Jump to content

Recommended Posts

W dniu 17.02.2019 o 10:14, Thorgall napisał:

 

  Bardzo fajny przepis. Przymierzam sie do zrobienie pierwszego RISa, i nad jedna rzecza sie zastanawiqam, kiedy dodać Płatki owsiane? Od razu do słodów czy pozniej ? ew czy osobno zagotować ? 

 

 

Edited by JanF

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
Płatki dodaje od początku,błyskawicznych nie trzeba kleikować. Dodatkowo podpiekam je w piekarniku do zarumienienia,oddają fajne posmaki.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

30.03.2019

Warka#42 Mango ALE 16 Blg 20 IBU

 

  • Słody:
  • Pale ale              2,5  kg
  • PIlzneński          1,5  kg
  • Płatki owsiane  0,5 kg
  • Płatki pszenne  0,5 kg

       

Dodatki :

  •    Laktoza  500g
  •    Pulpa z mango Alphonso  1800g (4 puszki)

 

 Chmiel: 

  •     Marynka   20 g
  •     Citra         100 g

              

                 

 

 

  Zacieranie:

       

      66`C - 30 minut

      72`C - 30 minut

      Mash out

       

  Wysładzanie:

        Do uzyskania 25 litrów brzeczki

 

       

 

 Chmielenie:

 

  1. 60 min- Marynka 20 g
  2. 15 min- Laktoza  500 g
  3. Hop stand Citra 100 g (30min 70C)

 

Drożdże: Us-05 saszetka

 

 

 

Fermentacja:Fermentacja w piwnicy w 15-16C otoczenia.Brzeczka wyszła dość ciemna,podejrzewam,że zamiast Pale Ale dostałem ze sklepu jakiś słód ciemniejszy(monachijski). 

14.04 Piwo odfermentowało do 4,8 blg,za tydzień do lodówki do klarowania i w butelki.

 

 

Edited by Thorgall

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako,że wpadła mi w ręce świeża gęstwa,plany nieco się zmieniły.Mango w puszce ma termin 1 rok,gęstwa tyle nie postoi😉

 

 

24.03.2019

Warka#43 American Pils 30 IBU 12,5 Brix

 

  • Słody:
  • Pilzneński          3,5 kg
  • Monachijski I     0,5 kg
  • Carapils            0,25 kg

       

  Chmiel: 

  •     Marynka   20 g
  •     Simcoe     100 g

              

                 

 

 

  Zacieranie:

       

      64`C - 20 minut

      72 C - 40 minut

       

  Wysładzanie:

        Do uzyskania 25 litrów brzeczki

 

       

 

 Chmielenie:

 

  1. 60 min- Marynka 20 g
  2. Hop stand 100 g ,30 min 70C

 

Drożdże: Wyeast 2007 Pilsner Lager 200ml

 

 

 

Fermentacja:Fermentacja w lodówce 9C

14.04 Piwo odfermentowało do 3,3 blg.Obniżyłem temperaturę do 5C i za tydzień butelkuje.

Edited by Thorgall

Share this post


Link to post
Share on other sites

19.04.2019

Warka#44 Niskoalkoholowe 7 blg

 

  • Słody:
  • Pilzneński         1 kg
  • Pszeniczny       1 kg
  • Żytni                   1 kg
  • Łuska ryżowa  0,2 kg

       

  Chmiel: 

  •   Citra       50g
  •   Enigma  50g

              

                 

 

 

  Zacieranie:

       

      70`C - 60 minut

       

  Wysładzanie:

        Do uzyskania 25 litrów brzeczki

 

       

 

 Chmielenie:

 

  1. Hopstand  Citra i Enigma po 25g 30min 70C
  2. Na zimno Citra i Enigma po 25g

 

Drożdże: s-04 suchary

 

 

 

Fermentacja:Lodówka 17-18C

Edited by Thorgall

Share this post


Link to post
Share on other sites

28.04.2019

warka#45 Swierkowa APA 13 Brix

 

Słody:

  1. Pale Ale     4,2kg
  2. Carapils     0,3 kg
  3. Pędy sosny 200g
  4. Kaffir        kilka listków
  5. Liście morwy  2 łyżki stołowe

     

  Chmiel: 

                 Marynka   45g

 

 

   Zacieranie:

       

       60 min 62 C

       

        Wysładzanie:Do uzyskania 24 litrów

 

       

 

       Chmielenie:

 

  1. 60 min  -   Marynka 25g
  2. 20 min      120g pędów sosny
  3. 10 min       Marynka 20g +80g pędów sosny+Kaffir+Morwa
  4.  

Drożdże: S-04 uwodnione 

Fermentacja:         Fermentacja w lodówce 18C podnoszone o 1 stopień dziennie.

                                 Po tygodniu odfermentowało do 1,8 blg,w smaku i zapachu jabłkowe?? smakuje jak cydr😁   Miałem doświerkować jakoś,ale                                             chyba zostawie ,nagazuje mocno i będę miał pseudo cydr.                                                

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety musiałem zmienić dostawcę surowców,jakość chmielu w poprzednim sklepie pozostawiała wiele do życzenia.

Mój wybór padł na Marxam. Pierwsze wrażenie na plus,chmiele zapakowane próżniowo i co mnie zaskoczyło 5 kg partie słodu pakują w takie oto sympatyczne woreczki.

Szybkość wysyłki też bez zastrzeżeń.

900477887f4acb91030a5bd18edee247.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

13.10.2019

warka#46 Hazy Session IPA, 13 Blg

 

Słody:

  1. Pale Ale               4 kg
  2. Płatki owsiane 0,8 kg

     

  Chmiel: 

                 Galaxy     100 g

                 Motueka 100 g

                 Nelson      50 g

 

 

   Zacieranie:

                            30 min 64 C

                            30 min  72 C

       

        Wysładzanie:Do uzyskania 24 litrów

 

       

 

       Chmielenie:

 

  1. Hopstand: Galaxy 50 g,Motueka 50 g,Nelson 20 g
  2. Zimno      : Galaxy 50 g, Motueka 50 g , Nelson 30 g

Drożdże: Omega DIPA ALE OYL052 

Fermentacja:       18-22C

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

13.10.2019

Warka#47 Smoked Stout 15 brix

 

  • Słody:
  • Peated Fawcett (10-25 ppm) 5 kg
  • Carafa 2 spec                           0,3 kg
  • Czekoladowy pszeniczny       0,3 kg

       

  Chmiel: 

  •     Garść dzikusa na 60 minut

              

                 

 

 

  Zacieranie:

       

      64`C - 20 minut

      72 C - 40 minut

       

  Wysładzanie:

        Do uzyskania 25 litrów brzeczki

 

       

 

 Chmielenie:

 

  1. 60 min- Garść dzikusa

 

Drożdże: US-05

 

 

 

Fermentacja:18 C w piwnicy

Share this post


Link to post
Share on other sites

27.10.2019

Warka#48 Oatmeal IPA 15 Brix

 

  • Słody:
  • Pale Ale            4 kg
  • Płatki owsiane 1 kg

       

  Chmiel: 

  •     Dziki chmiel 50g
  •      Nelson        40 g
  •      Enigma       80 g

              

                 

 

 

  Zacieranie:

       

      64`C - 60 minut

      72 C - 20 minut

       

  Wysładzanie:

        Do uzyskania 25 litrów brzeczki

 

       

 

 Chmielenie:

 

  1. 60 min      - Garść dzikusa
  2. Hopstand -Nelson i Enigma po 40 g
  3. Na zimno  -Enigma 40g

 

Drożdże: Gęstwa Omega DIPA ale

 

 

 

Fermentacja:17 C-21 C w lodówce

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

04.01.2020

 

Pierwsze zacieranie BIAB,ciekawe jaką uzyskam wydajność.

 

Warka#49 Imperialne Grodziskie 12,5 Blg  30 IBU

 

  • Słody:
  • Pszeniczny wędzony dębem(Viking)    5 kg
  • Carapils                                     0,2 kg

       

  Chmiel: 

  •    Marynka 30g

              

                 

 

 

  Zacieranie:

  Zacieranie w 30 litrach wody.

   Dodatek 5 ml kwasu mlekowego 80%.

       

   66`C - 30 minut

   72 C - 40 minut

       

  Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

 Chmielenie:

   60 min Marynka 30g

 

Drożdże: US-05 uwodnione

 

 

 

Fermentacja: 15 C w lodówce

 

Na fermentacje cichą 300g śliwki wędzonej.

25.01 Rozlane z 120g cukru.Odfermentowało do 2 Blg.

Edited by Thorgall

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

11.01.2020

Warka#50 Pils 13.5 BLG    IBU 40

 

  • Słody:
  • Pilzneński Wayerman  5 kg
  • Carapils                      0,2 kg

       

  Chmiel: 

  •    Marynka 20g
  •    Sybilla  100g

              

                 

 

 

  Zacieranie:BIAB.

  Zacieranie w 30 litrach wody.

   Dodatek 5 ml kwasu mlekowego 80%.

       

   66`C - 40 minut

   72 C - 40 minut

       

  Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

 Chmielenie:

   60 min Marynka 20 g + Sybilla 10 g

   10 min Sybilla  30  g

   10 min  Sybilla 30 g

    5 min   Sybilla 30 g

   

 

Drożdże: Wyeast 2007 Pilsner Lager.Starter 1L+2L

 

 

 

Fermentacja: 6-10 C w lodówce

                         29.01 Obecnie 12C odfermentowało do 2.6 blg.

Edited by Thorgall

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli nie macie pary w rękach,żeby utrzymać ciężki worek,ani pary w głowie,żeby wymyśleć coś mądrzejszego...tadamea5f6c29ee3dccafd038a1e7fc5077d1.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 2.01.2020 o 17:28, Thorgall napisał:

ciekawe jaką uzyskam wydajność.

i jak?

Share this post


Link to post
Share on other sites
i jak?
Podczas pierwszego zacierania,uzyskałem 18 litrów 12,5 Blg. Drugie zacieranie,zdecydowanie lepiej 20 litrów 13,5 Blg i jakieś 3 litry strat z osadem. Obydwie warki z udziałem 5 kg słodu. W drugim przypadku,śrutowałem zdecydowanie drobniej. Wydłużyłem też samo zacieranie.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie odebrałemJeszcze baterie trzeba kupić. Wypadałoby kwasa jakiegoś uwarzyć3e7d6a283a7d26143a9c2a328614ffd5.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

01.02.2020

Warka#51 Currant Ale 12 BLG  25 IBU

 

  • Słody:
  • Pale Ale        2 kg
  • Pilzneński  1,5 kg
  • Pszeniczny     1 kg
  • Abbey         0,2 kg
  • Carapils      0,1 kg
  •  

  Chmiel: 

  •    Hallertauer tradition 25 g

              

                 

 

 

  Zacieranie:BIAB.

  Zacieranie w 30 litrach wody.

   Dodatek 5 ml kwasu mlekowego 80%.

       

   67`C - 40 minut

   72 C - 40 minut

       

   Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

   Chmielenie:

    60 min    Hallertauer tradition 25 g

   

   

 

  Drożdże: Gęstwa US-05

 

 

  Dodatki na fermentacje cichą: 1,5 litra soku porzeczkowego Oleofarm 100% .

 

  Fermentacja: W piwnicy,temperatura  otoczenia ok 15C.

Edited by Thorgall

Share this post


Link to post
Share on other sites

08.02.2020

Warka#52 Rauchbock 19 Brix

 

  • Słody:
  • Wędzony bukiem Weyermann     5 kg
  • Pilzneński                                        3 kg
  • Abbey                                            0,3 kg
  • Specjal W                                    0,25 kg
  • Caraaroma                                 0,25 kg
  •  

  Chmiel: 

  •    Hallertauer tradition 65 g

              

                 

 

 

  Zacieranie:BIAB.

  Zacieranie w 30 litrach wody.

   Dodatek 5 ml kwasu mlekowego 80%.

       

   64`C - 40 minut

   72 C - 40 minut

       

   Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

   Chmielenie:

    60 min    Hallertauer tradition 25 g

    30 min    Hallertauer tradition 20 g

    10 min    Hallertauer tradition 20 g

   

   

 

  Drożdże: Gęstwa Wyeast 2007 Pilsner Lager

 

 

  

 

  Fermentacja: Lodówka 7-8C

Edited by Thorgall

Share this post


Link to post
Share on other sites

10.04.2020

Warka#53 Rowerowe 8 Blg

 

  • Słody:
  • Pszeniczny           1 kg
  • Pilzneński             1 kg
  • Żytni                       1 kg 
  • Abbey                  0,2 kg
  • Carapils              0,1 kg
  •  

  Chmiel: 

  •  Citra            25 g
  • Cascade     40 g
  • Ekuanot      40 g

              

                 

 

 

  Zacieranie:BIAB.

  Zacieranie w 14 litrach wody,po zatarciu dolewka do zakładanej objętości.

  Dodatek 4 ml kwasu mlekowego

       

   

   72 C - 60 minut

       

   Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

   Chmielenie:

 

    Hop stand 70C 20 minut:

    Citra 15g,Cascade 20g,Ekuanot 25g

 

    Na zimno:Citra,Cascade,Ekuanot po 20 g

   

   

 

  Drożdże: S-04

 

 

  

 

  Fermentacja: Lodówka 16C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.