Skocz do zawartości

Kaliniec


Rekomendowane odpowiedzi

Dziś rozlałem warkę #55 Brett Ale. 

Dziwna sytuacja.

 

Przed zadaniem bretów, mierzyłem blg i refraktometr(po przeliczeniu kalkulatorem) wskazywał 1,5 brix. 

Byłem święcie przekonany, że brety poradzą sobie przez 3 miesiące z 1,5 brix. 

 

Jakież było moje zdziwienie, kiedy pomiar spławikiem wskazał 2,5 blg?

 

Niestety piwo było już w wiadrze do rozlewu i postanowiłem zabutelkować bez dodatku cukru. 

 

Czuć delikatną owocowość odbretową, więc brety podjęły prace. 

Nic, będę bacznie obserwował rozwuj sytuacji. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23.10.2020

Warka#58  Peated Pale Ale 12 Blg

 

  • Słody:
  • Pale Ale                                    2 kg
  • Wędzony torfem CM 35ppm 2kg
  • Cookie                                  0,1 kg

  

 

  Chmiel: Oktawia 20g +10g Chinook

 

  Zacieranie: BIAB Zacieranie w stosunku 3,5l na kilogram słodu.Po zatarciu,dolanie wody do  zakładanej objętości i wyciągnięcie wora.

       

   

  66 C - 70 minut

       

   Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

   Chmielenie: Oktawia 20g +10g Chinook na 60 minut.

 

  

   

   

 

  Drożdże: US-05

  

 

  Fermentacja: Lodówka 16C

 

  Fermentacja cicha: 

 

Ło panie, jakie to dobre???

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

31.10.2020

Warka#59  IPA 15 Brix  12 litrów

 

  • Słody:
  • Pale Ale                 3,6 kg
  • Pilzneński             0,4 kg
  • Płatki orkiszowe 0,3 kg

  

 

  Chmiel: Chinook 40g,Galaxy 100g,Citra50g

 

  Zacieranie: BIAB Zacieranie w stosunku 3,5l na kilogram słodu.Po zatarciu,dolanie wody do  zakładanej objętości i wyciągnięcie wora.

       

   

  66 C - 80 minut

       

   Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

   Chmielenie: Chinook 20g-60 min

                         Hop stand: Citra 25g,Cinook 20g,Galaxy 25g (40min,75C)

                         Biotransformacja: Galaxy 25g(drugi dzień fermentacji)

                         Zimno :Galaxy 50g,Citra 25 g

 

  

   

   

 

  Drożdże: LALBREW® BRY-97 WEST COAST ALE YEAST

                   Paczka uwodniona w 35C.

  

 

  Fermentacja: Lodówka 16-18C. Po tygodniu przeniesione do temperatury pokojowej .Cold crash 5 dni na balkonie 6-8C.

 

  

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, BrowarPAPI napisał:

Cześć, zastanawia mnie dlaczego zacierasz w stosunku 1kg/3,5l i dopiero przed wyciągnięciem worka dolewasz wody do zakładanej objętości. Nie lepiej zacierać od początku w większej ilości wody?

Gdzieś wyczytałem, że w domowych warunkach jest to najlepszy stosunek wody do słodu.W skrócie, najlepsze warunki do pracy dla enzymów. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, BrowarPAPI napisał:

Ja podobnie. Wyciągam worek i mam około 30l brzeczki do gotowania. Wydajność wg Brewtarget na poziomie około 65%, ale przy BIAB mnie to zadowala. 

Nigdy nie przykładałem wagi do wydajności. W dużym browarze, to pewnie dość istotny problem. W moim browarze domowym, kilogram słodu w tą, czy w tamtą, nie robi mi różnicy.

Za tydzień warzę Pilsa, zrobie warkę bez dolewania wody, może rzeczywiście można prościej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22.11.2020

Warka#60  Pils 12 Blg

 

  • Słody:
  • Pilzneński Zero Viking  3,5 kg

  

 

  Chmiel: El Dorado 10g,Sybilla 50g,Hallertauer Tr. 50g

 

  Zacieranie: BIAB Zacieranie w 20 litrach wody+7 ml kwas mlekowy.Ph 5,2.

       

   

  66 C - 70 minut

       

   Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

   Chmielenie: 60 min El Dorado 10 g

                         15 min Sybilla i HT po 12,5g

                           5 min Sybilla i HT po 12,5g +Whirflock 0,5 tab.

                           0 min Sybilla i HT   po 25 g

 

  

   

   

 

  Drożdże:Lallemand Lager Yeast  2 paczki uwodnione w 35C.Schłodzone do 10C i zadane do brzeczki o tej samej temperaturze.

  

 

  Fermentacja: Lodówka 9C

 

 Lallemandy odfermentowały do 3 blg w tydzień. Temperatura fermentacji 9,5C.Żarłoczne skurczysyny?

 

13.12 Zabutelkowane przy 1,3 blg ,refermentacja w lodówce 8C.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 22.11.2020 o 20:10, BrowarPAPI napisał:

Widzę że tym razem bez wysladzania było. Lepsze efekty?

Na efekty, trzeba poczekać troche?

W to piwo, włożyłem całe serducho i wiedzę, jaką zdobyłem na przestrzeni 4 lat warzenia.

Licze na wyrwanie z kapci?

Co do zacierania, poszło bez problemu. Jednak da się i prościej i szybciej. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

46 minut temu, Thorgall napisał:

Na efekty, trzeba poczekać troche?

W to piwo, włożyłem całe serducho i wiedzę, jaką zdobyłem na przestrzeni 4 lat warzenia.

Licze na wyrwanie z kapci?

Co do zacierania, poszło bez problemu. Jednak da się i prościej i szybciej. 

Właśnie chodziło mi o zacieranie. To super BIAB właśnie ma być prosty, nie ma co sobie utrudniać. Powodzenia z fermentacją ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka#61  Smoked Porter

 

  • Słody:
  • Pale Ale                          2kg
  • Wędzony bukiem          2kg
  • Monachijski I                2 kg
  • Caraaroma                 0,5 kg
  • Specjal B                    0,3 kg
  • Czekoladowy jasny  0,2 kg
  • Jęczmień palony      0,2 kg
  • Carafa 2 specj           0,2 kg

  

 

  Chmiel: Sybilla 50 g

 

  Zacieranie: BIAB Zacieranie w 20 litrach wody. Dodatek 3 g chlorku wapnia do zacierania.

       

   

  66 C - 70 minut

       

   Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

   Chmielenie: Sybilla 50g   -     60 minut

 

  

   

   

 

  Drożdże:Lallemand Lager Yeast  gęstwa.

  

 

  Fermentacja: Lodówka 9C

 

 Fermentacja cicha: Dodatek 200g śliwki wędzonej.

 

Tydzień fermentacji w 9C i 6 blg?. Albo jakieś potwory dolnej fermentacji, albo sterownik świruje. 

14.12 Sprawdziłem temperaturę w lodówce termometrem, nie chce być inaczej jak 9C.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka#62  Weizen 11,5 Brix  11 IBU  10 litrów

 

  • Słody:
  • Pszeniczny 1,5 kg
  • Pilzneński   1,5 kg                

  

 

  Chmiel: El Dorado 5g

 

  Zacieranie: BIAB Zacieranie w 18 litrach wody. Dodatek 3 g chlorku wapnia do zacierania.

       

   

  66C -64C 60 minut

       

   Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

   Chmielenie: El Dorado 5g  -     60 minut

 

  

   

   

 

  Drożdże: Wyeast 3056 Bavarian Wheat Blend 

                   Starter 0,8 litra

  

 

  Fermentacja: Lodówka 18C start.Po 24 godz podniesione do 19C

 

 Fermentacja cicha: 

 

 

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka#63  Rauchweizen 12,5 Brix  25 IBU  12 litrów

 

  Pomyliłem słody i zamiast pszenicznego dodałem Pilzneński?

 

  • Słody:
  • Wędzony bukiem 1,5 kg
  • Pilzneński                2 kg                

  

 

  Chmiel: Sybilla 30g

 

  Zacieranie: BIAB Zacieranie w 18 litrach wody. Dodatek 3 g chlorku wapnia do zacierania.

       

   

  66C -64C 60 minut

       

   Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

   Chmielenie: Sybilla 30g  -     60 minut

 

  

   

   

 

  Drożdże: Wyeast 3056 Bavarian Wheat Blend 

                   Gęstwa

  

 

  Fermentacja: Lodówka 18C start.Po 24 godz podniesione do 19C

 

 Fermentacja cicha: 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

 

 

24.04.2021 

Warka#64  Pils 12 Brix  45 IBU  14 litrów

 

 

  

 

  • Słody:
  • Pilzneński                4 kg                

  

 

  Chmiel: Sazz 100g

                Sybilla 40g

                ElDorado 10g

 

  Zacieranie: BIAB Zacieranie w 21 litrach wody. Plus 5 ml kwasu mlekowego

       

   

                   64C 60 minut

       

   Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

   Chmielenie: Sybilla      20g  - 60 minut

                        ElDorado 10g  - 60 minut

                        Sazz          50g - 5 minut

                        Sazz          50g - 0 minut

 

  

   

   

 

  Drożdże: Lallemand Diamont Lager 2 saszetki.

  

 

  Fermentacja: Lodówka 9C.

 

 Fermentacja cicha: 

 

05.05.2021 Odfermentowało do 0,9 blg. 

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08.05.3021

warka #65 Session Outmeal IPA 12 brix 12 litrów

 

Słody:

  1. Pilzneński         2kg
  2. Pszeniczny       1 kg
  3. Płatki owsiane 0,5 kg

       

  

     

 

Chmiel: Galaxy     17 g

               Citra         60g

               Chinook  60g

 

 Zacieranie:60 min 64`C

        

Wysładzanie:BIAB

 

 

Chmielenie:

 

  1. 60 min Galaxy 17 g
  2. Hopstand Citra i Chinook po 25 g
  3. Na zimno Citra i Chinook po 35 g
  4.  

Drożdże: FM 700 Koktajl transatlantycki 

 

Fermentacja:Piwnica 17C otoczenia

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09.05.3021

warka #66 Pils 12 Brix 

 

Słody:

  1. Pilzneński       3,5 kg

       

  

     

 

Chmiel: Marynka           30 g

               Hallertauer. tr  100g

 

 Zacieranie:60 min 64C+3ml kwasu mlekowego. PH 5,4

        

Wysładzanie:BIAB

 

 

Chmielenie:

  1. 60 min Marynka 30g
  2. 0 min Hallertauer. tr. 100g
  3. Brzeczka przetrzymana 20 min 60C

Drożdże: Gęstwa Lallemand Lager

 

Fermentacja: Lodówka 9C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś mi uciekła jedna warka,myślałem że dołączyłem do zapisków ale nigdzie jej nie widze.

 

warka #67 Rowerowe 6,1 brix  25 litrów

 

Słody:

  1. Pilzneński       1 kg
  2. Pszeniczny     1 kg
  3. Żytni              1 kg

       

  

     

 

Chmiel: Galaxy 100g

 

 Zacieranie:60 min 

        

Wysładzanie:BIAB

 

 

Chmielenie:

  1. Hop stand 40 min 60C    Galaxy 50 g
  2. Na zimno Galaxy 50 g

Drożdże: S-04

 

Fermentacja: Piwnica 17 C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

22.05.2021

warka #68 Mango Milkshake

 

Słody:

  1. Pilzneński              4 kg
  2. Pszeniczny            1 kg
  3. Płatki pszenne 0,5   kg
  4. Carapils           0,2   kg

 

    Dodatki: Laktoza            1 kg (5 min gotowania)

                  Pulpa mango 2,5 kg (na cichą)

 

       

  

     

 

Chmiel: Marynka 30g

 

 Zacieranie:60 min 

        

Wysładzanie:BIAB

 

 

Chmielenie:

  1. Marynka 30g 60 minut

Drożdże: US-05

 

Fermentacja: Piwnica 17 C

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20.06.2021

warka #69 Peated RIS 24 Brix  10 litrów

 

Słody:

  1. Wędzony torfem 45 ppm     3 kg
  2. Pilzneński                             2 kg
  3. Caraaroma                           0,5 kg
  4. Abbey                                  0,3 kg
  5. Specjal B                              0,3 kg
  6. Palony jęczmień                   0,2 kg
  7. Coffee Light                         0,2 kg
  8. Carafa 2 Spec                       0,2 kg

       

  Dodatki :Kostka dębowa średnio opiekana(maceracja JD ok miesiąca)100g

     

 

Chmiel:Marynka 50 g

 

 Zacieranie:80 min 

        

Wysładzanie:BIAB

 

 

Chmielenie:

  1. Marynka 50g 60 minut

Drożdże: S-04 ,US-05 po saszetce

 

Fermentacja: Lodówka 16-20 C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

24.08.2021

warka #70 Pils 11 Brix 35 Ibu

 

Słody

  1. Pilzneński                             3 kg

       

  

     

 

Chmiel:Marynka 20 g

             Sazz.       100g

 

 Zacieranie:60 min 

        

Wysładzanie:BIAB

 

 

Chmielenie:

  1. Marynka 20g 60 minut
  2. Sazz.      100g 0 minut

Drożdże: Lallemand lager 2 saszetki uwodnione

 

Fermentacja: Lodówka 9C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

04.09.2021

warka #71 Rauchmarzen 12 brix

 

Słody

  1. Pilzneński               2 kg
  2. Wędzony bukiem   1 kg
  3. Monachijski 2      0,5 kg
  4. Karmel 30.            0,1 kg

       

  

     

 

Chmiel:Marynka 15 g

             

 

 Zacieranie:60 min 

        

Wysładzanie:BIAB

 

 

Chmielenie:

  1. Marynka 15g 60 minut

Drożdże: Lallemand lager gęstwa

 

Fermentacja: Lodówka 10C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.