Undeath 1197 1 Items Posted August 24, 2016 (edited) Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w Kursie sensorycznym organizowany przez Lubuski Oddział Terenowy PSPD na kapsułkach firmy FlavorActive, który odbędzie się 24 września podczas 10 rocznicy uwarzenia pierwszego piwa w minibrowar Haust w Zielonej Górze.Kurs przeznaczony jest dla piwowarów domowych oraz innych osób, które chcą posiąść wiedzę umożliwiającą prawidłową ocenę piwa. Celem kursu jest przekazanie uczestnikom wiedzy piwowarskiej naukowej oraz sensorycznej. Wykład z wiedzy teoretycznej uzupełniony jest degustacją specjalnie rozrobionych kapsułek z zapachami, pozwalające określić dany aromat w piwie oraz przeprowadzenie szerokiej dyskusji na ten temat.Kursy przeprowadzony będzie w całości od godziny 12.00 do 17.00. Koszt:Członkowie Lubuskiego OT PSPD - w całości kurs darmowy (jednak należy się zapisać).50 zł/os - członkowie PSPD (przy zapisach ważne jest podanie numeru członka, tak by zidentyfikować czy była płacona składka)120 zł/os - pozostałe osoby. LICZBA MIEJSC OGRANICZONA maksymalnie 21 osób. Kurs poprowadzi Krzysztof Czechanowski (Undeath).Program Kursu:1. – Pierwsza część godzina 12.00 – Wstęp - Jak oceniać piwo?2. – Druga część godzina 12.45 – 5 zapachów: Diacetyl, Papierowy(karton), DMS, Skunks i Merkaptan 3 - Trzecia część godzina 13.30 5 zapachów: Metaliczny, Fenolowy, Kwaśny, Siarkowodór i Kwas Masłowy Przerwa obiadowa 30 minut.4. – Czwarta część godzina 14.30 – 5 zapachów: Chmielowy, Geraniol (kwiatowy), Kapronian (dojrzałe jabłko), Maślan etylu i Octan Izoamylu 5. – Piąta część godzina 15.15 – 5 zapachów: Aldehyd octowy, Zbożowy, Świeżo ścięta trawa, Kwas Kaprylowy i koci. 6.- Szósta część - Egzamin - ocena piwa. 16.00.7. Część nie oficjalna Spotkanie piwowarów domowych i degustacja piw domowych i Hausta.Kurs odbywa się w sali konferencyjnej Hausta przy ul. Plac Pocztowy 9 wejście schodami na drugim piętrze. Zapewniamy idealne miejsce, bez obcych zapachów, uniemożliwiających prawidłową identyfikację próbek, materiały pomocnicze, kubki, mace, wodę mineralną i dobrą atmosferę. Uczestników prosi się, żeby w dniu kursu nie spożywali ostrych potraw, mocno doprawionych oraz nie używali mocnych perfum i kosmetyków (żeby nie zaburzać innym użytkownikom odbioru próbek) i dzień wcześniej wstrzymali się większego picia i od mocniejszych alkoholi.Zgłoszenia na maila lubuski@pspd.org.pl lub przez wiadomość na FB https://www.facebook.com/LubuskiOTPSPD/ . Miejsca według pierwszeństwa zgłoszenia – będzie wysyłany mail zwrotny. Opłata za kurs na konto podane w zwrotnym mailu.Prowadzący Kurs:Krzysztof Czechanowski (Undeath) — w: Minibrowar HAUST. Edited August 24, 2016 by Undeath Quote Share this post Link to post Share on other sites