Jump to content
amrish

Fermentacja belgów jaka temperatura, dekokt waizenów

Recommended Posts

Witam, przymierzam się do zrobienia saisona i dubbla.

Wiem, że saison lubi wysoki temperatury nawet do 30, a dubbel trochę mniejsze.

Jednak jeśli wg receptury będę oba trzymać od początku w tak wysokiej temp to może nam wyjść rozpuszczalnik.

Jak robią to belgowie? Na chłopski rozum musiałbym wystartować np 2-3 dni fermentacji w tych 18 stopniach, a potem podnieść do 20+?

Czy ktoś mógłby to opisać na przykładzie saisona i dubbla?

 

 

I drugie szybkie pytanie. Przymierzałęm się do hefe waizena a potem na jego gęstwie waizenbocka, jednak mam tak mały piec, że nie chcę się bawić w dekokt. Czytałem sporo komentarzy, że niby teraz słody są tak dobrej jakości, że można je zacierać infuzyjnie. Prosiłbym kogoś kto je tak robił o opinię :)

Edited by amrish

Share this post


Link to post
Share on other sites

Belgowie.... chłopie, Belgowie...

 

http://blog.homebrewing.pl/dubbel-wskazowki-do-zacierania-gotowania-i-fermentacji/- tu masz bardzo dobrze opracowany temat.

 

Co do weizenbocka to zawsze zacieram infuzyjnie, bo nie chce mi się bawić w dekokcję (aczkolwiek zwykłą pszenicę parę razy tak robiłem). Wychodzi niezły, więc spokojnie możesz odpuścić dekokcję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też robiłem chyba 2 razy dekokcję ale sobie odpuściłem . Tak naprawdę dobrego pszeniczniaka  robią drożdże (najlepiej płynne)  i odpowiednia fermentacja ~teraz np. zacząłem fermentować w 13 stopniach  (FM41, planuje skończyć w 24) wali zgniłymi jajami jak jasna cholera.Ale z praktyki wiem że im gorzej śmierdzi teraz  tym ładniej będzie pachnieć gotowe 

Edited by morfitru75

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Tak naprawdę dobrego pszeniczniaka robią drożdże (najlepiej płynne)

pomijając kwestie dekokcji i inne to czy gęstwa z WB-06 to drożdże suche czy płynne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówimy o gęstwie czy o zrobieniu pierwszego pszeniczniaka ? Przy pierwszym to raczej nie będzie miał gęstwy  Chyba że ja o czymś nie wiem Dr2 

Edited by morfitru75

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mówimy o gęstwie czy o zrobieniu pierwszego pszeniczniaka

mnie się wydawało, że o dekokcję pytano,

a jeśli już o drożdżach zacząłeś to sugerowane przez Ciebie płynne drożdże tez by chyba trza jakoś "rozbujać".

No chyba, że tym razem to ja o czymś nie wiem? :D

 

ale ja się nie znam ja tylko lubię dobre piwo ;)

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...