Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jako że jestem tu nowy zacznę od przedstawienia się :) nazywam się Tomek jestem z Rybnika obecnie fermentuje drugą warkę z brewkitu co do pytania jakie mnie nurtuje to chodzi o temperaturę fermentacji w mieszkaniu mam 22 stopnia więc do piwa to trochę dużo jest opcja fermentacji w piwnicy i tu pytanie czy wilgoć i woń grzyba nie zakazi mi piwa? Jest tam chłodno ale to stare budownictwo i grzyba tam czuć..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam jako że jestem tu nowy zacznę od przedstawienia się :) nazywam się Tomek jestem z Rybnika obecnie fermentuje drugą warkę z brewkitu co do pytania jakie mnie nurtuje to chodzi o temperaturę fermentacji w mieszkaniu mam 22 stopnia więc do piwa to trochę dużo jest opcja fermentacji w piwnicy i tu pytanie czy wilgoć i woń grzyba nie zakazi mi piwa? Jest tam chłodno ale to stare budownictwo i grzyba tam czuć..

 

Fermentor powinien być szczelny. Jeżeli nie będziesz go otwierał w piwnicy to wszystko powinno być dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli fermentor jest szczelnie zamknięty to nie powinno się nic dziać. Dla pewności możesz do rurki wlać alkohol zamiast wody.

 

Najlepiej nie otwieraj go tam i wnieś już szczelnie zamkniętego, żeby nie złapał jakiegoś grzyba z powietrza.

Edytowane przez frugo90

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jest sens żeby znieść obecny trunek czy doczekać Kong fermentacji?

 

A ile już fermentuje w 22 C?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi 3 warka będzie zacierana puszki mało frajdy dają :) no i pójdzie do piwnicy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy opłaca się brewkita dać na cichą?

Kwestia opłacalności jest bardzo względną ;)

Może sprecyzuj swoje pytanie żeby uzyskać sensowną odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Narazie nie

Jak póki co nie zbierasz gęstwy ani nic nie kombinujesz, to nie widzę specjalnie sensu zlewania na cichą, jak się zakończy fermentacja i drożdżę posprzątają to do butelek i po wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×