Dominik 0 Posted January 29, 2010 Witam! Mam kilka pytań a propos warzenia. Zamówiłem zestaw HB pro i składniki do uwarzenia 20l piwa Pale Ale ( http://www.homebrewing.pl/paleale-12stblg-zestaw-surowcow-p-224.html ). Nigdy wcześniej nie warzyłem, więc mam nadzieje, że mi pomożecie! 1. Na czym dokładnie polega filtracja? Punkt mojej instrukcji brzmi: ?4. Podgrzej do 75 stopni i przenieś do filtracji.? 2. Na czym polega wysładzanie? Punkt mojej instrukcji brzmi: ?5. Wysładzaj do uzyskania około 20 litrów.? 3. Chmielenie polega na gotowaniu 60 minut. Gotowaniu, czyli mam utrzymywać temperaturę 100 stopni? 4. Na czym polega fermentacja cicha i burzliwa? Mam zastosować obydwie te fermentacja czy tylko jedną z nich? 5. Czy cukier wsypywany do butelek to może być zwykły cukier biały, czy jednak lepsza jest glukoza? 6. Jeżeli chcę uwarzyć 2 razy mniej piwa (10 litrów) to czy muszę krócej gotować? Rozumiem, że składników mam użyć o połowę mniej? 7. Jakiej wody Wy używacie? Pozdrawiam Dominik Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted January 29, 2010 No, no, sporo czytania przed Tobą. zacznij od tego: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 724 1 Items Posted January 29, 2010 Ktoś Ciebie zmusił do warzenia piwa ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon_w 0 Posted January 29, 2010 Tak jak mam w opicie, "każdy kiedyś zaczynał" ale każdy powinien zaczynać od czytania. Nie jestem doświadczony w warzeniu, ale postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania. 1. Z tego co widzę, w tym zestawie nie ma filtratora, więc powinieneś coś chyba dokupić. Montujesz filtrator w fermentatorze z kranikiem, przelewasz do niego to to uwarzyłeś i filtrujesz. Resztę doczytaj na wiki. 2. Najprościej, przy końcu filtracji, dolewasz gorącej wody. 3.Ma "bulgotać" 4. Burzliwa, to ta, gdy drożdże intensywnie pracują, i wytarza się przy tym dużo CO2 i piany. Cicha to "leżakowanie" w fermentatorze, drożdze powoli kończą co zaczęły, piwo się klaruje. Przy warzeniu z zacieraniem zalecane są obydwie. 5. Może być zwykły. 6. Gotujesz tyle samo czasu. 7. Woda albo przegotowana, albo mineralna. Kranówa raczej nie jest polecana. Quote Share this post Link to post Share on other sites
admiro 68 1 Items Posted January 29, 2010 Witam! Fajnie, że zaczynasz warzyć piwo Do rzeczy: Pytania powinny być w dziale Piaskownica Piwowarska to raz, po drugie wnioskuję o wpis w regulaminie forum o konieczności przeczytania odpowiednich sekcji w Wiki przed rejestracją :rolleyes: edit elroy: post przeniesiony do Piaskownicy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 724 1 Items Posted January 29, 2010 7. Woda albo przegotowana, albo mineralna. Kranówa raczej nie jest polecana. A to dlaczego ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maryush 35 Posted January 29, 2010 Dominik, poczytaj forum i wiki. Bo pomimo tego, że leon_w odpowiedział Ci na pytania, to i tak będziesz miał coraz to nowe wątpliwości.. A jak obczytasz się z tematem, to będzie Ci łatwiej.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon_w 0 Posted January 29, 2010 Wydawało mi się, że może zawierać jakieś bakterie czy inne paskudztwa, których nie chcemy. Jeśli się mylę, chętnie posłucham sprostowania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maryush 35 Posted January 29, 2010 Witam!wnioskuję o wpis w regulaminie forum o konieczności przeczytania odpowiednich sekcji w Wiki przed rejestracją :rolleyes: Dobry pomysł, ale nie przed rejestracją, a raczej przed zadaniem pierwszego pytania na forum. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 724 1 Items Posted January 29, 2010 Wydawało mi się, że może zawierać jakieś bakterie czy inne paskudztwa, których nie chcemy. Jeśli się mylę, chętnie posłucham sprostowania. od prawie 150 warek leję kranówę i jest ok . Gdy w wodzie pojawiają się bakterie lub paskudztwa to wkracza Sanepid i mówią o tym w Wiadomościach Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maryush 35 Posted January 29, 2010 Wydawało mi się' date=' że może zawierać jakieś bakterie czy inne paskudztwa, których nie chcemy. Jeśli się mylę, chętnie posłucham sprostowania.[/quote']od prawie 150 warek leję kranówę i jest ok . Gdy w wodzie pojawiają się bakterie lub paskudztwa to wkracza Sanepid i mówią o tym w Wiadomościach Lejesz niegotowaną kranówkę do piwa/brzeczki? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 724 1 Items Posted January 29, 2010 Wydawało mi się' date=' że może zawierać jakieś bakterie czy inne paskudztwa' date=' których nie chcemy. Jeśli się mylę, chętnie posłucham sprostowania.[/quote'']od prawie 150 warek leję kranówę i jest ok . Gdy w wodzie pojawiają się bakterie lub paskudztwa to wkracza Sanepid i mówią o tym w Wiadomościach Lejesz niegotowaną kranówkę do piwa/brzeczki? A w którym momencie leje się wodę do brzeczki czy też piwa ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
agrest 1 Posted January 29, 2010 Gdy w wodzie pojawiają się bakterie lub paskudztwa to wkracza Sanepid i mówią o tym w Wiadomościach No popatrz Pan, a u mnie sanepid nie powiedzial mi ze sie woda do piwa nie nadaje. W wiadomosciach tez nie slyszalem. Moze dlatego ze nie mam TV a moze dlatego ze nie mam bakterii ale mam mase zelaza Za to sanepid ostatnio zrobil afere ze niby mamy cocacole w rurach co jak sie pozniej okazalo bylo bzdura wymyslana w niewiadomo jakim celu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan62 30 Posted January 30, 2010 Poza nielicznymi przypadkami w Polsce woda z kranu jest dobrym surowcem piwowarskim. W większości przypadków kupno wody w sklepie do warzenia ma uzasadnienie w psychice piwowara, noszenie baniek z wodą wpływa tez pozytywnie na kondycje i rozrost mięśni ( w dyscyplinie Pudziana nazywa się to spacer farmera). Sam byłem kiedyś przewrażliwiony i chyba ze 20 pierwszych warek robiłem z kupowanej wody, na szczęście to przeszłość, od dawna używam tylko kranówy, a co do gotowania to wystarcza to w czasie chmielenia. Stwierdzone różnice pomiędzy wodą ze sklepu, a kranówą to słabsza kondycja. Quote Share this post Link to post Share on other sites
admiro 68 1 Items Posted January 30, 2010 Ej koledzy Kawę, herbatę, zupę itd itp robicie (lub żona) na kranówce, a piwa już nie można? Przecież ta woda jest gotowana co najmniej godzinę podczas warzenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
agrest 1 Posted January 30, 2010 Mozna kolego, jak najbardziej ale tak jak pisalem wyzej. Nie kazdy ma dobra wode w kranie. Moja jest zazelaziona, gotowanie jej nie pomoze. Przed domem wystarczy wkopac sie na jakies 1metr zeby dokopac sie do pokladow rudej. Na szczescie mamy na podkarpaciu pare tzw. swietych zrodel a w szafie garazowej wynypalem ostatnio beczke po napojach. Ma cos chyba 60litrow. Chyba wybiore sie do swietego zrodla i uwarze swiety browar. Akurat pasuje mi pod nazwe mojego browaru Znalazlem nawet troche info o takich miejscach. Moze to kogos zainteresuje. Ciekawe jak wyjda naturalne, pyszne, domowe browarki na swietych wodach? Oto link http://www.wrozka.com.pl/view/page/id/2218 Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan62 30 Posted January 30, 2010 Mozna kolego, jak najbardziej ale tak jak pisalem wyzej. Nie kazdy ma dobra wode w kranie. Moja jest zazelaziona, gotowanie jej nie pomoze. Przed domem wystarczy wkopac sie na jakies 1metr zeby dokopac sie do pokladow rudej.Na szczescie mamy na podkarpaciu pare tzw. swietych zrodel a w szafie garazowej wynypalem ostatnio beczke po napojach. Ma cos chyba 60litrow. Chyba wybiore sie do swietego zrodla i uwarze swiety browar. Akurat pasuje mi pod nazwe mojego browaru Znalazlem nawet troche info o takich miejscach. Moze to kogos zainteresuje. Ciekawe jak wyjda naturalne, pyszne, domowe browarki na swietych wodach? Oto link http://www.wrozka.com.pl/view/page/id/2218 Przegadałem kiedyś kilka godzin z emerytowanym pracownikiem kilku browarów, zacytuje jego stwierdzenie dotyczące wody "każda woda, która bez przegotowania spożyta przez człowieka nie powoduje u niego żadnych rewelacji zdrowotnych, jest dobra do robienia piwa". Nie ma potrzeby szukać "cudownych żródeł", wystarczy rozglądnoć się wkoło, jeżeli nie w twojej miejscowości to w sąsiedniej taką wode znajdziesz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dominik 0 Posted January 30, 2010 Hm, mniej wiecej wszystko jasne. Czyli z tym zestawem (http://http://www.homebrewing.pl/paleale-12stb ? p-224.html) nie przefiltruje ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pieron 151 1 Items Posted January 30, 2010 Hm, mniej wiecej wszystko jasne. Czyli z tym zestawem (http://http://www.homebrewing.pl/paleale-12stb ? p-224.html) nie przefiltruje ? Link nie działa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dominik 0 Posted January 30, 2010 (edited) chodzi o ten zestaw http://www.homebrewing.pl/zestaw-sprzetowy-hbpro-p-190.html... Edited January 30, 2010 by Dominik Quote Share this post Link to post Share on other sites
kolomar 34 Posted January 30, 2010 (edited) Zmartwię Cię. W tym zestawie sprzętowym co go kupiłeś (HB Pro) nie ma filtratora. Najprościej zrobić samemu z rurki miedzianej lub oplotu. Edited January 30, 2010 by kolomar Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon_w 0 Posted January 31, 2010 Dość prosty do zrobienia i dosyć sprawny jest filtrator z oplotu. Tu jest opisane jak go zrobić http://www.wiki.piwo.org/index.php/Filtrator_z_oplotu_%28Jejski%29 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dominik 0 Posted January 31, 2010 ok, warzenie rozpoczęte. Tylko mam jedną wątpliwość. Wiem że muszę użyć obydwie fermentacje (burzliwą i cichą), wiem na czym polegają, tylko nie wiem jak doprowadzić do jednej, a jak do drugiej? Co zrobić żeby była fermentacja burzliwa, a co żeby była cicha? Quote Share this post Link to post Share on other sites
keda 1 Posted January 31, 2010 ok, warzenie rozpoczęte. Tylko mam jedną wątpliwość. Wiem że muszę użyć obydwie fermentacje (burzliwą i cichą), wiem na czym polegają, tylko nie wiem jak doprowadzić do jednej, a jak do drugiej? Co zrobić żeby była fermentacja burzliwa, a co żeby była cicha? Dodaj drożdże A tak powaznie pierwsza fermentacja czyli burzliwa - na pewno będzie czy chcesz czy nie - a cicha to już zależy od tego czy chcesz ją robić czy nie, ale przewaznie jest wskazana. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 724 1 Items Posted January 31, 2010 ok, warzenie rozpoczęte. Tylko mam jedną wątpliwość. Wiem że muszę użyć obydwie fermentacje (burzliwą i cichą), wiem na czym polegają, tylko nie wiem jak doprowadzić do jednej, a jak do drugiej? Co zrobić żeby była fermentacja burzliwa, a co żeby była cicha? Widzę że nadal nie czytałeś Quote Share this post Link to post Share on other sites