Skocz do zawartości

Kaliniec


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #31 Wild fruit z wiśienką
Pomiary odfermentowania,normalnie bym tego nie robił ale w tym wypadku,cele naukowo badawcze wzięły górę nad zdrowym rozsądkiem.
27.06 Warzenie
30.06 6 brix-2,2 blg
03.07 6 brix-2,2 blg
07.07 5,9 brix-2,0 blg
10.07 5,8 brix-1,9 blg
13.07 5,8 brix-1,9 blg

Jak widać brety dość szybko przejadły cukry(25C otoczenia),ale potem spokojnie sobie jeszcze dojadały.Wlp 650 z kolby fajnie pachniały owocami(truskawka,miód)teraz do głosu doszły nuty funky,ale dość delikatne na akceptowalnym dla mnie poziomie. Z fermentorze udało mi się zebrać ok 0,5l gęstwy,którą przeznaczę na kolejne warzenie,tym razem czegoś mocniejszego zobaczymy jak drożdże sobie poradzą z brzeczką 20+blg.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21.07.2018

warka#32 Brett Barley Wine 24 BLG, 70 IBU

 

Słody:

  1. Monachijski I           9,5 kg
  2. Czekoladowy 400   0,2 kg
  3. Caraaroma               0,2 kg
  4. Dodatki:rodzynki 200g ,daktyle 300g ,figi 200g

     

  Chmiel:Summit 50g

 

 

   Zacieranie:

       słody wsypane do 30 litrów wody

       60 min 67`C

       20 min 72`C

       

        Wysładzanie:

 

       Bez wysładzania

 

       Chmielenie:

 

  1. 60 min Summit 50g
  2. 10 min suszone owoce

Drożdże: Gęstwa WLP 650 brettanomyces bruxellensis 350ml

 

Fermentacja:W stałej temperaturze około 25C.Do wiadra trafiło 15 litrów brzeczki 25 brix.                 

                       Bardzo szybki start,po 5 godz wieko w fermentorze wybrzuszone konkretnie.

                      28.07 Brety zjechały do 3,5 blg.Zostawiam na kolejne 3 tygodnie,zleje na cichą i dodam płatków sherry które się macerują przeszło rok.

                      15.08 Przelane na cichą i dodane 40g płatków Sherry macerowanych w Whisky.Pomiar blg wykazał 4,2 blg,coś musiałem sknocić przy                                             poprzednim  pomiarze.

 

                       

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #32 Brett Barley Wine wyszła sobie na spacer. Taki widok zastał mnie rano po przebudzeniu. Strach pomyśleć co by było,gdybym miał 20litrów w wiadrze
Jednak 25C przy 25 blg to trochę dużo,kolejną Warkę puszczę w 20C przy podobnym ekstrakcie.5876bd8c230e7f26953a7cffab3095f1.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kilka butelek z warki#30 Hefeweizen i warki#24 Belgian Stout które miały pójść do wylania,zabreciłem w butelkach Wlp 650. Do dażdej dodałem kilka ml fermentującego piwa z warki#32. Co jakiś czas będę zaglądał,badał nagazowanie i za jakieś pół roku zobaczymy co tam wychowaliśmy ciekawego

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach



21.07.2018

warka#32 Brett Barley Wine 25 BLG, 70 IBU

 

Słody:

  1. Monachijski I           9,5 kg
  2. Czekoladowy 400   0,2 kg
  3. Caraaroma               0,2 kg
  4. Dodatki:rodzynki 200g ,daktyle 300g ,figi 200g
     
  Chmiel:Summit 50g

 

 

   Zacieranie:

       słody wsypane do 30 litrów wody

       60 min 67`C

       20 min 72`C

       

        Wysładzanie:

 

       Bez wysładzania

 

       Chmielenie:

 

  1. 60 min Summit 50g
  2. 10 min suszone owoce

Drożdże: Gęstwa WLP 650 brettanomyces bruxellensis 350ml

 

Fermentacja:W stałej temperaturze około 25C.Do wiadra trafiło 15 litrów brzeczki 25 brix.                 

                       Bardzo szybki start,po 5 godz wieko w fermentorze wybrzuszone konkretnie.

                      28.07 Brety zjechały do 3,5 blg.Zostawiam na kolejne 3 tygodnie,zleje na cichą i dodam płatków sherry które się macerują przeszło rok.

 

                       





Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

15.08.2018

warka#33 Brett IPA 15 BLG

 

Słody:

  1. Pale ale             5 kg
  2. Płatki pszenne 0,5 kg kg
  3. Cristal               0,3

     

  Chmiel:  Citra         100g 

                  Centenial 100g

                  Amarillo   50g

                 Marynka   50g

 

 

   Zacieranie:

       słody wsypane do 17 litrów wody

       30 min 67`C

       30 min 72`C

       Mash out

       

        Wysładzanie:

 

       Do uzyskania 27litrów

 

       Chmielenie:

 

  1. 60 min-Marynka 50g
  2. 0  min-Citra 30g,Centenial 30g
  3. Hop stand (70`C-25min)Amarillo 20g,Citra 30g,Centenial 30g
  4. Na zimno-Amarillo 30g,CItra 40g,Centenial 40g.

Drożdże: Gęstwa WLP 650 brettanomyces bruxellensis 150ml

 

Fermentacja:

 

                       

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najnowszy nabytek,zajęło mi to rok z okładem ale jest. Sterownik stc-1000 podłączony, wszystko działa jak należy. Niedługo pierwsze testy na żywych organizmach.5289adbc6a89fcca5a25434fe8e7233a.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pokaże w środku . Jakie wymiary . Ile Cię kosztowała? Też mi się marzy taką nieduża

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka


Wymieniałem dużą lodówkę w kuchni na nową,udało mi się zamienić na to małe cudeńko.Wchodzi fermentor 33litry na styk,musiałem tylko dorobić półkę na dole bo z tyłu jest stopień, podejrzewam,że jest tam agregat.5253c52b0f1c5e597054f74dd262a6a0.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakie masz opinie o chmieleniu whirpoolowym (hop stand)?

Robiłem 2 amerykańskie pszenice i ta po chmieleniu whirpoolowym (start w 80 stopniach, 30 min, na koniec było 60 stopni) miała goryczkę bardzo słabej jakości, także ja zrezygnowałem z takiego chmielenia.

Edytowane przez ronson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakie masz opinie o chmieleniu whirpoolowym (hop stand)?
Robiłem 2 amerykańskie pszenice i ta po chmieleniu whirpoolowym (start w 80 stopniach, 30 min, na koniec było 60 stopni) miała goryczkę bardzo słabej jakości, także ja zrezygnowałem z takiego chmielenia.
U mnie się sprawdza,aromat może nie jest silniejszy,(przy chmieleniu tylko na zimno)ale mam wrażenie,że utrzymuje się dłużej.Hop stand w twoim wypadku 80'C to troszkę za dużo,spróbuj od 70'C a nawet 60C i potrzymaj trochę dłużej. Na odczucie goryczki mogło wpłynąć również słabe odfiltrowanie chmielin,jak i sam chmiel jaki dałeś na goryczkę.Zbyt wiele zmiennych,ja bym winowajcy w chmieleniu na Hop standard nie szukał.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Warka testowa po wpuszczeniu do browaru dzikich drożdży.Przy okazji wypróbuje ekstrakt chmielowy cytrusowy,który kupiłem kiedyś Bóg raczy wiedzieć po co?

 

23.09.2018

warka#34 Zytnia APA 12,3 Brix

 

Słody:

  1. Pale ale             3,5 kg
  2. Pszeniczny       0,5 kg
  3. Zytni                  0,2 kg

     

  Chmiel: 

                 Marynka   40g

 

 

   Zacieranie:

       

       30 min 67`C

       30 min 72`C

       Mash out

       

        Wysładzanie:

 

       

 

       Chmielenie:

 

  1. 60 min-Marynka 50g

Drożdże: US-05 rehydratyzacja w 35C schłodzone do 15C i zadane do brzeczki.

 

Fermentacja:Brzeczka schłodzona do 25C chłodnicą i dalej ni huhu.Przelałem do fermentora i resztę dochłodzę w lodówce.

                        Fermentacja w 15C

                       Po fermentacji dodam 20g aromatu brewferm cytrusowy.

                      Aromat cytrusowy niewiele wniósł do piwa,dodałem 100g Pacyfica na zimno.

                      Piwo zabutelkowane z 80g cukru.Odfermentowanie 2,5 blg.

 

                       

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

06.10.2018

warka#35 Milk Stout  13 Brix

 

Słody:

  1. Pale ale                   4 kg
  2. Caraaroma             0,3 kg
  3. Jęczmień palony  0,3 kg
  4. Carafa 2 spec        0,2 kg
  5. Laktoza                   0,5 kg

     

  Chmiel: 

                 Marynka   20g

 

 

   Zacieranie:

       

       30 min 67`C

       30 min 72`C

       Mash out

       

        Wysładzanie:

 

       

 

       Chmielenie:

 

  1. 60 min-Marynka 20g
  2.  

Drożdże: US-05 gęstwa po #34 

 

Fermentacja:Fermentacja w 15C. Po 24 godzinach fermentacja już trwała.

                       Po 3 dniach podniesiona do 16C

 

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

20.10.2018

warka#36 Pils

 

Słody:

  1. Pilzneński Bestmaltz  4,7kg

        2.Monachijski I               0,1 kg

     

  Chmiel: 

                 Marynka   30g

                 H.Tradition 50g

 

 

   Zacieranie:

       Dodatek 5 ml kwasu mlekowego

       20 min 63`C

       40 min 72`C

       

       

        Wysładzanie:Do wysładzania 5 litrów wody demineralizowanej

 

       

 

       Chmielenie:

 

  1. 60 min-Marynka 20g
  2. 15 min H.Trad    25g
  3. 0 min   H.Trad    25g

Drożdże: FM 31 Bawarska Dolina .Starter dwustopniowy(mieszadło) 1L+2L

 

Fermentacja:Fermentacja w 9C

                       Po 24 godz fermentacja już trwała.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

10.11.2018

warka#37 Smoked Baltic Porter 21Blg

 

Słody:

  1. Wędzony bukiem Steinbach     4 kg
  2. Monachijski I                               4 kg
  3. Pszeniczny karmelowy              1 kg
  4. Pszeniczny  czekoladowy    0,30 kg
  5. Abbey                                        0,4 kg
  6. Cararoma                                0,25 kg
  7. Jęczmień prażony                 0,15 kg

     

  Chmiel: 

                 Marynka         50g

                H. Traditional  15g

                 

 

 

   Zacieranie:

       

       50 min 66`C

       30 min 72`C

       

       

        Wysładzanie:Wysłodziłem 5 litrami wody i uzyskałem 27 litrów brzeczki 21brix

 

       

 

       Chmielenie:

 

  1. 60 min-Marynka        50g
  2. 10 min H.Traditional 15g

Drożdże: FM 31 Bawarska Dolina gęstwa 400 ml po warce#36

 

Fermentacja:Fermentacja w 10C.

 

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pils #36 zszedł do 2,8 blg, piana zaczęła opadać więc podniosłem temperaturę do 13C w której postoi sobie 3 dni.Cichą fermentacje przeprowadzę na balkonie, zapowiadają ochłodzenie i co za tym idzie temperatury bardziej przyjazne dla "dolniaków".Gęstwa poleci do Portera Wędzonego,który był planowany na 20-tego,ale przecież nie damy gęstwie starzeć się w lodówce?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17.11.2018

warka#38 Black IPA Zest  16 Blg

 

Słody:

  1. Pilzneński            3,5 kg
  2. Monachijski I          1 kg
  3. Pszeniczny          0,5 kg
  4. Carafa 2 spec     0,3 kg

     

  Chmiel: 

               Marynka            40g    

               Enigma              100 g

               Nelson Sauvin   100 g

                 

 

 

   Zacieranie:

       

       30 min 64`C

       30 min 72`C

       

       

        Wysładzanie:

 

       

 

       Chmielenie:

 

  1. 60 min-Marynka        40 g
  2. 0 min  -Nelson 30 g,Enigma 50 g
  3. Hop stand-70C Nelson 30 g,Enigma 50 g
  4. Hop stand-zest z 2 grejpfrutów czerwonych i wyciśnięty sok.
  5. Na zimno Nelson 40g,Enigma 40g

Drożdże: FM 52 Starter 2 

 

Niestety chmiel Nelson Sauvin 2018 po otwarciu walił skarpetą.Ostatecznie zrezygnowałem z niego,nie mając nic w zastępstwie,zmodyfikowałem chmieleie ,sypnę na zimno Enigmę która pachniała nieziemsko.

 

Fermentacja:W piwnicy 14C otoczenia.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09.12.2018

warka#39 Coffee sweet stout 13 blg

 

  • Słody:
  • Pale ale             4 kg
  • Caraaroma     0,3 kg
  • Palony jęcz.    0,3 kg
  • Carafa 2 Spec 0,2 kg

       

  Chmiel: 

  •        Marynka        9 g   
  •        Tomahawk   15 g

              

                 

 

 

  Zacieranie:

       

      69C-64C  spadkowo w 1 godz

       

  Wysładzanie:

        Do uzyskania 25 litrów brzeczki

 

       

 

 Chmielenie:

 

  1. 60 min-Tomahawk i Marynka

 

Drożdże: FM 52  gęstwa

 

 

 

Fermentacja:Fermentacja w lodówce

                       dzień 1 - 16C

                       dzień 2- 17C

                       dzień 4 -18 C

                       dzień 6-14  19C

Odfermentowało do 4,4 Blg.Po przelaniu na cichą dodatek 100g kawy grubo mielonej na 24h.Aromat kawy całkowicie zdominował piwio,następnym razem 50g lub czas ekstrakcji 12h.

27.12 Zabutelkowane z 80g cukru

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

10.02.2019

Warka#40 Wheat Sesion IPA 11 Blg 40 IBU

 

  • Słody:
  • Pilzneński              1,5 kg
  • Pszeniczny               1 kg
  • Pale Ale                     1 kg
  • Płatki Orkiszowe   0,4 kg

       

  Chmiel: 

  •        Marynka           40 g
  •        Citra                100 g
  •        Mosaic            100 g

              

                 

 

 

  Zacieranie:

       

      66`C - 60 minut

       

  Wysładzanie:

        Do uzyskania 25 litrów brzeczki

 

       

 

 Chmielenie:

 

  1. 60 min- Marynka 40 g
  2. 0 min  - Citra 25 g i Mosaic 25 g
  3. Hopstand - Citra 25 g i Mosaic 25 g (30 minut w 75`C>>>65`C)
  4. Na zimno Citra i Mosaic po 50 g.

 

Drożdże: US-05 uwodnina saszetka

 

 

 

Fermentacja:Fermentacja w lodówce

                       dzień 1 - 16`C

                       dzień 2- 17`C

                       dzień 3 - 17`C

                       dzień 4 - 18`C

 

 

 

                       

                       

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02.03.2019

 

Warka#41 SMOKED RIS BOURBON OAK AGED 27BLG 120IBU

 

  Słody:

  • Monachijski                   5 kg
  • Pale Ale                          3 kg
  • Caraaroma                     1 kg
  • Carafa 3 spec                1 kg
  • Steinbach                       1 kg
  • Medium peated             1 kg
  • Pszeniczny czek         0,5 kg
  • Płatki owsiane opiek  0,5 kg  (zapomniałem dodać)

       

  Chmiel: 

  •        Marynka           170g
  •        Tomahawk       25g

              

                 

 

 

  Zacieranie:

       

      66`C - 90 minut

       

  Wysładzanie:

      

Do uzyskania 27 litrów

        

 

       

 

 Chmielenie:

 

  1. 60 min- Marynka 170g + Tomahawk 25g

 

Drożdże: US-05 gęstwa po #40

 

 

 

Fermentacja:Fermentacja w lodówce,na początek myśle,że w 14`C.

                       Na cichą 100 g kostki dębowej(50g lekko opiekanej i 50 g mocno opiekanej)wychodzi 5g/L.Maceracja kostki 30                            dni w Jim Beam.                                     

                       Jak długo potrzymam kostki,zależy  od efektu jaki uzyskam.Poprzednio 50g kostki ,na około miesiąc                                                leżakowania,dało fajny efekt ale mało intensywny.

                        17.03.2019 Piwo odfermentowało do 10 blg,przy goryczce 120 Ibu nie wydaje się zbyt słodkie.Słód wędzony                                   torfem nie wniósł nic do piwa,a jeśli już ,to pewnie bardziej autosugestia.  Przelane na cichą,kostka                                                   dodana,czekamy                                                              .                                                      

                                                    

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.