Jump to content
Sign in to follow this  
Dominik

Pierwsze warzenie - pomoc

Recommended Posts

Witam!

Mam kilka pytań a propos warzenia. Zamówiłem zestaw HB pro i składniki do uwarzenia 20l piwa Pale Ale ( http://www.homebrewing.pl/paleale-12stblg-zestaw-surowcow-p-224.html ). Nigdy wcześniej nie warzyłem, więc mam nadzieje, że mi pomożecie!

1. Na czym dokładnie polega filtracja? Punkt mojej instrukcji brzmi: ?4. Podgrzej do 75 stopni i przenieś do filtracji.?

2. Na czym polega wysładzanie? Punkt mojej instrukcji brzmi: ?5. Wysładzaj do uzyskania około 20 litrów.?

3. Chmielenie polega na gotowaniu 60 minut. Gotowaniu, czyli mam utrzymywać temperaturę 100 stopni?

4. Na czym polega fermentacja cicha i burzliwa? Mam zastosować obydwie te fermentacja czy tylko jedną z nich?

5. Czy cukier wsypywany do butelek to może być zwykły cukier biały, czy jednak lepsza jest glukoza?

6. Jeżeli chcę uwarzyć 2 razy mniej piwa (10 litrów) to czy muszę krócej gotować? Rozumiem, że składników mam użyć o połowę mniej?

7. Jakiej wody Wy używacie?

 

Pozdrawiam

Dominik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak mam w opicie, "każdy kiedyś zaczynał" ale każdy powinien zaczynać od czytania. Nie jestem doświadczony w warzeniu, ale postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania.

1. Z tego co widzę, w tym zestawie nie ma filtratora, więc powinieneś coś chyba dokupić. Montujesz filtrator w fermentatorze z kranikiem, przelewasz do niego to to uwarzyłeś i filtrujesz. Resztę doczytaj na wiki.

2. Najprościej, przy końcu filtracji, dolewasz gorącej wody.

3.Ma "bulgotać"

4. Burzliwa, to ta, gdy drożdże intensywnie pracują, i wytarza się przy tym dużo CO2 i piany. Cicha to "leżakowanie" w fermentatorze, drożdze powoli kończą co zaczęły, piwo się klaruje. Przy warzeniu z zacieraniem zalecane są obydwie.

5. Może być zwykły.

6. Gotujesz tyle samo czasu.

7. Woda albo przegotowana, albo mineralna. Kranówa raczej nie jest polecana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!

 

Fajnie, że zaczynasz warzyć piwo :D

 

Do rzeczy:

 

Pytania powinny być w dziale Piaskownica Piwowarska to raz, po drugie wnioskuję o wpis w regulaminie forum o konieczności przeczytania odpowiednich sekcji w Wiki przed rejestracją :rolleyes:

 

edit elroy: post przeniesiony do Piaskownicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dominik, poczytaj forum i wiki. Bo pomimo tego, że leon_w odpowiedział Ci na pytania, to i tak będziesz miał coraz to nowe wątpliwości.. A jak obczytasz się z tematem, to będzie Ci łatwiej..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydawało mi się, że może zawierać jakieś bakterie czy inne paskudztwa, których nie chcemy. Jeśli się mylę, chętnie posłucham sprostowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam!

wnioskuję o wpis w regulaminie forum o konieczności przeczytania odpowiednich sekcji w Wiki przed rejestracją :rolleyes:

Dobry pomysł, ale nie przed rejestracją, a raczej przed zadaniem pierwszego pytania na forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wydawało mi się, że może zawierać jakieś bakterie czy inne paskudztwa, których nie chcemy. Jeśli się mylę, chętnie posłucham sprostowania.

od prawie 150 warek leję kranówę i jest ok . Gdy w wodzie pojawiają się bakterie lub paskudztwa to wkracza Sanepid i mówią o tym w Wiadomościach :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wydawało mi się' date=' że może zawierać jakieś bakterie czy inne paskudztwa, których nie chcemy. Jeśli się mylę, chętnie posłucham sprostowania.[/quote']

od prawie 150 warek leję kranówę i jest ok . Gdy w wodzie pojawiają się bakterie lub paskudztwa to wkracza Sanepid i mówią o tym w Wiadomościach ;)

Lejesz niegotowaną kranówkę do piwa/brzeczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wydawało mi się' date=' że może zawierać jakieś bakterie czy inne paskudztwa' date=' których nie chcemy. Jeśli się mylę, chętnie posłucham sprostowania.[/quote'']

od prawie 150 warek leję kranówę i jest ok . Gdy w wodzie pojawiają się bakterie lub paskudztwa to wkracza Sanepid i mówią o tym w Wiadomościach ;)

Lejesz niegotowaną kranówkę do piwa/brzeczki?

A w którym momencie leje się wodę do brzeczki czy też piwa ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gdy w wodzie pojawiają się bakterie lub paskudztwa to wkracza Sanepid i mówią o tym w Wiadomościach :beer:

No popatrz Pan, a u mnie sanepid nie powiedzial mi ze sie woda do piwa nie nadaje. W wiadomosciach tez nie slyszalem. Moze dlatego ze nie mam TV a moze dlatego ze nie mam bakterii ale mam mase zelaza ;)

Za to sanepid ostatnio zrobil afere ze niby mamy cocacole w rurach co jak sie pozniej okazalo bylo bzdura wymyslana w niewiadomo jakim celu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poza nielicznymi przypadkami w Polsce woda z kranu jest dobrym surowcem piwowarskim. W większości przypadków kupno wody w sklepie do warzenia ma uzasadnienie w psychice piwowara, noszenie baniek z wodą wpływa tez pozytywnie na kondycje i rozrost mięśni ( w dyscyplinie Pudziana nazywa się to spacer farmera). Sam byłem kiedyś przewrażliwiony i chyba ze 20 pierwszych warek robiłem z kupowanej wody, na szczęście to przeszłość, od dawna używam tylko kranówy, a co do gotowania to wystarcza to w czasie chmielenia. Stwierdzone różnice pomiędzy wodą ze sklepu, a kranówą to słabsza kondycja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ej koledzy

 

Kawę, herbatę, zupę itd itp robicie (lub żona) na kranówce, a piwa już nie można? ;)

 

Przecież ta woda jest gotowana co najmniej godzinę podczas warzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozna kolego, jak najbardziej ale tak jak pisalem wyzej. Nie kazdy ma dobra wode w kranie. Moja jest zazelaziona, gotowanie jej nie pomoze. Przed domem wystarczy wkopac sie na jakies 1metr zeby dokopac sie do pokladow rudej.

Na szczescie mamy na podkarpaciu pare tzw. swietych zrodel a w szafie garazowej wynypalem ostatnio beczke po napojach. Ma cos chyba 60litrow. Chyba wybiore sie do swietego zrodla i uwarze swiety browar. Akurat pasuje mi pod nazwe mojego browaru ;)

Znalazlem nawet troche info o takich miejscach. Moze to kogos zainteresuje. Ciekawe jak wyjda naturalne, pyszne, domowe browarki na swietych wodach?

Oto link http://www.wrozka.com.pl/view/page/id/2218

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mozna kolego, jak najbardziej ale tak jak pisalem wyzej. Nie kazdy ma dobra wode w kranie. Moja jest zazelaziona, gotowanie jej nie pomoze. Przed domem wystarczy wkopac sie na jakies 1metr zeby dokopac sie do pokladow rudej.

Na szczescie mamy na podkarpaciu pare tzw. swietych zrodel a w szafie garazowej wynypalem ostatnio beczke po napojach. Ma cos chyba 60litrow. Chyba wybiore sie do swietego zrodla i uwarze swiety browar. Akurat pasuje mi pod nazwe mojego browaru ;)

Znalazlem nawet troche info o takich miejscach. Moze to kogos zainteresuje. Ciekawe jak wyjda naturalne, pyszne, domowe browarki na swietych wodach?

Oto link http://www.wrozka.com.pl/view/page/id/2218

Przegadałem kiedyś kilka godzin z emerytowanym pracownikiem kilku browarów, zacytuje jego stwierdzenie dotyczące wody "każda woda, która bez przegotowania spożyta przez człowieka nie powoduje u niego żadnych rewelacji zdrowotnych, jest dobra do robienia piwa". Nie ma potrzeby szukać "cudownych żródeł", wystarczy rozglądnoć się wkoło, jeżeli nie w twojej miejscowości to w sąsiedniej taką wode znajdziesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmartwię Cię. W tym zestawie sprzętowym co go kupiłeś (HB Pro) nie ma filtratora. Najprościej zrobić samemu z rurki miedzianej lub oplotu.

Edited by kolomar

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, warzenie rozpoczęte. Tylko mam jedną wątpliwość. Wiem że muszę użyć obydwie fermentacje (burzliwą i cichą), wiem na czym polegają, tylko nie wiem jak doprowadzić do jednej, a jak do drugiej? Co zrobić żeby była fermentacja burzliwa, a co żeby była cicha?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ok, warzenie rozpoczęte. Tylko mam jedną wątpliwość. Wiem że muszę użyć obydwie fermentacje (burzliwą i cichą), wiem na czym polegają, tylko nie wiem jak doprowadzić do jednej, a jak do drugiej? Co zrobić żeby była fermentacja burzliwa, a co żeby była cicha?

Dodaj drożdże :(

A tak powaznie pierwsza fermentacja czyli burzliwa - na pewno będzie czy chcesz czy nie - a cicha to już zależy od tego czy chcesz ją robić czy nie, ale przewaznie jest wskazana.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ok, warzenie rozpoczęte. Tylko mam jedną wątpliwość. Wiem że muszę użyć obydwie fermentacje (burzliwą i cichą), wiem na czym polegają, tylko nie wiem jak doprowadzić do jednej, a jak do drugiej? Co zrobić żeby była fermentacja burzliwa, a co żeby była cicha?

Widzę że nadal nie czytałeś :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.