Skocz do zawartości
KillingJoke

Browar domowy Why so serious?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich oraz każdego z osobna!

Długo się zbierałem z rozpoczęciem swojej przygody z warzeniem domowego piwka częściowo z braku funduszy a częściowo z braku pewności czy warto, ale jednak w końcu postanowiłem rozpocząć swoją przygodę zwłaszcza, że chcę związać z tym przyszłość :D Studia a potem praca. 

Tak więc na chwilę obecną popełniłem dwie warki i postaram się je lekko opisać.

Warka #1 Dunkelweizen zestaw surowców od twojbrowar.pl

Oczekiwana ilość gotowego piwa 20 L
Gęstość 11.2 BLG
IBU 14
EBC 49,8

Zasyp:

Słód Pszeniczny 2.2 kg (53.7%) EBC 4
Monachijski 0.8 kg (19.5%) EBC 16
Strzegom Wiedeński 0.8 kg (19.5%) EBC 6
Karmelowy ciemny 0.2 kg (4.9%) EBC 650
Czekoladowy 0.1 kg (2.4%) EBC 1000

Chmiel:

Lubelski 30g 4% alfa

Drożdże:

Mangrove Jack's M20 Bavarian Wheat
                                                                                                                                                                                                                                                                         
Zacieranie:

12.3 L wody do zacierania 48C

15 min w 44C
15 min w 63C
15 min w 72C

Dodanie słodu czekoladowego: 

45 min w 72C
10 min w 78C 

Wysładzanie 17.1 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 25.3 L brzeczki

Chmielenie: 

Lubelski 30g 4% alfa, 60 min 

Fermentacja burzliwa: 7 dni w 21C

Butelkowanie: przygotowany roztwór glukozy krystalicznej 276,2 g, oczekiwane nagazowanie 4 v/v. 
                                                                                                                                                                                                                                                                         
Spostrzeżenia:

-Miałem problem z próba jodową nie wiem czy to przez mój brak doświadczenia (pewnie tak), ale przy przerwie w 72C przynajmniej wg. przepisu zacieranie powinno trwać 45 minut i w teorii próba jodowa powinna wyjść negatywna. W moim przypadku a przynajmniej tak mi się wydawało cały czas jod zmienia barwę tak więc przetrzymałem w sumie o dodatkowe 30 minut dopiero wtedy próba wyszła negatywna, a przynajmniej tak mi się zadawało :D. Skutkiem tego a przynajmniej mi oraz osobą, którym dawałem do próbowania piwo w pierwszym łyku wydawało się lekko wodniste. 

- Tak teraz już wiem, że dodając tyle glukozy prosiłem się o granaty, następnym razem pójdę po rozum do głowy :D. Mimo wszystko nagazowanie wyszło zajebiste nic nie walnęło. Takie szczęście nowicjusza. 

Ogólnie jak na 1 warkę jestem mile zaskoczony zwłaszcza, że od razu zabrałem się za zacieranie a nie brewkity. Jak szaleć to szaleć. Na pewno następnym razem jak będę robił dunkelweizena to już nie z gotowych zestawów a raczej wg. własnego pomysłu i z konsultacją wśród bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek ;).

post-16943-0-13944300-1471981994_thumb.jpg

Warka #2 American Amber Ale, zestaw surowców od twojbrowar.pl

Oczekiwana ilość gotowego piwa 20 L
Gęstość 10.7 BLG
IBU 32
EBC 22.1

Zasyp: 

Pale Ale 3 kg (73.2%)  EBC 8
Monachijski 0.8 kg (19.5%) EBC 16
Crystal 150 0.3 kg (7.3%) EBC 150

Chmiele: 

Bravo 15 g 15.5 % alfa
Willamette 25 g 5 % alfa
Willamette 25 g 5 % alfa
Cascade 20 g 6 % alfa
Aurora 100 g 8.5 % alfa 

Drożdże:


Fermentis Safale US-05
                                                                                                                                                                                                                                                                         

Zacieranie:

14.3 L wody do zacierania 74.9C

Temp 68 C, Czas 70 min
Temp 78 C, Czas 5 min  

Wysładzanie 16.6 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 26.8 L brzeczki

Chmielenie: 

Bravo 15 g 60 min 15.5 % alfa
Willamette 25 g 10 min 5 % alfa
Willamette 25 g 1 min 5 % alfa
Cascade 20 g 1 min 6 % alfa

Fermentacja burzliwa: 8 dni w temp 21C
Fermentacja cicha: 7 dni w temp 20C + dodanie na ostatnie 3 dni chmielu Aurora 100 g. 

Butelkowanie: 123,1 g cukru w roztworze dodanym przed rozlewem do fermentora.
                                                                                                                                                                                                                                                                         
Spostrzeżenia:

-W sumie to co tu mogę napisać? Kolejny zestaw surowców od twojbrowar.pl tym razem padło na AAA byłem ciekaw tego piwa. Ogólnie proces zacierania jak i chmielenie przebiegł bez większych problemów. Tym razem podczas chmielenia użyłem woreczka na chmiel co bardzo ułatwiło mi ten etap. Za to miałem problem podczas filtracji chmielin podczas butelkowania. Wykorzystałem sprawdzony przez wielu patent z rajstopą. Dla pewności włożyłem jedną w drugą lecz mimo to taki mały pyłek jakimś cudem przedostał się do piwa przez co w butelkach widać mały osad. Mam nadzieję, że nie będzie gushingu. 

- Taka krótka informacja co do chmielu Aurora. Chmiel ten w początkowym stadium warzenia nie był w planie. Dostałem go i pod namową znajomych uznałem, że zaryzykuje i dodam go na cichą. Zamiast AAA wyszło takie lekkie APA :D. Dziś próbowałem jedną butelkę bardziej z ciekawości co z tej aurory uzyskam, tak więc aromat jak dla mnie super, goryczka nie dominuje, gazu mało ale to raczej norma jak na ledwo 2 dzień po butelkowaniu. Zostawię w spokoju resztę i zobaczę pod koniec tygodnia co się tam tworzy.   

 

Edytowane przez KillingJoke

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 American Stout - mieszanka własna z konsultacją u doświadczonego kolegi.

Przyjechał kurier z surowcami tak więc mogę już coś napisać ;)

Oczekiwana ilość gotowego piwa 21 L
Gęstość 13.3 BLG
IBU 62
EBC 124.5

Zasyp: 

Od początku gotowania


Weyermann - Pale Ale Malt 4 kg (66.7%) EBC 7
Weyermann - Caramunich typ II 0.75 kg (12.5%) EBC 120
Weyermann - Pszeniczny czekoladowy 0.5 kg (8.3%) EBC 1100
Weyermann - Jęczmień palony 0.2 kg (3.3%) EBC 1150
Płatki Owsiane Skleikowane 0.4 kg (6.7%) EBC 4

Na 15 min przed końcem zacierania:

Weyermann - Jęczmień palony 0.15 kg (2.5%) EBC 1150

Zacieranie: 

16.4 L wody 73.6C

45 min w 66C
25 min w 72C
1 min w 78C

Wysładzanie 16.8 L 76C lub do osiągnięcia 27.7 L brzeczki

Chmielenie: 

Amarillo 30 g 60 min 8.9 %
Amarillo 30 g 30 min 8.9 %
Simcoe 30 g 15 min 11.4 %
Simcoe 50 g na zimno ostatnie 3 dni 11.4 %

Drożdże: 

Safale S-04

Leżakowanie minimum 3 tygodnie minimum.
Fermentacja burzliwa 10 dni w 18-19 stopniach
Fermentacja cicha 5-7
3,2g cukru na butelkę

Warzenie planuję na niedzielę/poniedziałek w weekend mam plan zmontować chłodnicę zanurzeniową oraz lodówkę styropianową.

 

Edytowane przez KillingJoke

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 American Amber Ale
Piwo bardzo ładnie się wyklarowało, niestety osad pyłu z chmielin psuje efekt ;(. No trudno się mówi będzie trzeba lać pewna ręką ;D

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez KillingJoke

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 American Stout

30.08.2016
Drożdże zadane o 6 rano przed pracą ;D fermentacja ruszyła na oko po 9 godzinach bo jak wróciłem o 15 to już pięknie i żywo bulgotało <3

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez KillingJoke

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #4 Saison na koniec lata. 

Oczekiwana ilość gotowego piwa 20 L
Gęstość 12,9 BLG
IBU 29
EBC 27,8

Zasyp: 

Od początku gotowania


Weyermann - Pilzneński 2,7 kg EBC 5
Weyermann - Wiedeński 0,8 kg EBC 8
Weyermann - Pszeniczny 0,7 kg EBC 5
Weyermann - Carahell 0,2 kg EBC 25
Weyermann - Caraaroma 0,2 kg EBC 400
Weyermann - zakwaszający 0,1 kg EBC 8


Zacieranie: 

16.4 L wody 73.6C

60 min w 64C
45 min w 72C


Wysładzanie 16,1 L 76C lub do osiągnięcia 25,5 L brzeczki

Chmielenie: 

Marynka 20 g 65min 10%
Saaz 20 g 20min 4,5%
Saaz 10 g 5min 4,5%

Dodatki: 

Curacao 20g na ostatnie 20min gotowania
Glukoza 300g na ostatnie 5min gotowania


Drożdże: 

Wyeast 3724 Saison

Fermentacja burzliwa 14 dni w 22C
Fermentacja cicha 20 dni w 22C
200g cukru na refermentacje

 

Edytowane przez KillingJoke

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 American Stout

No muszę przyznać, że stoucik jest kozak :D piana super, czuć chmiele, palone słody bardzo dobrze wyczuwalne ale nie dominujące, czekolada też. Niby dopiero 8 dni od butelkowania, ale już jest dobrze wszyscy wychwalają :D ciekawe co będzie po 3 tygodniach

 

post-16943-0-75914000-1474740766_thumb.jpg

Edytowane przez KillingJoke

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×