Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

13.08.2016

1 warka wg receptury wiki FAH wersja na 20 litrów

 

Słody Weyermann:

  1. Pilzneński 4 kg

 

 Zacieranie:

Słód wrzucony do 13,5 wody ,o temp 40 stopni(kran) .

Podgrzanie do 61C utrzymanie 15 min

Podgrzanie do 71C utrzymanie 45 min

Podgrzanie do 77C wygrzew(tu troche paniki,w przepisie stoi ,aby w tej temp trzymac 10 min,ja odrazu zacząłem wysładzać)

 

 

Wysładzanie ciągłe:

Do wysładzania przygotowałem 14 l wody podgrzaniej do 80C.Miałem problem z utrzymaniem tempa,brzeczka sie napowietrzała ostro.

Klamerki do bielizny na wężyku sie nie spisały.Ostatecznie uzyskałem 21 litrów,blg 10.

 

 

Gotowanie – 90 min

 

  1. Magnum 10,8aa (20g)- 90 min (dodawałem na oko,moja waga kuchenna szalała,raz pokazywała 30g,raz 37...odpusciłem.Miałem woreczek 30g,wiec dodałem około 2/3) 
  2. Lubelski  2,4aa (30g)  -45 min

     3.  Mech Irlandzki  (4-5g) -10 min

     4  .Lubelski  2,4aa (30g)  -5  min

 

Chłodziłem w wannie z lodem.Do 20C zszedłem chyba w 1,5 godziny.

 

Ostatecznie do fermentora trafiło 15 litrów.Blg 12 

 

Drożdże: US-04 rehydratyzowane.

 

Fermentor zaniesiony do piwnicy.Temperatura otoczenie 16C.Po około 20 godzinach,widać pierwsze oznaki fermentacji.

 

Jest nadzieja:-)

 

15.08.2016 - Kontrola nr 1: Dwucentymetrowa warstwa drożdży na dnie,szybko zaczeły opadać.Nie zakładałem bulkatora,wiec mi nie   bulka;-)Temperatura na termometrze,naklejonym na fermentor 18C.Przelewania na cichą,nie planuje.

23.08.2016 - Kontrola nr 2:   Blg 3,oznak infekcji brak,goryczka jest nawet fajna,bardzo klarowne.

30.08.2016 - Kontrola nr 3:  Blg 3,jutro rozlewamy do butelek

 

 

Edytowane przez Thorgall

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Warka 1 poszła do butelek z 95g cukru.Ostatecznie 29,5 butelek 0,5L.Masakra te mycie butelek,musze sie zastanowić, czy warki 40 L to dla mnie :D .Kapslowanie mordęga,już wiem,że moim nastepnym zakupem będzie ,kapslownica stołowa.Butelki z niskim kołnierzem,kapslowałem na 2-3 razy.

 

Gęstwa zebrana na kolejne piwo.Warzę w sobote owsianego stouta z BA

 

 

12.10.2016  Jednak stwierdziłem,że warki 20 litrowe to nie dla mnie :D Zaczynamy zabawe z 40 litrowymi.

Edytowane przez Thorgall

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
03.09.2016

2 warka zestaw BA Stout owsiany 13blg 20L

 

Słody Weyermann:

  1. Pale Ale Wayermann 3,2 kg
  2. Płatki owsiane            0,5 kg
  3. Caraaroma                 0,3 kg
  4. Palony jęczmień         0,3 kg
  5. Carafa Specjal I          0,2 kg
  6. Chmiel EKG                30 g (granulat)

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 15L wody z kranu,72C zacieranie 60 min w zakresie 66-67C.

 

 

Wysładzanie ciągłe:

 

Wysładzanie do uzyskania 23 Litrów brzeczki.Pierwszy pomiar 7 blg :-( .Po dokładnym zamieszaniu,ponowny pomiar 11blg:-)

 

 

Gotowanie: 60 min

  1. 15g EKG   60 min
  2. 15g EKG   20 min 

 

Chłodziłem w wannie z lodem.Drożdże us 04.Miała trafić gęstwa z poprzedniej warki,ale po przepłukaniu,jasna warstwa żywych drożdży,miała około 0,1 cm.

Wolałem dodać nową paczke i nie ryzykować.

 

 

 Do fermentora trafiło 18 litrów.Blg 12 

 

10.09.2016 Tydzień po warzeniu blg spadło do 5

29.09.2016 Pierwsza degustacja,piwo nagazowane,czuć,że musi jeszcze poleżeć.Tym razem planuje,że po miesiącu od butelkowania,jeszcze coś w piwnicy zostanie :D

09.10.2016 Nie jest zle,17 dni po butelkowaniu i mam jeszcze 15 butelek :okey:

20.11.2016 Zostały 4 butelki,piwo zaczyna się przegazowywać.

27.11,2016 Przytargałem jedno piwo,schłodziłem w lodówce,przy wyciąganiu zobaczyłem,że ma pęknięcie na całej długości szyjki.Okryłem ręcznikiem i tak otworzyłem.Okazało się,że jest prawie całkowicie wygazowane.Pewnie szyjka pękła,co oszczędziło mi bałaganu i sprzatania.Pozostałe trzy butelki,powędrowały do lodówki.Trzeba szybko wypić.

Edytowane przez Thorgall

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Browar wzbogacił się, o kapslownice stołowa Handy.Kapslowanie pierwszej warki,jeszcze mi sie śni po nocach ;)Z pierwszej warki,zostało 10 butelek,chyba nie zdąży się ułożyć.Przynajmniej wiem,jak smakuje zielone piwo :D 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Druga warka,Stout Owsiany rozlany do butelek z dodatkiem 85g cukru,rozpuszczoneg w 500ml wody.Wyszło 34 butelki 0,5.Kapslownica stołowa,spisała sie rewelacyjnie :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
09.10.2016

3 warka Receptura własna.

 

Słody :

  1. Pale Ale Strzegom        4kg
  2. Pilzneński Wayerman   1 kg
  3. Płatki orkiszowe          0,5 kg
  4. Karmelowy                 0,3 kg
  5. Bursztynowy               0,3kg

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 18L wody z kranu,72C zacieranie 30 min w zakresie 64-65C.

 

 

Wysładzanie ciągłe:

 

Wysładzanie do uzyskania 25 Litrów brzeczki 13Blg

 

Gotowanie: 60 min

 

60 min -Magnum   8,5g(tyle miałem)

30 min - Fantasia    30g

30 min - Mosaic       30g

15 min - Mech irl.     4 g

0   min  -Fantasia    30g

0  min - Mosaic        30 g

 

Chłodziłem w wannie z lodem.Drożdże us 05.

 

 

 Do fermentora trafiło 21 litrów.Blg 15

 

Podczas podnoszenia, fermentor zaciągnął wody z rurki :facepalm: oby nic nie było.Srutowanie mojej tesciowej,dość drobno,kasza manna.Ale ładnie sie filtrowało.Chyba będę zlecał częściej :D

 

10.10.2016    Po ok 30 godzinach,drożdże ruszyły do pracy.Temperatura 17,5 C.

12.10.2016    Temperatura spadła do 16C, na fermentorze 18C.Piana "na 3 litry". Ładny zapach z rurki,mango,grejpfrut.Następną   warkę,muszę nachmielić na zimno.  

16.10.2016    Blg spadło do 4,temperatura 18C.Do fermentora lałem brzeczke koloru mocnej herbaty,teraz wygląda jak świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.Podoba mi się ,mam nadzieje,że sie nie wyklaruje .Jak dojdzie paczka z BA,sypne chyba Equinoxem na zimno,zobaczymy.

22.10.2016    Blg 3,jak nic się nie zmieni,za tydzień butelkuje.   

20.11.2016    Aromat mango,nad którym tak sie zachwycałem,uleciał całkowicie. Piwo grejpfrutowe.                    

Edytowane przez Thorgall

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 rozlana do butelek,ostatecznie 3 blg.Wyszło 41 butelek 0,5L z 130g cukru.W smaku multiwitamina :naughty: , liczyłem i wyszło 65Ibu,krótka fajna goryczka.Nawet mojej LP smakuje:-)

Edytowane przez Thorgall

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
28.10.2016

4 warka receptura własna

 

Słody:

  1. Pilzneński               5kg
  2. Monachijski            1kg
  3. Płatki  orkiszowe 0,4kg

 

 Zacieranie:

 

 60min 66-67C Słody wrzucone do 20L wody z kranu

 

 

Wysładzanie ciągłe:

 

Do uzyskania 27L, blg 14.Pierwsze filtrowanie z drobniejszym śrutowaniem(BA),bez problemów.

 

 

Gotowanie:

 

  1. 60 min  Equinox    15g.
  2. 20 min  Equinox    30g
  3. 0   min  Equinox    30g
  4. 0  min   Columbus 30g
  5. Skórka z cytryny(bo miałem)

 

Chłodziłem w wannie z lodem.Chłodzenie do 17C

 

Ostatecznie do fermentora trafiło 22 litrów.Blg 15

 

Drożdże: US-05 rehydratyzowane

 

Na cicha sypne 30 g Equinoxa.

 

03.11.2016 FFT wskazuje 2,5blg.Ło matko,jaka ta próbka niedobra,fermentowało sobie w 24C.Zmiana planów co do cichej,jednak dołożę te 30g i razem pójdzie 60g Equinoxa.

20.11.2016 Robiłem na tym piwie cold crushing,5 dni na balkonie,temperatura bliska 0C.Refermentacja idzie topornie,licze na to ,że potrwa 3-4tygodnie.Dobry sposób,żeby za szybko nie spijać młodego piwa :P .Co do moich obaw o infekcje,jak narazie, nic złego się nie dzieje.

04.12.2016 Wyczuwam aldehyd w  piwie,zwłaszcza po zakryciu ręką i zakręceniu piwem.

 

 

Edytowane przez Thorgall

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

29.10.2016
5 warka Piwo dla LP

Słody Weyermann:

  • Pale Ale Strzegom 3 kg
  • Płatki orkiszowe 0,7kg
  • Sok Paola wiśniowy 860 ml
  • Sok Malinowy Dar Natury 100% 500ml
  • Napar owocowy Dar Natury 200g

Zacieranie:

Słody wrzucone do 10L wody z kranu, 60 min w zakresie 72-73CC.


Wysładzanie ciągłe:

Wysładzanie do uzyskania 19 Litrów brzeczki.Blg 11,dolałem 3 litry wody.


Gotowanie: 60 min

  • 60^ 11g Equinox
  • 20^ 30g Lubelski
  • 10^ 3g Mech
  • 5^ 200g Napar

Chłodziłem w wannie z lodem.Drożdże zadane w 17 C,razem z sokami.
Do fermentora trafiło 17 l+860ml soku Paola+500ml soku 100% Dar Natury.Co dało łącznie około 15,5 blg.Mam nadzieje,że zatarło się na słodko,bo będzie sponiewieracz,nie tylko serc niewieścich,ale i umysłów :good:

Drożdże us-04.

03.11.2016 Pomiar blg 6.Jak na razie nie żle,alkohol na poziomie 4,7.Zacierałem na bardzo słodko,wiec może ten 1 blg jeszcze dojedzą drożdżaki.Chociaż US-04 szybko kończą.Kolor ładny czerwony :naughty: zapach malina,smak ok,lekko kwaskowate.Do 250 ml piwa,dodałem pół łyżeczki cukru,będzie to odpowiednia ilość.Dodatek 100g ksylitolu,powinien dać radę.Zastanawiam się,czy nie refermentować sokiem :eusathink:
20.11.2016 Tydzień po butelkowaniu,taka lekka cierpkość i gorzkość.Podejrzewam,że to od tej herbatki,masa suszonych owoców tam była i mogła takie posmaki wnieść.Następna warka tego typu,raczej bez herbatki owocowej.
15.12.2016. Piwo fajnie się poukładało,zbiera dobre recenzje wśród znajomych. Na przyszłość:zrezygnować z Pauoli,dodać dodatkowe 500 ml soku Premium Rosa,mniej ksylitolu,zrobić bardziej kwaśne.

Edytowane przez Thorgall

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Warka #4 na zimno sypnąłem 80g equinoxa. Pierwsze chmielenie na zimno,wiele obaw,ale i oczekiwań. Za 4-5dni,przenosze na balkon do sklarowania,potem w butle.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Warka #4 malinowe,rozlana do butelek z 120g ksylitolu i 80 g cukru.Wyszło 34 butelki 0,5l. 

Warka #5 rozlana z 110 g cukru do 42butelek 0,5l.Podejrzewam infekcje,będę obserwował i w razie czego szybka impreza.Wogóle srednio jestem zadowolony,ten equinox jakiś nie teges chyba.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wogóle srednio jestem zadowolony,ten equinox jakiś nie teges chyba.

 

 Z Equinoxem można przesadzić, lepiej go dawać mniejsze porcj, a Ty dałeś dużo.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

Wogóle srednio jestem zadowolony,ten equinox jakiś nie teges chyba.

 

 Z Equinoxem można przesadzić, lepiej go dawać mniejsze porcj, a Ty dałeś dużo.

 

Cenna uwaga,dziękuje.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

04.12.2016 Ala Marcowe warka#6

Słody Wiking Malt:
1.Pale ale 4kg
2.Monachijski 1.kg
3.Karmelowy 30 0,4kg


Chmiel:
1.Chinook 10g.

2.Lubelski 20g

Zacieranie: Słody wrzucone do 15 l wody z kranu 72C. Temperatura unormowała się na 67C. Utrzymane 60 min, wygrzew 78C i filtracja.

Filtracja:Brzeczka przednia 17 BLG .Wysładzanie do uzyskania 26 l. 

Gotowanie:Warzenie przedłużone o 30 min,ze względu na niskie blg brzeczki .Chciałbym uzyskać 13-14,5blg.
60min - Chinook 10g
20min - Lubelski 20g
Planowane IBU 22.
Drożdże:US-05 rehydratyzowane. Miał być dolniak,niestety w piwnicy 15C,może nastepne będzie dolnej fermentacji.
Do fermentora trafiło 18,5L 13blg,plus 1 litr odzyskany z chmielin,na ewentualny starter.Drożdże zadane w 15C.

W tej warce, miałem piękny przełom :D.W poprzednich warkach,też był,ale myślałem,że to chmiel tak tańczy pod powierzchnią brzeczki.

06.12.2016. Temperatura otoczenia15C, piwo wystartowało z 36godz opóźnieniem.
15.12.2016. Piwo odfermentowało do 3 blg.Temperatura otoczenia 17C.

19.12.2016. Przelane na cichą blg 2,5.

29.12.2016. Butelkowanie,36 butelek 0,5l z 100g cukru.

04.02.2017.Coś słabe nagazowanie,długo trzymałem na balkonie, coś około tygodnia w minusowej temp,wyklarowało się ładnie.Piwo stoi w piwnicy w 15C,przeniosłem jedną butelkę do domu,potrzymam tydzień i zobaczymy.

Edytowane przez Thorgall

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

11.12.2016 Ala Pilznerek warka#7

Słody Wiking Malt:

1.Pilzneński  5kg

Chmiel: 
1.Chinook 15g.
2.Sazz 60g

Zacieranie: Słody wrzucone do 15 l wody z kranu 72C. Temperatura unormowała się na 65C. Utrzymane 60 min, wygrzew 78C i filtracja.

Filtracja:Brzeczka przednia 18,5 BLG .Wysładzanie do uzyskania 24 l -13,5bLG.Dolanie 5 litrów wody. Brzeczka nastawna 29l -10 BLG.

Gotowanie:Warzenie 90 minut.Chciałem uzyskać 12blg,udało się 12,5:-)
60min - Chinook 15g
20min - Sazz 30g

0 min   -Sazz 30g
Planowane IBU 32.
Drożdże:US-05 rehydratyzowane. Mały wypadek podczas rehydratyzacji,rozsypało mi się ponad połowa paczki drożdży na podłodę :facepalm: .Na szczęscie,zawsze mam w zapasie dodatkowe kilka paczek :D .Więc dodałem półtorej paczki

Do fermentora trafiło 22L 12,5blg,.Drożdże zadane w 16C. Temperatura w piwnicy 16C.

 

 

20.12.2016. Pomiar blg 2,5.

23.12.2016. Chmielenie na zimno,po 30g Lubelskiego i Sazza.

28.12.2016. Piwo rozlane do butelek 0,5 litra,36sztuk z dodatkiem 110 g cukru.

04.01.2017.Otworzyłem butelczyne,żeby zobaczyć nagazowanie i w ogóle co tam słychać.Dwuacetyl aż miło,popcorn z masłem.To się chyba nie ułoży.

04.02.2017.I się ułożyło,ja diacetylu nie wyczuwam,sensoryk ze mnie żaden,ale w porównaniu z tym co było  miesiąc temu,bajka.

 

Edytowane przez Thorgall

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Warka#8              

 06.01.2017 Wędzony Brown Ale 11,5 Brix

Słody Wiking Malt:

1.Pale Ale            2,5 kg

 2.Wędzony olchą 2,5kg
 3.Karmelowy 30  0,18kg


Chmiel: Magnat 20g

Zacieranie: Słody wrzucone do 15 l,woda przefiltrowana filtrem Brita . Temperatura unormowała się na 67C. Utrzymane 60 min, wygrzew 78C i filtracja.

                   Do wody dodałem 2 łyżeczki soli,celem podbicia chlorków i wyostrzenia smaku wędzonego.

Filtracja:Brzeczka przednia 21,5 Brix .Wysładzanie do 4Brix z wysłodzin.Dolałem 4 litry wody i uzyskałem 30 l 10,5 Brix

Gotowanie:Warzenie 60 min ..Do gotowania dodałem paczke kawy Inki,celem poprawy koloru.W składzie palony jęczmień 70%,wiec jak znalazł  :D 
                    60min - Magnat 20g

Drożdże:US-05 rehydratyzowane.

 

 

Mogłem zrobić ze 100% wędzonego.Słaby zapach,jeśli z worka było czuć fajnego oscypka,tak po warzeniu słabizna.Zobaczymy co będzie po fermentacji.

Wydaje mi się,że pokręciłem coś przy odważaniu słodów,albo waga elektroniczna szwankuje.Poprzednio z 5kg miałem brzeczkę przednią 17Blg,teraz 21,5Brix.Zacier też wydawał mi się jakiś gęstszy.

 

10.01.2017  24 litry w fermentorze to max,gdybym wlał jeszcze jeden litr,piwo na pewno wyszłoby na spacer.

14.01.2017 Piwko poszło na cichą,potrzebowałem gęstwe na kolejne piwo.

28.01.2017 Zabutelkowane 44 butelki 0,5l z 100g cukru.


 

Edytowane przez Thorgall

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze partie slodow wedzonych z wiking malt byly wedzone na niskim poziomie, dlatego masz taka slaba wedzonke po warzeniu. Podobno teraz wedza mocniej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Warka#9

15.01.2017 Kożlak Wyżynny 17,5 Brix

Słody Wiking Malt:
1.Pale Ale 3 kg
2.Monachijski 3kg
3.Abbey 0,3kg
4.Melanoidynowy 0,3kg
5.Specjal W 0,3kg


Chmiel: Equinox 20g

Zacieranie: Słody wrzucone do 20 l,woda kranówka.
64C-20 min
72C-40 min
Do wody dodałem łyżeczkę soli.

Filtracja:Brzeczka przednia 21,5 Brix .Wysładzanie do 21L.Dolałem 3 litry wody i uzyskałem 24L, 16Brix.
Do wysładzania 3ml kwasu mlekowego.

Gotowanie:Warzenie 60 min
60min - Eqinox 20g

Drożdże:Gęstwa z poprzedniej warki..

Do fermentora poszło 21L 17,5 Brix.

16.01.2017 Drożdże zadane wczoraj 20.30,rano 6.30 rurka pracuje. Jednak gęstwa,robi robotę.

28.01.2017 Poszło na cichą.

04.02.2017 Rozlane do butelek 34szt 0,5 i 4szt 0,33l z 100g cukru.Odfermentowało do 5blg.

21.02.2017 Otworzono butelkę kontrolną,ryje banie równo,dzizus ile to ma alko:-).Jakaś taka goryczka cierpka,na pewno nie od chmielu,w marcowym też jest,ale tam zwaliłem na zbyt długie wysładzanie.No nic piwo napewno musi dłuuuugo poleżakować.

26.03.2017.Leżakuje....

17.04.2017.Powoli nadaje się do picia,za miesiąc będzie ok.Całkiem udane piwo,które potrzebuje sporo czasu na ułożenie.

Edytowane przez Thorgall

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Warka#10  08.02.2017

 

Milk stout kokosowo-waniliowy15Blg (kuznia 2016 Michała Białozóra)

Słody:

 

1.Pale Ale                    2,3  kg

2.Czekoladowy jasny  0,15 kg

3.Carafa II special       0,15 kg

4.Carafa III special      0,15 kg

5.Bursztynowy 30        0,15 kg

6.Karmelowy 300        0,20 kg

7.Special W                 0,22 kg

8.Monachijski I            0,45 kg

 

Płatki owsiane             0,65 kg (piekarnik 30min 150C),(ze względu na awarie piekarnika,opiekałem na patelni)

Espresso                     200 ml (dolane na cichą)

Laktoza                       500 g   (15 min przed końcem gotowania)

Kokos wiórki                0,6  kg (Patelnia, odsączanie tłuszczu ręcznikami papierowymi),(Jednak zrobiłem to inaczej.Podpiekłem wiórki na                                                            patelni,wrzuciłem do garnka i zalałem 3 litrami wody.Gotowałem 15 min, odsączyłem płyn pieluchą ok 2                                                              litrów,następnie odparowałem do 1 litra.Po schłodzeniu,zebrałem tłuszcz,reszte dodam na cichą).Udało się                                                        zebrać 160g tłuszczu.Wydaje mi się,że jak na 600g wiórków,sporo tłuszczu się pozbyłem.Tłuszcz pachniał                                                          ładniej,od wody którą mam zamiar dodać,zobaczymy jaki będzie efekt.

Wanilia                         3 szt    (macerazja w wódce,dodane na cichą)

Chmiel: Marynka  30IBU

Zacieranie: Słody wrzucone do 13 l,woda kranówka.
67C- 30min

72C- 30min

Filtracja:21 litrów 12 brix,po gotowaniu i dodaniu laktozy 15brix.

Gotowanie:Warzenie 60 min
60min Marynka  30 IBU

Drożdże:gęstwa us-05

 

13.02.2017 Do piwa dodałem macerat, (ok 100ml) wanilii razem z laskami,200 ml mocnego espresso i około 1L wywaru z wiórków kokosowych (4 BLG).Wywar był zrobiony wcześniej i czekał zamrożony w lodówce.Po rozmrożeniu,zagotowałem całość i po schłodzeniu dodałem do piwa.

15.02,2017 Piwo trafiło do kibla,infekcja.Infekcja na 100% od kawy z ekspresu

Edytowane przez Thorgall

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Warka#11

 15.02.2017 Żytnie wędzone 15 BLG

Słody:
1.Żytni Wayerman 3 kg
2.Wędzony olchą 2,5 kg
3.Monahijski I 0,65 kg
4.Bursztynowy 30 0,15 kg
5.Carafa II spec 0,05 kg


Chmiel: Marynka 50 IBU

Zacieranie: Słody wrzucone do 20l,woda filtr Brita.
64°C-30 min
72°C-30 min
Wygrzew 78°C


Filtracja:Woda do wysładzania 85°C

FIltracja trwała 2 godziny.Kilka razy mieszałem młótem,schodziło 3-4 litry i zapychało się.

Gotowanie:Warzenie 60 min
45 min 40g marynka

20 min 20g marynka

Drożdże:US-04

Pomysł na filtracje żyta.



Mój pomysł na filtrowanie żyta,się zobaczy czy coś ugram.

21.02.2017 Kontrola odfermentowania, blg 5.Wędzonka na zerowym poziomie :-( Słód ten sam co do #8,chyba na razie podziękujemy Viking Malt.

06.03.2017 Rozlane do 34 butelek 0,5 z dodatkiem 120g cukru.

04.06,2017.Piwko wyszło naprawdę zacne,wędzonka wyszła wyczuwalna,mega gęste,świetnie czuć żyto.Niestety,druciaki wniosły mega żelazistość,to już chyba maksymalny poziom do osiągniecia w piwie.Upośledzeni sensorycznie ,chwalą piwo,mnie ta żelazistość zabija...no chyba,że żyto w takiej ilości wprowadza takie posmaki.

Edytowane przez Thorgall

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×