Skocz do zawartości
fantasmag0ria

Granulat z własnej uprawy chmielu.

Rekomendowane odpowiedzi

Próbował ktoś robić?

W jaki sposób?

Jak się sprawdza?

 

Zastanawiam się nad alternatywnym sposobem przechowywania bo kiepsko z miejscem w lodówce/zamrażarce...

Jeśli temat się pojawił to przepraszam ale nie udało mi się znaleźć

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

do granulatu potrzebujesz odpowiedniej maszyny, sam tego nie zrobisz w domu. Obok Katowic będzie ciężko coś znaleźć; czasem producenci herbatek mają sprzęt do granulacji. Dużo tego towaru posiadasz?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pakowanie próżniowe szyszki po ususzeniu załatwia sprawę , robienie granulatu w domu to bezsens .

 

tego się obawiałem ;)

 

 

do granulatu potrzebujesz odpowiedniej maszyny, sam tego nie zrobisz w domu. Obok Katowic będzie ciężko coś znaleźć; czasem producenci herbatek mają sprzęt do granulacji. Dużo tego towaru posiadasz?

 

Jeszcze nie wiem. W tym roku założyłem chmielnik. Czysto teoretycznie pytałem... czyli nie wystarczy np maszynka do mięsa albo inny sprzęt w tym stylu?

 

A jak w ogóle rozpoznać, że szyszki są już gotowe do zbioru?

parę wątków niżej:

http://www.piwo.org/topic/14795-czy-juz-zbierac-chmiel-czy-moze-juz-za-pozno/?p=295498

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z alternatywnych metod, polecam pakowanie próżniowe w gazoszczelne worki. Zajmuje mało miejsca i zapewnia brak dostępu do powietrza.

post-15269-0-82916400-1473966172_thumb.jpgpost-15269-0-01801600-1473966196_thumb.jpg
 

Edytowane przez Skiba

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×