawie receptur z z tego serwisu z wiki i tam jakoś było dobrze, do tego trza doliczyć jakieś 10 min podgrzewania z 63 do 73 - wydaje mi się że tu powinno być dobrze, ale kto wie

2. gęstwa zadawana bez kalkulatorów, ale dałem tak z 250 ml, tyle samo co do wspomnianego porteru

3. gęstwa była świeża, kilka godzin od przelewania poprzedniego piwa i jak pisałem, w porterze zadziałała prawidłowo, a miały ciężej

4. czy niedofermentowane, no trochę się boję, zobaczymy po tej cichej. balingomierz oczywiście po tym odczycie sprawdzałem, pokazuje prawidłowo - pierwszy raz mam taką sytuację

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz spróbować pokołysać jeszcze fermentorem, drożdże poderwą się z dna, może delikatnie napowietrzysz brzeczkę i przerwiesz tym samym ich stagnacje. U mnie kiedyś to pomogło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...