Skocz do zawartości

Fermentacja


Zacier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jako że jestem tu nowy zacznę od przedstawienia się :) nazywam się Tomek jestem z Rybnika obecnie fermentuje drugą warkę z brewkitu co do pytania jakie mnie nurtuje to chodzi o temperaturę fermentacji w mieszkaniu mam 22 stopnia więc do piwa to trochę dużo jest opcja fermentacji w piwnicy i tu pytanie czy wilgoć i woń grzyba nie zakazi mi piwa? Jest tam chłodno ale to stare budownictwo i grzyba tam czuć..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam jako że jestem tu nowy zacznę od przedstawienia się :) nazywam się Tomek jestem z Rybnika obecnie fermentuje drugą warkę z brewkitu co do pytania jakie mnie nurtuje to chodzi o temperaturę fermentacji w mieszkaniu mam 22 stopnia więc do piwa to trochę dużo jest opcja fermentacji w piwnicy i tu pytanie czy wilgoć i woń grzyba nie zakazi mi piwa? Jest tam chłodno ale to stare budownictwo i grzyba tam czuć..

 

Fermentor powinien być szczelny. Jeżeli nie będziesz go otwierał w piwnicy to wszystko powinno być dobrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli fermentor jest szczelnie zamknięty to nie powinno się nic dziać. Dla pewności możesz do rurki wlać alkohol zamiast wody.

 

Najlepiej nie otwieraj go tam i wnieś już szczelnie zamkniętego, żeby nie złapał jakiegoś grzyba z powietrza.

Edytowane przez frugo90
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.